• 621
  • 0
Latinski naziv: Punica granatum

 

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – grm ili omanje drvo visine do 4,5 m, sa uglastim granama koje imaju bodlju na svom kraju; stabljika ima crvene mladice i crvene izdanke, iako je boja drveta beličasta; kora je žućkasto-braon boje sa tufnama braonkastih lišajeva; kora je izborana, veoma tanka, ima eliptične uzdignute pore koje služe za razmenu gasova između atmosfere i unutrašnjih tkiva; kora ima brazde ili izbrušene tufne plute (koja izrasta tako da na stabljici formira široke i ravne ljušture); tufne plute su svetložute boje, izbrazdane površine; deo kore koji se naziva feloderm je tamnozelene boje; unutrašnja kora je žućkasto-zelene boje, kratke frakture (preloma) i zrnaste (ili granularna).
 
Listovi – obrnuti (izokrenuti), celoviti, glatki, svetlucavi, odebljali, kopljasti, dužine 2,5 cm do 7,5 cm, skoro zimzeleni.
 
Cvetovi – veliki, crveni, cvetne čašice su sjajne, često rastu u grupama od po 2 do 3 cveta, gotovo da su sedeći, cevasti, dužine 3 cm, sa 5 do 7 latica.
 
Plod – veliki semeni omotač, koji je veličine pomorandže, debele crveno-žute ljuske, pri vrhu sužene; kisela pulpa ili membrana (jestiva, unutra je podeljena na 6 do 12 nejednakih ćelija), brojne semenke su pričvršćene za žućkasti unutrašnji zid i ispunjavaju celu unutrašnjost; semenje je uglasto, dužine oko 1,7 cm, jestivo, vodenasto, prijatnog ukusa; kora roda je suva, zakrivljena, lomljiva, fragmentovana, spolja je žilava i žućkasto-braon, unutra svetlije boje i bez koštica (takozvane semene depresije).
 
Koren – kora korena je žuto-braon boje, sastoji se od dijagonalno zakrivljenih delova, nejednake tačke od plute sa zakrivljenim prelomima koji liče na koncentrične krugove; unutrašnjost korena je tamnožuta, a sržni zraci se protežu skoro do spoljašnje površine; Prah od korena nara je žuto-smeđe boje.
 
Ukus – astrigentan, gorak, može da izazove osećaj mučnine.
 
Miris – umeren.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Kora korena (3 puta jača po sadržini alkaloida nego kora stabljike); kora stabljike, cvetovi, ljuska ploda, semenke.
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (tanifugid, vermifugid), astrigent, sredstvo za rashlađivanje, poremećaj žučne kese, antikancerogen. Seme: demulcent, sredstvo za rashlađivanje.
 
Lekovita upotreba: Gliste (pantljičaste, valjkaste, igličaste), dijareja, leukoreja, krvarenja, povratna groznica, kancerogene i druge vrste čireva u ustima, grlu, materici i rektumu, upaljeno grlo, poremećen rad žuči, sunđeraste desni, labavi zubi.
 
Preparati: Esencija (kora), tečni ekstrakt, infuzija (ljuske ploda, cvetovi), prah, tinktura; može se koristiti sveža ili osušena biljka.
 
Doziranje: Zbog toga što je nar veoma jaka biljka, treba ga davati u malim količinama, kao što je propisano.
 
Esencija: (kora) 90 ml na svaka 4 sata.
Tečni ekstrakt: (kora korena) 1/4-2 čajne kašičice.
Infuzija: (cvetovi, ljuske ploda) 180 ml do 240 ml.
Prah: (cvetovi, ljuske ploda) 1 g do 2 g.
Prah: (kora) 325 mg do 1300 mg.
Tinktura: 5-40 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Gliste (pantljičaste, valjkaste, igličaste): Upotrebite antihelmintik esenciju (videti “LEKOVITE FORMULE”). Može se koristiti prah, ali je poželjnija esencija.
 
Dijareja, krvarenja, kancerogeni i drugi čirevi u ustima, grlu, materici i rektumu, hronična dizenterija: Upotrebiti ljuske ploda ili cvetove.
 

Kožna

 
Upala grla: Upotrebiti ljuske ploda ili cvetove za ispiranje grla.
 

Vaginalna

 
Leukoreja, ispiranje: Upotrebiti ljuske ploda ili cvetove za ubrizgavanje.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Antihelmintik esencija

 
115 g kore korena nara, iseckano (Punica granatum)
1,5 l destilovane vode
 
Preparat: Krčkati biljku u vodi sat vremena; procediti i vratiti tečnost u čist sud i potom smanjiti količinu krčkanjem na 500 ml; procediti i zasladiti po ukusu.
 
Doziranje: 1/2 šolje (90 ml do 120 ml) na svaka 4 sata.
 
Napomena: Rezultati treba da se postignu već za 24 sata; pacijent može da posti i očisti creva odgovarajućim katartikom dan pre toga, a nakon toga mu je potrebno dati katartik koji reguliše rad žuči.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, raste pretežno u umerenim i suptropskim krajevima širom celog sveta, a potiče iz zapadne Azije; nar je naširoko rasprostranjen u basenu Sredozemnog mora; takođe raste u južnom delu SAD-a i tako dalje; nar cveta u periodu od juna do septembra.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *