• 630
  • 0

Simptomi: Zarazno oboljenje koje je karakteristično po akutnoj (izenandna, oštra) groznici, od kojeg uobičajeno oboljevaju deca. Za ovu bolest je takođe karakteristično da se obrazuje fibrozna (vlaknasta) zapaljena opna žućkaste ili zelenkaste boje i to na sluzokoži disajnih puteva, obično na ždrelu (farinks), grkljanu (larinks) i dušniku (traheja). Dolazi do upale krajnika koji postaju tamnocr59 veni, ali usled njihovog nejednakog otoka izgledaju kao beli pramenovi. Dodatni simptomi su bol, oticanje i začepljenje disajnih puteva, groznica, potpuna malaksalost, a često dolazi i do oštećenja srca koje može da dovede do paralize i smrti.

 
Uzrok: Uzroci difterije su nečista krv, nepodesna ishrana, zagađena hrana, ili nehigijenski uslovi života. Nedostatak organskog kalcijuma i vitamina C je osnova za oboljenja ovog tipa.
 
Biljke koje pomažu: Kod obolelih od difterije treba očistiti njihovo grlo od lažne sluzokože koja se obrazuje u grlu. Ta lažna sluzokoža čisti se kombinacijom mirike i maline, belim lukom, ili pročišćenim tipom terpentina. Staviti nekoliko kapi u čaj. Brzo olakšanje tegoba nastupiće primenom obloga od sredstava protiv grčeva i ljute crvene paprike, koji se stavljaju na grudi i u predeo pluća. Antispazmodik tinktura i kajenska paprika se takođe mogu progutati da bi se sprečila opasnost od paralize. Pre nego što se pacijentu dopusti da utone u san, treba mu obavezno dati emetik (sredstvo za izazivanje povraćanja) i obavezno očistiti creva od otrova pomoću visokog klistira zajedno sa stimulans biljem. Za klistir može se upotrebiti bilo koja od ovih biljki: kora mirike, listovi maline, mačja menta, mišjakinja, kora belog oraha, hoću-neću, koren divljeg geranijuma, ehinacea, listovi jagode. Kupka sa toplim isparenjima je takođe blagotvorna, kao i kupka stopala u toplom rastvoru slačice i vode. Na grlo treba staviti oblog od divizme i zlatne goluždravke. Bol u grlu odagnaće esencija malinovog lista, divizme, petrovca, kore mirike ili limunovog soka. Veoma su dobre i obilne količine svežeg soka od ananasa.
 
Korisne biljke: Petrovac (Agrimonia eupatoria), mirika (Myrica cerifera), kajenska paprika (Capsicum frutescens; C. minimum), ehinacea (Echinacea angustifolia), eukaliptus (Eucalyptus globulus), kanadski ljutić (Hydrastis canadensis), jaborandi (Pilocarpus jaborandi), limunov sok, lobelija (Lobelia inflata), divizma – listovi (Verbascum thapsus), smirna (Commiphora myrrha), hrast – kora (Quercus), američki persimon – kora (Diospyros virginiana), dunja – seme i plod (Cydonia oblonga), malina – listovi (Rubus idaeus), danšen (Salvia miltiorrhiza), divlji indigo (Baptisia australis).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *