• 767
  • 0
Latinski naziv: Echinacea angustifolia
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – jednostavna, čvrsta, čekinjasta, na vrhu nema dlačica.
 
Listovi – lekoviti, sadrže tri snažna nerva, žilavi, mnoštvo dlačica, gusti, dužine 7,5 cm do 20 cm, kopljasti, zašiljeni, celoviti.
 
Cvetovi – u obliku jedne velike glave, čije se boje razlikuju u različitim vrstama ove biljke; uglavnom je ljubičaste (purpurne) boje u svim varijantama, svetloljubičasta, tamnoljubičasta i crveno-ljubičasta, kao i ružičaste boje poput ruže i beličaste boje.
 
Koren – u pitanju je rizom gotovo potpuno cilindričnog oblika, ušiljen pri vrhovima, zavojit (u vidu spirale), sivosmeđe boje, dužine 20 cm, debljine 4 mm do 15 mm, prstenast, naboran po dužini, smežuran, sa povremenim brazgotinama na stabljici, tanka smeđa kora, žućkasto porozno drvo u uskim klinovima sa brojnim tankim crnim vlaknima (koja na površini slomljenog dela ima sivkastu boju), srž je kružna ili uglasta, kratka i vlaknasta fraktura. Prah od korena je sivkaste boje.
 
Ukus – slatkast, potom gorči i kao da pecka u ustima, ali ne daje efekat oduzetosti.
 
Miris – jedva aromatičan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren (rizom).
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, antiseptik, stimulans, tonik, protiv skrofule, dijaforetik, sredstvo za podsticanje lučenja pljuvačke, afrodizijak, depurant, protivotrov, sprečava truljenje u organizmu, dezodorans.
 
Ehinacea je izuzetan čistač krvi. Takođe je moćan i stimulišući anaseptik i sredstvo za sprečavanje truljenja. Ova biljka je izvanredno sredstvo za ispravljanje autoinfekcije – stanje u kojem se organizam ne oslobađa delotvorno toksina (otrova), pa tkiva i tečnosti počinju da se kvare, postaju septična ili trule. Usled tih procesa trovanja i truljenja dolazi do opšte slabosti organizma. Ehinacea zaceljuje zaražene rane na koži i donosi olakšanje od bolova.
 
Ehinacea takođe eliminiše neželjene mirise koji nastaju usled stvaranja gnoja i smrdljivih izlučevina iz zaraženih rana. Ova biljka je odlična kada god se vidi da dolazi raspadanje tkiva ili kada to raspadanje već nastupi. Naime, kada ne postoje druga sredstva za obnovu raspadajućeg tkiva ili kada je u toku nezdravo tečenje gnoja, ili isticanje sukrvica iz rane, lekovita dejstva ove biljke su preko potrebna.
 
Ehinacea je odlična biljka da podstakne apetit, a veoma je blagotvorna i za varenje. Zato i jeste odličan lek za oboljenja grla i guše, kao i probleme sa varenjem. Blagotvorno deluje i kod problema sa skrofulom. Ehinacea zaceljuje probleme koji nastaju usled ujeda ili uboda koji nisu otrovni. Međutim severnoameričko pleme Sijuksi upotrebljavalo je sveže nastrugano korenje ehinacee kao uspešan protivotrov kod ujeda od zmija.
 
Lekovita upotreba: Trovanje krvi, tuberkuloza, fermentativna dispepsija, karbunkuli, furunkuli, ekcemi, hronični čirevi, sifilis, skrofula, gušavost, peritonitis, otrovni ujedi ili ubodi, gangrena, tifusna groznica, difterija, protiv stvaranja gnoja, upala krajnika, promrzlina, desni koje krvare, protiv zadaha iz usta, uvećanja i slabosti prostatne žlezde, zapaljenja, gnojni čirevi, sepsa ili septikemija, rane, infekcije, povrede, kancer, erizipel, seksualna impotencija.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura.
 
Doziranje:


Esencija: 1 supena kašika, 6 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 2 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Tuberkuloza: Postignuti su dobri rezultati samo upotrebom ehinacee, kao i kombinovanjem sa korenom omana.
 
Ulceracije i druga gnojna oboljenja kože: Vidi “LEKOVITE FORMULE”.
 
Groznica i tifusna groznica: Piti vruć čaj dok ne dođe do znojenja, a potom na svakih sat vremena piti čaj sve dok se organizam ne oslobodi toksičnih taloga, koji su uzrok njegovih poremećaja zdravlja.
 
Fermentativna dispepsija: Koristiti ehinaceu u kombinaciji sa drugim želudačnim tonicima, kao što je kanadski ljutić (Hydrastis canadensis).
 

Kožna

 
Furunkuli, karbunkuli: Od iste količine ehinacee i prečice (Lycopodium clavatum) i napraviti smešu za spoljašnju upotrebu; istovremeno piti čaj ili sirup od ehinacee; još jedna korisna i dobra obloga za kožna oboljenja je od lobelije, semena lana, praha od crvenog bresta i kajenske paprike; pomešati to sve sa čajem od ehinacee i stavljati sveže obloge 2 puta dnevno tokom 4 dana.
 
Ujedi od zmije, ujedi besnih pasa i slično: Na ranu staviti sveže nastrugano korenje od ehinacee.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Ulceracije i druga gnojna oboljenja kože

 
85 g korena ehinacee, iseckano (Echinacea angustifolia)
85 g korena belog sleza, iseckano (Althaea officinalis)
30 g korena perunike, iseckano (Iris versicolor)
30 g karanfilića u prahu (Syzygium aromaticum, Eugenia aromatica)
30 g korena kanadskog ljutića, iseckano (Hydrastis canadensis)
115 g biljnog glicerina
15 g smirne, tinktura (Commiphora myrrha)
 
Preparat: Prvih pet biljaka pomešati i potom tu smešu staviti u 2 l destilovane vode i ostaviti da odstoji 12 sati; zatim vodu dovesti do ključanja i ostaviti sve da se krčka sat vremena, a za to vreme često mešati smešu; posle krčkanja procediti i pritiskom na biljke iscediti iz njih svu zaostalu tečnost; tečnost vratiti u očišćeni sud i pustiti da se dalje krčka dok se njena zapremina ne smanji na 1 l; potom umešati u tu tečnost glicerin i smirnu i ostviti da se ohladi; uliti u aktiniumske bočice braon boje i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
 
Doziranje: 1-2 supene kašike sa sokom od limuna ili pomorandže, 3 puta dnevno pre obroka.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka koja raste u državi Kanzas i u predelima zapadno od Ohaja; uzgaja se i u Velikoj Britaniji; cveta u periodu od jula do oktobra.
 
Sestrinske biljke:
 
– (Echinacea purpurea i Echinacea pallida); svež koren: poseduje slična lekovita svojstva i upotrebe.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *