• 1
  • 0
Latinski naziv: Rhus glabra

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – žbun sličan drvetu 1,5 m do 4,5 m visine, više ili manje povijena, razgranata sa velikim raširenim granama, veliko jezgro, tanko sa glatkom sivkastom korom, mestimičnom crvenkastom nijansom i malim raštrkanim izraslinama.
 
Listovi – naizmenični listići u obliku pera sa jednim listićem na vrhu, sadrži od 6 do 31 kopljastih listića, zašiljeni, oštro nazubljeni, sjajni i zeleni gore, beličasti dole (menja se u prelepu crvenu u jesen).
 
Cvetovi – zelenkasto-crveni na krajnjim stabljikama.
 
Plod – male tamnocrvene bobice u velikim grozdovima, ovalno spljošten, baršunast sa kratkim dlačicama (jarko purpurna dole), 1 veoma teško braon seme koje ne miriše, ali ima prijatan nakiseo astrigentan ukus. Prah je braonkasto-crven.
 
Koren – cevast, plitak, crvenkasto-braon, poprečno-ovalne (kora) razbacane lenticele, beličaste ili braon pukotine sa poprečnim redovima malih, crnih, pravolinijskih uljanih ćelija.
 
Ukus – lepljiv, jedak.
 
Miris – nema.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Kora (pre svega kora korena), bobice; takođe listovi (slabije nego kora i bobice) ili izdanak na biljnom tkivu (gall).
 
Lekovito dejstvo: Kora: astrigent, alterativ, tonik, sredstvo za rane, antiseptik. Bobice: astrigent, sredstvo za rashlađivanje, diuretik, emenagog, dijaforetik, protiv glavobolje.
 
Ruj je efektivan astrigent i koristan tonik za creva. Čisti probavni trakt i posebno je koristan za lečenje unutrašnjih rana, čireva i povreda na sluznici.

Lekovita upotreba: Opuštena creva, hronična dijareja, unutrašnje krvarenje, prolaps materice, prolaps anusa, leukoreja, dizenterija, gonoreja. Bobice: rane u grlu, difterija, iziritirana bešika, upala grla, angina, sunđeraste desni, čirevi, povrede, katarna stanja želuca i creva, febrilne bolesti, inkontinencija urina (nemogućnost zadržavanja urina-enureza), erizipel (crveni vetar).
 
Preparati:

Esencija: 2 supene kašike do 60 ml.
Tečni ekstrakt: 1-2 čajne kašičice (kora i bobice).
Infuzija: 60 ml 2 do 3 puta dnevno.
Prah: 1 g do 2 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Prolaps anusa: Ubrizgati infuziju od kore, takođe piti i kao čaj.
 

Oralna

 
Leukoreja, skrofula, gonoreja, sifilis, unutrašnje rane, povrede: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Dijabetes, problemi sa crevima, katar u želucu, groznice: Popiti samo infuziju od bobica ruja.
 
Groznice, iziritiranost bešike: Potopiti bobice pola sata, procediti i zasladiti po ukusu; pomešati sa svežim sokom od ananasa.
 
Opuštena creva, hronična dijareja, unutrašnje krvarenje: Popiti esenciju kore, jer je stimulativna i okrepljujuća.
 

Kožna

Erizipel: Primeniti oblog od sirovog ruja i kanadskog ljutića.

 
Upaljeno grlo, difterija: Potopiti bobice pola sata u dovoljnu količinu vode, procediti i zasladiti medom po ukusu; pomešati sa svežim sokom od ananasa; koristiti za ispiranje grla.

Bolesti usta (rane, ulceracija), sunđeraste desni: Koristiti infuziju od bobica za ispiranje.

Čirevi, povrede: Upotrebljavati infuziju od bobica ili esenciju od kore za ispiranje.
 

Vaginalna

 
Leukoreja: Koristiti ubrizgavanje infuzije od listova; ima isto umirujuće delovanje i jednak je hamamelisu, ali je više isušujuć.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Leukoreja, skrofula, gonoreja, sifilis, unutrašnje rane i povrede

 
1 deo bobica ruja (Rhus glabra)
1 deo kore ruja (Rhus glabra)
1 deo kore vajmutovog bora (Pinus strobus)
1 deo kore crvenog bresta (Ulmus rubra; U. fulva)
 
Preparat: Potopiti 60 g biljaka u 1 l destilovane vode pola sata; krčkati biljke u istoj vodi 20 minuta, zatim procediti.
 
Doziranje: 30 ml do 60 ml 3 do 4 puta dnevo u zavisnosti od starosnog doba osobe.
 
Primena: Za unutrašnju upotrebu koristiti prema uputstvu, a takođe i za spoljašnju, kao sredstvo za zagrevanje ili ubrizgavanje (tuširanje ili klistir).
 

Inkontinencija urina
(nemogućnost zadržavanja urina)

 
7 g bobica ruja (rhus glabra)
7 g crvenog triliuma Trillium erectum)
7 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
7 g petrovca (Agrimoni eupatoria)
7 g suvog lokvanja (Nymphaea odorata)
 
Preparat: Krčkati biljke 10 minuta u 470 ml vode; procediti i zasladiti medom po ukusu; ostaviti da stoji dok se ne ohladi; staviti u flašu i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml 3 do 4 puta dnevo u zavisnosti od starosnog doba.
 
Primena: U ovom stanju, nervni sistem bi treblo da bude uravnotežen lekovitim dejstvom biljaka, jer su u čitavom telu tonici. Masirati lumbalni (slabinski) predeo da bi se stimulisali nervi prema bešici.
 

Gnojno zapaljenje krajnika

 
30 g bobica ruja (Rhus glabra)
30 g petrovca (Agrimonia eupatoria)
30 g listova maline (Rubus idaeus)
30 g žalfije (Salvia officinalis)
30 g smilice (Gnaphalium obtusifolium)
30 g kore crvenog bresta (Ulmus rubra; U. fulva)
15 g smole smirne (Commiphora myrrha, var. molmol)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: Staviti prvih šest biljaka u 2 l vode i krčkati dok se nivo ne spusti na 1 l vode; provrelu vodu procediti preko smirne i kajenske paprike, promešati i prekriti dok se ne ohladi; flaširati i ostaviti da stoji na hladnom mestu.
 
Doziranje: 3 supene kašike 4 puta dnevno. Prijatne kombinacije: Bobice i kora ruja se dobro kombinuju sa tonicima kao što su kanadski ljutić (Hydrastis canadensis) i petrovac (Agrimonia eupatoria).
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, pronađena je u Kanadi i SAD-u od istočne do zapadne obale; preferira čestar, šumu i oskudna, kamenita i pustošna zemljišta; cveta u junu-julu; plod (bobice) sazreva u septembru-oktobru. Kora i listovi sadrže 25-30% tanina, a u izraslinama na tkivu biljke 60-70%, tako da se ove biljke uzgajaju komercijalno u Virdžiniji i drugim državama, kako bi se dobio tečni ekstrakt za štavljenje, bojenje i druge trgovinske i hemijske svrhe.
 
Branje: Bobice treba sakupiti pre kiše, jer se u protivnom speru važna medicinska kisela svojstva, koja su u spoljnom paperjastom procvetavanju. Koru treba sakupljati u jesen. Budite obazrivi da izaberete odgovarajuću vrstu ruja, jer su mnoge visoko otrovne.
 
Sestrinske biljke:
 
– Slatki ruj (Rhus aromatica); kora korena: inkontinencija urina, hematurija (prisustvo krvi u mokraći), leukoreja, dijabetes, dijareja, dizenterija, cistitis, noćna preznojavanja, menoragija.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *