• 1
  • 0
Latinski naziv: Stellaria media
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – slaba, krta, raštrkana, lisnata, razgranata, 10 cm do 15 cm dužine. Bele dlačice duž jedne strane menjaju pravac kod svakog para listova.
 
Listovi – mali, naspramni, jajasto-srcasti; gornji su sedeći (sesilni); donji su na ravnim i dlakavim peteljkama.
 
Cvetovi – beli, veoma mali, duboki rascep ili dvodelna latica, samostalni na tankoj dršci od glavnog stabla gornjih listova, centralni grozdovi.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka.
 
Lekovito dejstvo: Demulcent, emolijens, hranjivo sredstvo, rastvorno sredstvo, sredstvo za grudi, alterativ, sredstvo za rashlađivanje, sluzno sredstvo, sredstvo za razgradnju štetnih materija.
 
Mišjakinja je odličan lek za plućne probleme, za bilo koje unutrašnje ili spoljašnje zapaljenje membrana ili kože, slabost želuca ili creva, naročito krvarenje creva ili pluća. Odlična je za spoljašnje nanošenje na povrede, kožne bolesti, zapaljene površine, itd. Veoma je hranjiva, ako se jede sveža u salatama ili na pari, kao i uobičajeno povrće. Koristi se kao umirujuć ili isceljujuć lek, za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu. Dobro ju je koristiti i kao ispomoć pri mršavljenju.
 
Lekovita upotreba: Astma, bronhitis, natečeni testisi, površinska zapaljenja, kožne erupcije, erizipel, furunkuli, opekotine, zapaljenje ili upala očiju, tumori, hemoroidi, ulcerisano grlo i usta, gluvoća, povrede, trovanje krvi, konstipacija, svrab genitalija, skorbut, poremećaj krvi, zapaljenje plućne maramice, kašalj, prehlade, promuklost, reumatizam, upala trbušne maramice, upala slepog creva.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, melem, prah i tinktura.
 
Doziranje:
 
Esencija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno (ili na svaka 2 do 3 sata, ako je neophodno)
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 3-4 šolje dnevno između obroka; svaki put popiti gutljaj dobro pomešan sa pljuvačkom.
Prah: 1 čajna kašika, 3 do 4 puta dnevno ili više ako je potrebno.
Tinktura: 1/2 čajne kašičice po potrebi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Zapaljeno ili puklo slepo crevo: Uraditi mali i hladni klistir od infuzije ili esencije mišjakinje (jači i efikasniji). U isto vreme popiti čaj i primeniti toplu oblogu, što je toplije moguće, preko povređenog dela.
 
Zapaljenje ili slabost creva: Ubrizgati esenciju ili infuziju mišjakinje 1 do 2 puta dnevno.
 
Hemoroidi i rektalni kancer: Prati taj deo 2 do 3 puta dnevno esencijom, infuzijom ili razblaženom tinkturom (što je toplije moguće), zatim primeniti melem mišjakinje ili dr Kristoferov isceljujući melem.
 

Oralna

 
Plućni problemi (astma, bronhitis, upala trbušne maramice, želudačna ili crevna slabost, itd.): Prokuvati svežu biljku, jesti povrće i piti dosta vode. Popiti esenciju i primeniti vruću oblogu, od esencije, na plućni deo.
 
Trovanje krvi: Popiti esenciju, a spolja primeniti oblogu od mišjakinje, preko povređenog dela.
 
Konstipacija: Uzimati 1 šolju tople esencije na svaka 3 sata, dok se rad creva ne reguliše.
 

Kožna

 
Melem mišjakinje treba naneti, nakon pranja čajem, na bilo koji spoljašnji deo.
 
Površinska zapaljenja, kožne bolesti, kožne erupcije, kancerogene rane, dermatitis sa svrabom, koprivnjača: Popiti čaj od čička, kao dijaforetik, da bi se otvorile pore i žlezde iznutra. Oprati sa spošaljne strane povređene delove, snažnom esencijom, 2 ili više puta dnevno (češće za lokalne erupcije). Naneti melem mišjakinje; kupanje mišjakinjom je takođe odlično.
 
Erizipel: Bez obzira kako je jak bol i otok, napraviti esenciju od jedne ili dve šake sveže mišjakinje. Prati površinu na svakih pola sata i naneti melem mišjakinje. Bol i otok će nestati u roku od nekoliko sati.
 
Natečeni testisi, svrab genitalija: Oprati tu oblast snažnom esencijom i naneti melem.
 
Furunkuli, opekotine, zapaljenje ili upala očiju, ulceracije usta ili grla, gluvoća, povrede, itd.: Koristiti toplu esenciju za ispiranje i naneti melem, koji se može koristiti spolja i unutra.
 

Nosna

 
Upaljene ili nagrižene površine: Primeniti melem od mišjakinje ili dr Kristoferovu isceljujući melem.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Melem od mišjakinje

 
450 g mišjakinje, sveže zelena (Stellaria media)
470 ml maslinovog ulja
60 g pčelinjeg voska
 
Preparat: Iseckati mišjakinju i staviti sve sastojke u činiju od nerđajućeg čelika. Pokriti i staviti u rernu na 90 stepeni celzijusovih na 3 sata, promešati, procediti kroz dobru žicu, staviti u teglu i ohladiti. Napomena: Kada se koristi sveža biljka, melem će sadržati vodu što umnogome smanjuje njen rok trajanja. Čuvati u frižideru ili zamrzivaču za dugoročno skladištenje.
 
Primena: Primeniti po potrebi. Napomena: Ovaj melem treba da bude dostupna u svakom domu. Baza se može koristiti za pravljenje bilo kakvog melema.
 

Dr Kristoferova crni isceljujući melem

 
2,8 l tečnog loja ovčetine (950 ml na svakih 115 g suvih biljaka ili na svakih
285 g svežih biljaka što je približno 2,7 kg čistog loja ovčetine koji se može dobiti od mesara)
60 g biljke mišjakinje (Stellaria media), osušeno (140 g sveže)
60 g korena gaveza (Symphytum officinale), osušeno (140 g sveže)
60 g korena belog sleza (Althaea officinalis), osušeno (140 g sveže)
60 g korena kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis), osušeno (140 g sveže)
60 g biljke lobelije sa semenom (Lobelia inflata), osešeno (140 g sveže)
60 g indijskog kino drveta (Pterocarpus marsupium), (kada je moguće)
30 g vinobojke (Phytolacca decandra) osušena ili sveža
60 g pčelinjeg voska
180 ml maslinovog ulja (Olea Europaea)
60 mg ulja pšeničnih klica (ako nije dostupno koristiti više maslinovog ulja)
470 ml drvenog katara (Pinus sylvestris)
 
Preparat: Iseći i staviti loj ovčetine u tiganj od nerđajućeg čelika (nikada ne koristiti gvožđe ili aluminijum), pokriti i staviti u rernu na 80 stepeni celzijusovih. Izliti loj dok se topi, pritisnuti ostatak i izbaciti hrskavi deo. Staviti loj nazad u tiganj i zagrejati dok ne postane tečnost. Staviti sve biljke u tečnu bazu loja (deluje kao katalizator i vadi lekovita svojstva iz biljaka) i staviti u rernu od 4 do 8 sati. Skloniti i procediti kroz dobru žičanu cediljku, dodati vosak i staviti nazad u rernu dok se ponovo ne zagreje do tečnog stanja. Dodati maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica i drveni katar (ne kuvati nakon što je dodat drveni katar jer će se zgrušati), koristiti mućkalicu (ručnu ili električnu) da bi se homogenizovalo dok je vruće i izliti u tegle kako bi se učvrstilo. Nemojte pomerati tegle dok se dovoljno ne ohladi i učvrsti, inače može da se prospe.
 
Primena: Koristiti za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu. Napomena: Ovaj melem je na tržištu dugi niz godina. Prema izveštajima, uspešno je korišćena u izlečenju raznih problema, uključujući i kancer kože.
 

Ekstra jak “crni” melem za izvlačenje i lečenje

 
Biljkama iz gornjeg recepta dodati sledeće:
60 g cvetova crvene deteline (Trifolium pratense)
60 g divizme (Verbascum thapsus)
115 g ženske bokvice (Plantago major)
115 g čaparala (Larrea tridentata) 
dovoljno dodatnog loja ovčetine da obuhvati sve biljke (ako je neophodno)
dovoljno dodatnog maslinovog ulja i pčelinjeg voska da bi se dostigla željena konzistencija
 
Preparat: Pratiti gornja uputstva.
 

Erizipel i sve kožne bolesti

 
nekoliko šaka mišjakinje (Stellaria media) dovoljno destilovane vode
 
Preparat: Napraviti snažnu esenciju krčkanjem 15 minuta.
 
Primena: Često prati oboleli deo toplim čajem. U slučaju da se plikovi ulcerišu, koristiti oblogu od crvenog bresta i zatim naneti melem od mišjakinje. Davati kombinaciju čaja za unutrašnju upotrebu (videti “LEKOVITE FORMULE” kod maline na strani 187). Koristiti esenciju zove (krčkati 60 g 10 minuta u 1 l vode) za ispiranje obolelog dela.
 
Prijatne kombinacije: Za površinska zapaljenja, kožne erupcije i bolesti, itd.; Mišjakinja se treba koristiti u kombinaciji sa velikim čičkom (Arctium lappa), tada otvara pore i deluje na lojne žlezde.
 
Karakteristike pri rastu: To je jednogodišnja i dvogodišnja biljka, uobičajena u Evropi i Severnoj Americi. Raste u poljima, napuštenim mestima, pokraj puteva, oko naseljenih mesta, naročito na vlažnim i senovitim mestima. Cveta od početka proleća, pa do kasne jeseni. Mišjakinja se smatra prokletstvom za mnoge baštovane zbog puzanja i uvijanja među drugim biljkama. Ipak, ona je odličan dodatak vašoj lekovitoj bašti; pokušajte da sakupite seme dok sazreva za sejanje u proleće, kako biste imali rod sledeće godine.
 
Branje: Najbolje je kada se koristi sveža; ali se može brati i sušiti u fazi cvetanja.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *