• 1
  • 0
Latinski naziv: Myrica cerifera
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – gusti zimzelen žbun, grana se od 0,6 m do 1,2 m visine; kora je sivkasti ljušteći sloj koji prekriva, obmotava, tvrdi crvenkasto-braon sloj 1,5 mm debljine, unutrašnjost je blago vlaknasta sa zrnastim frakturama.
 
Listovi – kopljasti, sjajni, tamnozelene boje, ponekad smolasti, tufnasti sa obe strane, mirišljavi kada se protrljaju.
 
Cvetovi – cvetne rese (jednopolni, bez krunice, prašnici su žuti i dugački, tučkovi su zelenkasti i kratki).
 
Plod – male loptaste bobice u grupama (rastu blizu grana, slično kao kleka), u početku zelene, a zatim imaju koricu sa zeleno-belom smolom; koštica sa dvosemenskim jezgrom, jestivi deo je zrnast.
 
Koren – ljuspast, sivkast i braonkast, debljine od 1 mm do 3 mm, mestimične izrasline, kortikalne pore, prugast, unutrašnja površina braonkaste boje. Prah je crvenkasto-braon boje.
 
Ukus – jedak, gorak, opor.
 
Miris – karakterističan, blago aromatičan. Upotreba delova biljke u lekovite svrhe: Kora (najpoželjnije je koristiti koru od korena), vosak (iz bobica), listovi.
 
Lekovito dejstvo: Kora: astrigent, tonik, holagog, diuretik, stimulans za lučenje pljuvačke, emetik (velike doze), hemostatik, stiptik, sredstvo za rane, sredstvo za podsticanje nosnog sekreta, sredstvo za izazivanje kijanja, sredstvo za razgradnju štetnih materija. Vosak: blagi astrigent, opojno sredstvo ili uspavljujuće. Listovi: astrigent, aromatik.
 
Neki herbalisti smatraju da su mirika i lobelija najkorisnije biljke u botaničkoj medicini. Od mirike se pravi baza za čuveni “Preparat u prahu”. Mirika je snažan stimulans, astrigent i tonik, utiče na probavni trakt, usklađuje i unapređuje žlezdanu aktivnost, čisti i vraća normalnu funkciju.
 
Mirika efektivno uklanja prepreke u kanalima i korisna je za čišćenje jetre. Stimulativno deluje na ceo cirkulacioni sistem, naročito arterijalnu i kapilarnu cirkulaciju sa učvršćujućim dejstvom na tkivo. Njeno astrigentno delovanje je veoma jako, ali ne isušuje sluz sa membrana kao što neorganski hemijski lekovi čine.
 
Mirika je odlična za održavanje zdravog stanja materice (posebno u periodu trudnoće) i značajan je lek za obilno krvarenje materice, creva i pluća. Kada se koristi sa kajenskom paprikom, veoma je efikasna u podizanju toplote tela i izazivanju znojenja.
 
Lekovita upotreba: Upaljeno grlo, hladni ekstremiteti, drhtavica, trovanjenarkoticima, povraćanje, krvarenje (materice, creva, pluća), obilna i bolna krvarenja prilikom menstrualnog ciklusa, leukoreja, gušavost, dijareja, dizenterija, čirevi, krvarenje desni, furunkuli, rane od gangrena, adenoidi, groznice, grip, stomačni grčevi, žutica, skrofula, katar želuca, dispepsija, slabo varenje, spora creva, sporo zarastajuće rane, opekotine, polipi (nosa, grkljana i materice), bolno grlo, otečenost grla, drozd, upala ulcerozni gingivitis, upala krajnika, kataralna gluvoća, alopecija (gubitak kose), perut, prah za zube.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Za vosak, prokuvati bobice u vodi. Vosak će ubrzo plutati na površini i može biti uklonjen odmah nakon hlađenja kada očvrsne. Vosak se koristi kao baza za astrigentne meleme.
 
Doziranje:
 
Esencija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 1 šolja.
Prah: 1/2-1 čajna kašičica.
Tinktura: 15-30 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Toplom infuzijom podstiče se znojenje i poboljšava arterijska i kapilarna cirkulacija, kao i normalizacija čvrstine tkiva.
 

Analna

 
Dijareja, dizenterija: Videti “LEKOVITE FORMULE” ili koristiti čaj pri klistiranju.
 

Nosna

 
Nosni katar: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Nosni ili grkljanski polipi (adenoidi): Ušmrkati ili upumpati prah u nozdrve, 3 do 4 puta dnevno. U početku ima bola, a onda se javlja kijanje svakih 20 do 30 sekundi, u trajanju od 5 do 10 minuta. Javiće se obilno pražnjenje guste i često lepljive sluzi. Prah isušuje polipe.
 

Oralna

 
Drhtavica, stomačni katar, loše varenje, itd.: Koristiti esenciju ili infuziju sa malo kajenske paprike.
 
Gušavost: Koristiti u dozama od 10 g, 3 puta dnevno; uzimati oralno i koristiti kao obloge na vratu.
 
Trovanje narkoticima: Davati proizvoljne doze jake infuzije ili esencije (skuplja kapilare u želucu), zatim nakon toga koristiti emetik od lobelije.
 
Krvarenje (materica, creva, pluća), leukoreja: Koristiti samo infuziju ili esenciju ili u kombinaciji sa odgovarajućim stimulansima (kajenska paprika, đumbir, itd.).
 
Slaba cirkulacija, opuštena tkiva (gubitak mišićnog tonusa): Koristiti toplu infuziju ili esenciju.
 
Prehlade, grip, groznica, itd.: Koristiti miriku u kombnaciji sa dijaforeticima (hajdučka trava, mačja menta, pepermint, žalfija, itd.), veoma je efikasno.
 
Groznica, grip, promuklost, usporena cirkulacija, grčevi u želucu, prehlade, itd.: Koristiti preparate u prahu, (videti “LEKOVITE FORMULE”).
 
Upaljeno grlo, upala krajnika, kataralna gluvoća: Napraviti jak rastvor od esencije (kuvati 60 g biljke 15 minuta u 1 l vode, procediti i dodati dovoljno glicerina da bi se spremila količina oko 500 ml, hladno). Prskati rastvor u nos i grlo na svakih 1 do 2 sata tokom dana, onda postepeno povećavati razmak između upotrebe.
 
Otečenost grla, drozd, ulcerozni gingivitis: Naprskati usta i grlo čajem u raspršivaču. Ako je osoba previše mlada i grlo previše boli da bi se ispiralo, onda piti 1 ili 2 kašike, na svakih sat vremena, dok ne dođe do olakšanja.
 
Upala grla: Ispirati grlo temeljno esencijom, dok ne postane čisto, a onda popiti 500 ml mlake esencije da se očisti želudac.
 
Emetik (izazivanje povraćanja) za trovanje narkoticima, itd.: Koristiti 1 ili više čajnih kašičica praha u 1 šolji punoj vrele vode, popiti toplo (uključujući prah). Dejstvo je još bolje kada se pomeša sa malo lobelije. Ovo može prouzrokovati privremeni bol i mučninu.
 

Kožna

 
Alopecija (gubitak kose), perut: Koristiti snažnu esenciju i protrljati dobro uveče, a ujutru isprati. Oprati kosu temeljno i primeniti ponovo (dodati nekoliko kapi ulja od lavande). Ovo će ubrzo zaustaviti opadanje kose i ukloniti perut.
 
Sporozarastajuće opekotine ili rane: Staviti prah i zaviti. Promeniti u skladu sa potrebom, nakon apsorbovanja.
 
Kožni čirevi, furunkuli, rane od gangrene: Primeniti prah u vidu obloge.
 
Čirevi i krvarenje desni: Koristiti esenciju kao ispiranje.
 

Vaginalna

 
Tuš: Koristit topao čaj; to je čišćenje za membranu.
 
Vaginalni ili materični polipi: Staviti prah na izraštaj, ostaviti 6 do 8 sati, isprati i ponoviti.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Esencija

 
30 g kore korena mirike (Myrica cerifera)
470 ml destilovane vode
 
Preparat: Kuvati biljku 10 minuta, ohladiti, ali ne cediti.
 
Doziranje: 60 ml, 3 do 4 puta dnevo (promešati i uzeti sve sa prahom).
 

Apsces, malarična groznica, drhtavica, prehlada, slaba cirkulacija, trovanje krvi

 
4 dela kore korena mirike (Myrica cerifera)
1 deo kore kanadske cuge (Tsuga canadensis; Pinus canadensis)
1 deo đumbira (Zingiber officinale)
2 dela kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
2 dela karanfilića (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
 
Preparat: Koristiti 1 punu supenu kašiku smeše sa 500 ml proključale vode, dobro prekriti i natopiti dok se ne ohladi, zatim procediti.
 
Doziranje: 2 pune kašike ili više, 3 puta dnevno.
 

Dr Tomsonov lek za gnojenje

 
1 deo korena mirike (Myrica cerifera)
1 deo suvog lokvanja (Nymphaea odorata)
1 deo unutrašnje kore kanadske cuge (Tsuga canadensis)
 
Zamene: Ruj (kora, listovi, bobice), listovi maline, listovi hamamelisa, močvarni ruzmarin.
 
Preparat: Zatvoriti i sve zajedno dobro promešati, natopiti 30 g praha u 500 ml proključale vode, nakon toga zasladiti.
 
Doziranje: 60 ml.
 
Primena: U ozbiljnom slučaju, dodati 1 punu čajnu kašičicu kajenske paprike i 1 punu čajnu kašičicu praha za umirenje nerava u svaku dozu; davati 3 doze u intervalu od 15 minuta; istu smešu dati ubrizgvanjem i ponoviti ako je potrebno.
 

Dr Tomsonov preparat u prahu

 
1 kg kore korena mirike (Myrica cerifera)
500 g unutrašnje kore kanadske cuge (Tsuga canadensis)
500 g đumbira (Zingiber officinale)
1 kg kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
1 kg karanfilića (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
 
Preparat: Napraviti fin prah, prosejati kroz fino sito i sve dobro promešati; koristiti 1 punu čajnu kašičicu smeše i 1/2 čajne kašičice meda u 90 ml do 120 ml proključale vode. Popiti čim je dovoljno ohlađeno (pobrinuti se da je pacijent dobro pokriven u krevetu).
 
Tomsonov komentar:
 
Ovaj sastav je predviđen za prvu fazu i kada je bolest u začetku. To je lek od velike vrednosti i može se koristiti pri svim nelagodnostima, kako kod muškaraca i žena, tako i dece. Dobar je za opuštanje, dizenteriju, bol u želucu i crevima i za uklanjanje svih prepreka izazvanih prehladom.
 
Uzimanje doze pri odlasku u krevet i stavljanjem vruće obloge na stopala, umotane u mokru odeću, izlečiće jaku prehladu i generalno odbaciti bolest u svojoj prvoj fazi, ako se ponovi dva do tri puta. Ako su simptomi pojačani, sa dosta bola, dodati u svaku dozu čajnu kašičicu brendija, smolu od smirne i stimulativne tinkture (kajenska paprika, đumbir, gotu kola) i pola čajne kašičice lobelije (na sirćetnoj bazi), a kod nervnih simptoma dodati pola čajne kašičice nervnog praha. Ako ovo ne bude pomoglo, pacijent se mora podvrgnuti regularnom tretmanu lečenja, kao što je opisano.
 

Dr Novelov preparat u prahu

 
120 g kore korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
60 g đumbira u prahu (Zingiber officinale)
30 g unutrašnje kore od kanadske cuge u prahu (Tsuga canadensis)
1 čajna kašičica karanfilića u prahu (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
1 čajna kašičica kajenske paprike u prahu (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: Pomešati i prosejati najmanje 2 puta; u šolju provrele vode sipati 1 punu čajnu kašičicu, zasladiti; prekriti i pustiti da stoji nekoliko minuta.
 
Doziranje: Piti čistu tečnost ili kao što dr Šok preporučuje uzeti mešavinu i popiti sa praškom, zbog svojih stimulativnih prednosti. Neki ljudi piju ovo kao čaj u preventivne svrhe.
 

Preparat u prahu
(za starije)

 
340 g kore korena mirike (Myrica cerifera)
340 g đumbira (Zingiber officinale)
170 g unutrašnje kore američke jasike (Populus tremuloides)
120 g unutrašnje kore kanadske cuge (Tsuga canadensis)
4 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: Spremiti u obliku praha, a zatim prosejati kao i ranije; 1 punu čajnu kašičicu smeše sipati u šolju provrele vode.
 
Doziranje: 1 šolja čiste tečnosti.
 
Novelov komentar: Pomaže u situacijama gde je cirkulacija slaba i opstruirana. Dobro je sredstvo u doba starosti, kada je potreban stimulativni napitak i gde je slabinski deo pod bolovima. Povoljno utiče i na urinarni trakt.
 

Dijaforetik

 
8 delova korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
4 dela đumbira u prahu (Zingiber officinale)
1/2 dela karanfilića u prahu (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
1/2 dela kajenske paprike u prahu (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: 1 čajnu kašičicu smeše praha staviti u 500 ml provrele vode.
 
Doziranje: 1 šolju zagrevati u intervalima od 15 minuta dok se ne postigne željeni efekat.
 

Dijareja, dizenterija, hemoroidi, kolitis

 
1 deo kore korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
1 deo afričkog đumbira (Zingiber officinale), koristiti više oporu afričku vrstu
1 deo unutrašnje kore kanadske cuge u prahu (Tsuga canadensis)
 
Preparat: Nasuti 1,5 l provrele vode preko nivoa jedne pune kašike smeše; natopiti 10-15 minuta; dodati dovoljno hladne vode da bi se napravilo 2 l ili 3 l, zatim kada se slegne pažljivo sipati u špric.
 
Primena: Neka pacijent legne na desnu stranu, tako da tečnost može napuniti debelo crevo. Kada pacijent ima slab rektum i ne može da zadržava vodu, neka se nagne u poziciju tako da mu glava bude niža od kukova. Žene sa zavaljenom matericom mogu zauzeti položaj sa kolenima na grudima, što će pomoći da se materica okrene i da tečnost uđe.
 

Hemoroidi

 
60 g kore korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
30 g unutrašnje kore kanadske cuge u prahu (Tsuga canadensis)
30 g kanadskog ljutića u prahu (Hydrastis canadensis)
30 g pšeničnog brašna ili crvenog bresta u prahu
 
Preparat: Izmešati sve zajedno, dodati dovoljno glicerina i formirati supozitorije odgovarajuće veličine.
 
Primena: Umetnuti 1 supozitoriju u toku noći.
 

Pražnjenje sluzi
(uši, nos, vagina, uretra, ili bilo koji drugi deo)

 
15 g kore korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
4 ml tinkture od srčike (Polygonum bistorta)
 
Preparat: Potopiti miriku u 240 ml provrele vode, procediti, dodati srčiku i promešati.
 
Doziranje: 60 ml ujutru i uveče.
 

Katar sinusa
(obilan sekret)

 
1 deo kore korena mirike u prahu (Myrica cerifera)
2 dela kanadskog ljutića u prahu (Hydrastis canadensis)
 
Preparat: Izmešati i prosejati kroz fino sito.
 
Primena: Koristiti prah ušmrkivanjem.
 

Bol u grlu
(tečnost za ispiranje grla)

 
30 g kore korena mirike (Myrica cerifera)
15 g kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
15 g korena plave stanićarke (Caulophyllum thalictroides)
15 g kore hamamelisa (Hamamelis virginiana)
 
Preparat: Potopiti biljke pola sata u 500 ml provrele vode, procediti i zasladiti po želji.
 

Tonik za želudac

 
120 g kore mirike (Myrica cerifera)
120 g vrele usne (Chelone glabra)
60 g unutrašnje kore američke jasike (Populus tremuloides)
60 g đumbira (Zingiber officinale)
7 g kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
7 g karanfilića (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
 
Preparat: Pomešati svo bilje u vidu praha i 1 čajnu kašičicu smeše staviti u 240 ml vruće vode; prekriti i natopiti par minuta; zasladiti po ukusu.
 
Doziranje: 1 šolju piti 2 do 3 puta dnevno, toplo.
 
Napomena: Ovo je odličan sastav za korigovanje žuči, stvara apetit, umanjuje nadutost i opšte slabljenje zbog bolesti.
 
Branje: Obavlja se u kasnu jesen ili rano proleće, pre nego što prolista, očistiti temeljno i odvojiti koru od drveta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *