• 911
  • 0
Latinski naziv: Rhamnus purshiana
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – malo drvo, 4,5 m do 6 m visine, paperjaste grančice. Uglavnom spljoštena, poprečno zakrivljenih delova, mestimično namotanih, 1 mm do 5 mm debljine, tamnobraon ili crvenkasto-braon, uzdužno je grebenasta, uobičajeno prekrivena svetlosivkastim ili beličastim slojevima lišajeva, ponekad brojnim poprečnim lenticelama, mestimično mahovinom; unutrašnja površina je uzdužno izbrazdana (veoma finih linija), donekle glatka, poprečno izborana, u zavisnosti od starosti je žućkasta, tamnocrvenkasto-braon ili tamnobraon, kratke pukotine sa izraženim brojnim svežnjevima u unutrašnjoj kori. Prah je svetlobraon, maslinasto-braon.
 
Listovi – eliptični, fino nazubljeni, 5 cm do 15 cm dugački, 2,5 cm do 5 cm široki, zaobljenog ili izraženog vrha (ili sa kratkim, oštrim krajem), baza je zaobljena ili blagog srcastog oblika, kratkih dlaka ispod, istaknutih žila, tamno zeleni, kratkih peteljki.
 
Cvetovi – velike štitaste cvasti ili grupe, mali i zelenkasti.
 
Plod – sa košticom ili bobica, crn, jajolik, 3 semena, 8,5 mm dužine, bljutav, bez ukusa.
 
Ukus – gorak, malo jedak, neprijatan.

Miris – izrazit, nalik koži.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Sušena kora, prikupljena bar godinu dana pre upotrebe (zbog dejstva kiseonika, kora starenjem postaje korisnija). Sveža kora izaziva gađenje i trbušne grčeve, treba je izbegavati. Aktivni gorki uticaj postaje blaži i efektivniji sa starenjem kroz oksidaciju od 1 do 6 godina. Što je starija, postaje sve blaža u katartičnom i toničnom dejstvu.
 
Lekovito dejstvo: Tonik, od katartika laksativa do drastičnog purgativa (u zavisnosti od doze), alterativ, hepatik, sredstvo za jačanje želuca, sredstvo za snižavanje temperature, utiče na nerve, antidijabetik, peristaltik.
 
Kaskara leči čitav probavni trakt, povećavajući lučenja u želucu, jetri, pankreasu i tankom crevu. Dr Šok kaže da je ona jedan od najboljih i najbezbednijih laksativa ikad otkrivenih; blagotvorna je za žučne kanale. Ova odlična biljka je još jedan važan lek koji smo nasledili od naše braće Indijanaca. Kaskara nije laksativ koji se koristi samo jednom. Proizvodi velika, laka i bezbolna pražnjenja, posle dužeg korišćenja, creva će funkcionisati prirodno i normalno, uz pomoć njenog okrepljućeg dejstava. Gorko svojstvo je takođe stimulans i tonik za sve nerve sa kojima dođe u kontakt.
 
Lekovita upotreba: Hronična konstipacija (deca i odrasli), hronični giht, srčana astma, katar, dispepsija, loše varenje, kolitis, gliste, visok krvni pritisak, digestivne tegobe, problemi sa jetrom (posebno sa uvećanom), hemoroidi, tromost debelog creva, kamen u žuči.

Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, prah, tinktura. Treba da se koristi samo stara kora (brazde postaju tamnije godinama).
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 čajna kašičica 3 do 4 puta dnevno, sat vremena pre obroka.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica uveče pre odlaska u krevet.
Prah: 1 g do 4 g.
Tinktura: 5-20 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Kaskara se može kombinovati sa drugim lekovitim agensima, ali se može uzimati i sama. Deluje na debelo crevo i kada se uzme uveče, sutra ujutru proizvodi normalnu stolicu bez tegoba. Deluje od 6 do 10 sati, a najbolji efekat ima kada se uzme na prazan želudac.
 

Oralna

 
Hronični zatvor: Uzeti naznačenu dozu; koristiti nekoliko meseci, kao probavni tonik, da bi se proizveo trajni efekat.
 
Tegobe sa jetrom, uvećana jetra, dispepsija, itd.: Uzeti esenciju kao što je naznačeno.
 
Laksativ: 20-25 kapi tečnog ekstrakta 3 puta dnevo (blago dejstvo) ili 1/2 do 3/4 čajne kašičice, onda manje doze 3 puta dnevo za brže delovanje na debelo crevo.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Esencija od krkavine

 
115 g krkavine, iseckano (Rhamnus purshiana)
2 l destilovane vode
 
Preparat: Potopiti biljku u vodu 12 sati, dovesti do ključanja i zatim krčkati sat vremena; procediti i ostaviti sa strane ovu tečnost; dodati svežu vodu biljci i krčkati još sat vremena; procediti i pomešati dve dobijene količine tečnosti; vratiti tečnost u čist sud i smanjiti količinu kuvanjem na 500 ml. Ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Dodati 25% glicerina, ako želite.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica 3 do 4 puta dnevo, sat vremena pre obroka. 
 
Deca: manje, prema starosti.
 
Napomena: Regulišite dozu dok se ne popravi rad creva.
 

Tečni ekstrakt od krkavine

 
450 g kore krkavine, iseckano (Rhamnus purshiana)
5,7 l destilovane vode
240 ml glicerina
 
Preparat: Staviti biljku u 3,8 l vode, kuvati snažno dok voda ne ostane na nivou da pokriva koru. Procediti i ostaviti sa strane tečnost; prekriti biljku ostatkom vode i ponovo kuvati dok voda ne padne na nivo pokrivene kore. Procediti i pomešati dve dobijene tečnosti. Sipati u novi sud i polako smanjiti na 240 ml; ovaj poslednji deo treba uraditi u dvostrukom kuvanju da bi se izbeglo gorenje i prevelika toplota; skloniti sa toplote, pomešati dobro sa glicerinom, ostaviti da se ohladiti i flaširati.
 
Doziranje: 1/2-1 čajna kašičica uveče pred spavanje; najbolje je uzeti bez zaslađivanja ako je moguće, jer lekovita svojstva zavise od njene gorčine; uzimati 3 do 6 meseci. 
 
Deca: 5-15 kapi u vodi sa medom.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Novi život uz pomoć pravilne ishrane i biljki

 
Čovek i njegova žena došli su u posetu kod dr Kristofera na njihovom putu kroz tu oblast. Kada ga je dr Kristofer video prošle godine na poslovnom sastanku, čovek je bio u tako lošem stanju da se mrtvačka ukočenost gotovo nastanila unutra. U stvari, konvencionalni doktori su odbili da mu daju više lekova. Imao je stanje srca takvo da je otišlo u hidropsiju, a njegov krvni pritisak je bio tako visok da se samo teturao okolo. Bilo je toliko sluzi u njegovom telu da je tkivo bilo potpuno napunjeno. Znajući profesiju dr Kristofera, pitao je šta se može uraditi. Dr Kristofer je počeo sa njim veoma jednostavnu proceduru: stavio ga je na hranjivo bilje (voće i povrće – naša regenerativna ishrana) i na lekovito bilje. Godinu dana kasnije, čovek je prešao u obilascima 12,875 km! Imao je odličnu boju kože, i bio je tako pun poleta i energije. Suze se potekle iz njegovih očiju kada je opet video dr Kristofera, jer je bio tako srećan što je živ. Ovaj čovek je bio živi primer dr Kristoferove glavne poruke da zdravlje počinje u crevima. Jer kada je debelo crevo čisto, kada smo slobodni od toksina u crevnom traktu, onda se čitavo telo može pravilno hraniti.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, raste od severnog Ajdaha na zadapu do Pacifika, naročito obilna u severnoj Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu i Britanskoj Kolumbiji. Teško je razlikovati ovu od drugih sličnih vrsta.
 
Branje: Kora treba da se sakuplja u proleće od stabla i velikih grana, ali mora propisano dozreti pre upotrebe.
 
Sušenje i čuvanje: Pažljivo sušiti najmanje godinu dane (tri je preporučljivo). Kontinuirano sazrevanje je preporučljivo (do šest godina).
 
Sestrinske biljke:
 
– Krušina (Rhmanus frangula); suva kora (godinu do dve stara): hronična konstipacija (male doze 3 do 4 puta dnevo), hidropsija, zatvor, parazitska naklonost kože u trudnoći, giht, svrab, itd. Melem od sveže kore: upala slepog creva, reumatizam, gliste, bradavice; njeno delovanje je slabije nego od krkavine, ali sigurno je i blaže nego od rabarbare. Vitak rasut žbun Evrope i severne Azije (3 do 4,5 m visine).
 
– Pasdren (Rhamnus cathartica); bobice (sveže ili suve): prvenstveno koristiti u veterinarske svrhe; malo drvo od 3 m do 4,5 m visine, kratke i trnovite grane, zelenkasto cveće, plod ovalan veličine graška sa 3-4 braon mlada oraha nalik semenu; prirodna u Evropi i severnoj Aziji, naturalizovana u Americi.

Srodne biljke:
 
– Kvebraho (Aspidosperma quebracho); kora; bronhitis, astma, plućna astma, plućne tegobe; dispepsija, prirodna u Čileu; krkavina sadrži 2% kvebrahola, što je važan lekoviti sastojak u ovoj biljci (videti iznad).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *