• 574
  • 0
Latinski naziv: Brayera anthelmintica
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – prelepo ukrasno drvo visoko 6 m do 12 m, čije su grane okrugle i smeđe, žućkaste boje, ravna, izbrazdana, puno ukrasnih dlačica i žljebova, ima braonkastu plutu, čvorove i ima veliku količinu svoje biljne srži (moždine).
 
Listovi – naizmenični, rastu grupno, dužine 25 cm do 30 cm; listići su duguljasti, šiljati, zupčasti, sedeći, rastu u 3 do 6 pari, dužine 7,5 cm do 10 cm.
 
Cvetovi – jednodomni (uniseksualni – i cvet sa prašnikom i cvet sa tučkom nalaze se na istoj biljci), zelenkasto-žute boje, pa se pretvaraju u purpurnu (tačnije cvetovi sa tučkom), mali, čašice cveta izgledaju kao izvrnute šišarke, sa malim narukvicama purpurne boje, dijametra 1,7 cm, 5 latica, sa 20 plodnih prašnika, jedan široki i dlakavi mladež; cvast je obično čvrsta i po svom obliku je cilindrična rolna crvenkasto-braon boje, dužine oko 30 cm i u prečniku širine 6,5 cm, koja se sastoji od ženskih cvetova, odnosno cvetova sa tučkom; prašnici, odnosno muški cvetovi, prepoznatljiviji su od ženskih po svojoj zelenoj boji, kao i po tučkovima koji su plodni i spoljnih čekinjastih čašičnih listića; cvetovi sa tučkovima su tamnocrveni usled toga što su prašnici znatno manje aktivni. Prah je braonkast.
 
Ukus – gorak, jedak.
 
Miris – balsamski.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Cvetovi, sveži ili osušeni (poželjno je da to budu cvetovi sa tučkom); biljka, nezreo plod.
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (tanifugid), katartik, astrigent. Kuso je uglavnom brza i efikasna lekovita biljka. Veoma je bezbedna biljka za upotrebu, ali ponekad može da izazove blagu mučninu, a povremeno može da dovede do nešto jače temperature koju prati povraćanje ili dijureza. Pošto su njena purgativna svojstva često nedovoljna da izbaci iz organizma glavu parazita, veoma često je potrebno primeniti katartično sredstvo koje deluje blagotvorno na žuč, ukoliko se creva ne pokrenu posle 4 sata od uzimanja preparata od biljke kuso.
 
Lekovita upotreba: Pantljičare.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah.
 
Doziranje:

Tečni ekstrakt: 2-4 čajne kašičice.
Infuzija: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
Prah: 1-2 čajne kašičice sukcesivno.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Kuso ima efikasnije lekovito dejstvo ukoliko se pacijent uzdrži od hrane i pije sok od limuna koliko god želi pre i posle uzete doze. Ukoliko se creva ne pokrenu posle 4 sata, potrebno je uzeti katartik za poremećaj žučne kese.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Antihelmintik infuzija od kusoa

 
20 g cvetova kusoa (Brayera anthelmintica)
500 ml destilovane vode
 
Preparat: Provrelom vodom preliti biljku, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta (ne proceđivati!).
 
Doziranje: Promešati prah i popiti ga u 3 doze, u razmaku od po 10 minuta.
 
Prijatne kombinacije: Kuso daje veoma efikasnu kombinaciju sa navalom.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, a uspeva u Etiopiji, odnosno u severoistočnim predelima Afrike; raste na visinama od 900 m do 2,4 km; raste u visoravnima i planinskim predelima.
 
Sušenje i čuvanje: Cvetovi se obično čuvaju u prahu. Međutim, pošto je ova retka biljka poprilično skupa da se nabavi, onda se neretko događa da je nešto neispravno. Stoga se preporučuje da se nabavljaju sami cvetovi, bilo da dolaze u jednom komadu ili isečeni na nekoliko delova.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *