• 1
  • 0
Latinski naziv: Chamaelirium luteum; Lažni jednorog dioica; H. lutea; C. carolinianum; Veratrum luteum

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – glatka, uglasta, 30 cm do 60 cm visine.

Listovi – rozeta od osnovnih listova koji su široki i 10 cm do 20 cm dugi, rastu iz osnove ili korena; drugi su mali, kopljasti.

Cvetovi – zelenkasto-beli, mali i veoma brojni, grupisani na dugom centralnom grozdu nalik peru.

Plod – čaure.

Koren – (rizom) sivkasto-braon, krupan i loptast, 6 mm do 2,5 cm dužine, 9,5 mm debljine, okruglasto prstenast poprečno (skoro cilindričan), matični ožiljci na gornjoj površini, žilave žilice korena (brojne, žućkaste, 5 cm do 7,5 cm dužine), pukotine su sa unutrašnje strane sivkasto-žute sa brojnim drvenim snopovima u centru.

Miris – blag.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren (rizom i žilice korena).

Lekovito dejstvo: Stimulativan tonik, diuretik, antihelmintik, materični tonik, emetik (velike doze), sredstvo za povećanje lučenja pljuvačke (svež).
 
Lažni jednorog je jedan od najboljih stimulativnih tonika za matericu i jajnike. Može se koristiti da ispravi skoro bilo koji problem u reproduktivnim organima kod muškara i kod žena, a takođe je i odličan opšti tonik. Lažni jednorog je veoma koristan za sluznicu i često se može tolerisati u želucu kada drugi lekovi ne mogu. Najvredniji je regenerativ, revitalizirajući agens u slučajevima dispepsije i slabosti reproduktivnih organa. Međutim, nemojte koristiti ovu biljku za žene, u slabom stanju, gde trudnoća nije poželjna, jer podiže mogućnost začeća.
 
Obratite pažnju da razlikujete lažni jednoroga od pravog jednoroga, jer nećete dobiti rezultate koje želite. Prah ili tečni ekstrakt se generalno veoma lako dobijaju, ali sam koren je teško naći.

Lekovita upotreba: Gubitak apetita, Brajtova bolest, kolik, dijabetes, digestivni poremećaj, hidropsija, dispepsija, enureza, želudačno-crevna slabost (sluznica), genito-urinarna atonija (sluznica), bubrežna atonija, mučnina, prevencija pobačaja, problemi prostate, pantljičara, materični problemi (neplodnost, krvarenje, leukoreja, menoragija, pobačaj, materična atonija, prolaps materice, itd.), sterilitet, opuštena vagina, spermatoreja.

Preparati: Esencija, eliksir, tečni ekstrakt, prah, tinktura.

Doziranje:

Esencija: 60 ml do 240 ml.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Prah: 1/2 g do 2 g, 3 do 4 puta dnevno.
Tinktura: 5-20 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Lažni jednorog se generalno kombinuje sa drugim agensima, ali se može samostalno koristiti.
 

Oralna


Gubitak apetita, gliste: Uzeti 500 mg do 1 g praha.

Opasnost od pobačaja, krvarenje materice: Davati obilno infuziju, po 1 l. Obično se kombinuje sa lobelijom za ovu svrhu i daje se u formi tinkture ili ekstrakta.

Pred porođaj, prevencija od pobačaja: Popiti 1 šolju, na svakih pola sata.
 

Kožna


Antihelmintik za insekte, bube, vaške, itd.: Koristiti snažnu esenciju kao sprej ili za ispiranje.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Spašene obe bebe

 
U našoj kancelariji u Evanstonu, Vajoming, pre nekoliko godina, imali smo dva slučaja u isto vreme sa različitih krajeva grada. U svakom od ovih slučajeva, žena je imala dosta vremena do porođaja i obe su imale krvarenje. Mi smo primenili lažnog jednoroga i spasili obe bebe. U jednom od ovih slučajeva, probelm je bio toliko ozbiljan da je doktor rekao da će očistiti matericu ujutru, jer beba neće preživeti. Kada je došao sledeće jutro, žena je bila u redu i beba je rođena nekoliko meseci kasnije.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna u SAD-u i raste obilno u nekim zapadnim državama; raste na vlažnom tlu, livadama i šumovitim krajevima; cveta u junu i julu.
 
Sestrinske biljke:
 
Zelena čemerika (Veratrum viride); rizom, koren; sedativ, srčani depresant, emetik, dijaforetik, izazivanje nosnog pražnjenja, smanjuje arterijsku napetost, kičmeni spazam, upala pluća, srčane bolesti, tifusna groznica; višegodišnja biljka, 0,6 m do 2 m visine, raste od Kanade do Džordžije na bogatom tlu, vlažnim šumama i močvarama.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *