• 572
  • 0
Latinski naziv: Veronicastrum virginicum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – jednostavna, prava, uspravna, od 0,6 m do 1,8 m visine, glatka ili paperjasta, nakošena, uglavnom bez grana.
 
Listovi – spiralni, grupni od 3 do 9, kopljasti ili duguljasti, zašiljeni, 7,5 cm do 10 cm dužine, oštro nazubljeni.
 
Cvetovi – mali, beli (retko plavkasti), cevasti, brojni, skoro sedeći, nabijeni gusto nalik grozdu klasa od 7,5 cm do 23 cm dužine (uobičajeno nekoliko mladih štrči na vrhu), čašica cveta sa 4 režnja, 2 ispupčena prašnika.
 
Plod – čaura, mali, zbijen, sa dosta semena.
 
Rizom – horizontalni rizom, nepravilan, skoro cilindričan, sivkasto-braon i drvenast, donekle razgranat, 4 cm do 10 cm dužine, 0,4 cm do 1,3 cm debljine, brojne brazde na korenu iznad, hrapave žilice korena sa strane i ispod, kratka drvenasta pukotina, tanko drvo, tanka i smolna kora, veliko jezgro, više ili manje šupalj. Prah je žućkasto-braon.
 
Ukus – gorkast, jedak.
 
Miris – svojstven.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Suvi rizom i korenje, nikada sveži.
 
Lekovito dejstvo: Katartik (laksativ do jednostavni purgativ, u zavisnosti od doze), relaksirajući hepatik, tonik, alterativ, emetik, dijaforetik, antihelmintik, antiseptik, astrigent, protiv skrofule, antisifilitik, depurant, sredstvo za otvaranje kanala.
 
Aktivno delovanje kod kandelaber veronike je slično kao kod američke mandragore, samo što veronika deluje više na dvanaestopalačno crevo, dok američka mandragora deluje više na jetru. Oni se često kombinuju u istom preparatu. Kandelaber veronika je nežna, relaksirajuća i okrepljujuća za jetru, najbolje je da se daje u malim i ponovljenim dozama. Izvesno dejstvo je evidentno brzom promenom u boji žuči, vidljive na očima i koži, iako creva očigledno nisu tretirana. Deluje specifično, na crevna lučenja, proizvodeći generalno pozitivno dejstvo bez tegoba u 10-15 sati. Dodati biljni karminativ ili korektiv kako bi se izbegla mučnina ili tegobe. Odličan je tonik za želudac i vredan za pročišćavanje krvi i uklanjanje toksina i zapušenosti, na blag i prirodan način.
 
Lekovita upotreba: Poremećaji jetre, tifusna groznica, dizenterija, žutica, eruptivni kožni problemi, hronična konstipacija zbog nedovoljnog žučnog i crevnog lučenja, atonija duodenuma (loše varenje), skrofula, sifilis, toksična krv, želudačni poremećaji, groznice (tifus, tifusna groznica, reumatska), dijareja, dečija kolera, gliste.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Ne koristiti svež koren zbog prejakog i iritantnog dejstva.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 supena kašika do 60 ml pre obroka.
Esencija: (smeša) 2 čajne kašičice do 1 supene kašike (u zavisnosti od stanja creva). Deca: 1/2-1 čajna kašičica, po potrebi.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: (smeša) 1 supena kašika pred spavanje u 60 ml vode. Deca: obično se ne daje deci.
Infuzija: 3-4 kašike na svaka 3 sata, dok deluje.
Prah: 1 g do 3 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Generalno se najbolji rezultati dobijaju malim i čestim dozama.
 

Oralna

 
Žutica, troma jetra: Koren veronike se može dobro iskoristiti ako se upotrebljava sam, 3-5 kapi tečnog ekstrakta (dodati kajensku papriku kada je puls slab); ili ga možete kombinovati sa pozitivnim hepatik stimulansima kao što je američka mandragora ili gorki koren, videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Skrofula, sifilis: Davati nepurgativne doze.
 
Groznice koje se vraćaju: Davati esenciju.
 
Gliste: Koristiti samostalno ili kombinovati sa kanadskim ljutićem (Hydrastis canadensis).
 

LEKOVITE FORMULE

 

Esencija od kandelaber veronike

 
30 mg kandelaber veronika, iseckano (Veronicastrum virginicum) 470 ml destilovane vode.
 
Preparat: Izliti provrelu vodu preko biljke i krčkati 10 minuta; ostaviti da se ohladi; procediti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml pre obroka.
 

Esencija od smeše sladića i kandelaber veronike

 
30 mg kandelaber veronike, iseckano (Veronicastrum virginicum)
115 g korena sladića, iseckano (Glycyrrhiza glabra)
120 ml biljnog glicerina
 
Preparat: Lagano kuvati biljke 20 minuta u 1,5 l vode; procediti i staviti tečnost u čist sud, polako smanjiti na 350 ml; skloniti sa toplote i dodati glicerin; ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml 3 do 4 puta dnevo (moguće je uzeti bez problema i u mnogo većim dozama). Deca: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika, u zavisnosti od starosnog doba, itd.
 

Problemi jetre sa izlučivanjem

 
30 g kandelaber veronike, iseckano (Veronicastrum virginicum)
30 g američke mandragore, iseckano (Podophyllum peltatum)
15 g đumbira u prahu (Zingiber officinale)
 
Preparat: Krčkati prve dve biljke 20 minuta u 1 l vode; procediti vrelu vodu preko đumbira, prekriti i ostaviti da se ohladi; procediti; zasladiti po ukusu, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1-3 supene kašike 3 do 4 puta dnevo, u zavisnosti od potrebe.
 

Tonik jetre

 
4 čajne kašičice kandelaber veronike, tečni ekstrakt (Veronicastrum virginacum)
1/2 čajne kašičice kanadskog ljutića, tečni ekstrakt (Hydrastis canadensis)
15 kapi žute lincure, tečni ekstrakt (Gentiana lutea)
dovoljno đumbira, sirup (Zingiber officinale)
 
Preparat: Pomešati prva 3 sastojka i dodati dovoljno sirupa od đumbira da se dobije 120 ml; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1/2-1 čajna kašičica 3 do 4 puta dnevno.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, nađena je u istočnom, južnom i centralnom delu SAD-a; raste na niskim terenima, bogatim i vlažnim šumama, čestarima, livadama; cveta u periodu jun-septembar.
 
Branje: Sakuplja se u jesen druge godine.
 
Sestrinske biljke:
 
– Čestoslavica (Veronica officinalis); biljka; urinarni problemi, kalkulus, reumatizam, tuberkuloza, giht, hemoragija (krvarenje), bolesti kože, skorbut, kašalj, katar. Puzeći rizom i drvene stabljike iz koje izbijaju grane 7,5-25,5 cm visine, četvorodelni cvetovi u grozdastim cvastima, svetloplave krunice sa tamnoplavim prugama; pronađena je u severnim i centralim delovima SAD-a, raste ispod drveća i u senovitim mestima gde nema trave, brzo se širi i dobro prekriva podlogu; može se raširiti putem semena ili deobom korena na gotovo svakom tlu i lokaciji. Odlična je za kamenite bašte i cvetne ivice.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *