• 726
  • 0
Latinski naziv: Linum catharticum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – nekoliko, jednostavna, 5 cm do 8 cm visine, vitka, nekada razgranata prema gornjem delu, zelenkasto-plava, liči na mišjakinju na prvi pogled.
 
Listovi – mali, naspramni (donji), naizmenični (gornji), celi, donji su jajoliki, gornji su kopljasti.
 
Cvetovi – mali, beli, 6 mm do 8,5 mm u prečniku, petodelni sa nazubljenim čašičnim listićima, šiljate latice su raspoređene u račvaste i labave metlice.
 
Koren – mali i vlaknast.

Ukus – gorak i jedak.
 
Miris – nema.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Cela biljka.
 
Lekovito dejstvo: Katartik (od laksativa do jednostavnog purgativa), demulcent, tonik, hepatik (lek za jetru), antikataral.
 
Lan je sličan seni i ima prednost kod nekih slučajeva, jer ne iritira u istoj meri (retko kada iritira, ali da biste bili sigurni, dodajte malo karminativa-sredstvo protiv nadimanja, kao što su listovi nane). Odličan je za tromu jetru i efikasan je protiv prehlada.
 
Lekovita upotreba: Troma jetra, žutica, zatvor, digestivni problemi, pesak u mokraći, hidropsija, mišićni reumatizam, kataralne tegobe.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 3 g.
Tinktura: 10-30 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Pesak u mokraći, hidropsija: Davati kombinaciju sa odgovarajućim diureticima.
 
Digestivni problemi: Davati kombinaciju sa tonicima i stimulansima za varenje (kao što su lincura, kalumba, itd.), videti “LEKOVITE FORMULE”.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Tonik za digestivno i crevno čišćenje

 

30 g divljeg lana (Linum catharticum)
30 g gorke deteline (Menyanthes trifoliata)
30 g biljke suručice (Filipendula ulmaria)
15 g đumbira, izmrvljeno (Zingiber officinale)
 
Preparat: Krčkati 15 minuta u 1 l vode i dobro pokriti; procediti, prekriti, ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 3 čajne kašičice 3 puta dnevno.
 
Karakteristike pri rastu: Jednogodišnja biljka, raste na pustim i tresetnim zemljištima, pašnjacima, itd.; cveta u periodu jun-septembar.
 
Branje: Sakuplja se u julu kada je u cvetanju.
 
Sestrinske biljke:
 
– Lan (Linum usitatissimum); sušeno sazrelo seme: kašalj, bronhitis, zapaljenje sluznice (respiratornih, digestivnih i mokraćnih organa), bubrežna iritacija i iritacija mokraćne bešike, katar, dizenterija, pesak u mokraćnom kanalu, otežano mokrenje; iz esencije se dobija najbolje ulje za klistir, kašalj, astmu, zapaljenje plućne maramice, itd. Koristiti ulje za opekotine, hemoroide, laksative (korektiv za purgative), erizipel, iritirane površine, itd. Obloga sa crvenim brestom (Ulmus rubra; U. fulva) i semenom lobelije (Lobelia inflata) za čireve, upale kože i potkožnog tkiva, uvećane žlezde, otoke, upalu pluća, tumore, karbunkul, stare rane. Kada se neoprezno čuva (naročito položeno na zemlji) predmet je napada insekata; za najbolje rezultate ne treba ga koristiti nakon godinu dana. Seme daje 30-40% lanenog ulja i oko 6% biljne sluzi.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *