• 1
  • 0
Latinski naziv: Dryopteris filix-mas
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – stabljike zapravo nema (postoji samo list paprati).
 
Listovi – nekoliko velikih listova paprati, visokih ili dugačkih 60 cm do 120 cm, listovi su široki i rastresiti u širinu, sa dva listića u obliku pera; čvrsti, uspravni, kopljasti, svetlozelene boje, zašiljeni, jajoliki, lisnati skoro do samog dna, a drška listova je pokrivena ljuspastim smeđim dlačicama; liske su raspoređene jedna iza druge na srednjem rebru koje je takođe pokriveno vlaknastim dlačicama; niže liske su manje veličine, to jest veličina im se smanjuje kako se spuštaju ka dnu biljke, a svako peraje je i samo podeljeno pa skoro do svog središnjeg rebra; listići u obliku pera su duguljasti i okruglog oblika, blago su reckasti na ivicama, a površina im je unekoliko izbrazdana. Na gornjem delu liske paprati nalazi se skup spora, i to na poleđini perastih listića u okruglim masama prema podnožju segemanata paprati; spore su prekrivene upadljivom okruglastom srcolikom opnom.
 
Cvetovi – nema cvetove, reč je o biljci koja se razmnožava fruktifikacijom (plodonošenje) bez osemenjavanja.
 
Plod – reč je o sporama koje sadrže skoro nevidljive semenke koje naliči na prašinu; male okruglaste membrane sadrže sitno semenje; membrana po obliku podseća na srednjovekovne štitove; semenje se pojavljuje kao tačkice na venama blizu srednjeg rebra.
 
Rizom – horizontalan, patrljast, i izdužen poput puzavice; dugačak 15 cm do 30 cm, debljine 5 cm do 9 cm; rizom leži na samoj površini, ili ispod same površine zemljišta; prekriven je prugastim osnovama koje liče na prste, koje su cilindrične, skoro pa prave; boja rizoma je braonkasto-crna, a kada se ljušti onda ima svetlosmeđu boju; unutrašnjost rizoma je donekle zelenkasta, ima kratku frakturu (prelom), sunđerast je; sadrži 6-12 malih drvaca, ili vaskularnih snopova koji stoje u nepravilnom krugu; korenje rizoma je tamne boje, obično crne, žilavo, razgranato; korenje rizoma je ispod površine zemljišta, krunica mu je smeđe boje i izgleda kao zamršeno klupko (sastoji se od vlaknastih osnova liski, kao i od još nerazvijenih i sklupčanih listova paprati). Prah od rizoma je zelenkaste ili braonkaste boje.
 
Ukus – gorkast, slatkast do te mere da izaziva mučninu, jedak, astrigentan.
 
Miris – neprijatan, nije prejak.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren (rizom i struk, odnosno stabljika).
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (tanifugid, vermifugid), astrigent, tonik, sredstvo za rane.
 
Lekovita upotreba: Izbacuje parazite i gliste, zaceljuje rane, rahitis.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, ulje, oleoresin, prah i tinktura. Tečni ekstrakt se priprema dok je koren sveže izvađen zato što jako brzo truli i propada, pa za godinu-dve nestaje njegova prvobitna lekovita snaga.
 
Doziranje:
 
Tečni ekstrakt: 1-4 čajne kašičice.
Infuzija: 1 šolja ujutru i uveče.
Ulje: 5-30 kapi.
Oleoresin: (ekstrakt) 3/4-11⁄2 čajna kašičica.
Prah: 1/2-1 čajna kašičica.
Tinktura: 1-11⁄2 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Gliste: Sledite proceduru koja je data na strani 154 ili uzimati 1/2-1 čajnu kašičicu praha ujutru na prazan stomak (ovo se može uzeti i u vidu kapsule, pomešano sa medom, kao napitak ili u nekoj emulziji – gustoj sluzavoj smesi smole akacije i vode). Posle tretmana sa prahom, odmah upotrebiti žustro čišćenje organizma senom i đumbirom ili sivim orahom. Ili uzeti 30 kapi ulja (u vidu emulzije, kapsule, ili tople vode) ujutru i uveče, a to treba da prati neka biljka katartik ili upotrebiti tečni ekstrakt, itd.
 
Gliste (deca): Izmešati jednake delove tečnog ekstrakta i glicerina (dobro ih promućkati!). Za decu uzrasta 4-7 godina staviti 6 kapi u džem; za decu uzrasta 7-12 godina upotrebiti 12 kapi u džemu; deci preko 12 godina dati 1 do 2 čajne kašičice u pola šolje hladne vode. Nakon toga, dati katartik čaj (60 g sene,15 g divljeg lana, 1 veliki limun iseckan na kriške, sastojke staviti da se natapaju pola sata u 1 l proključale vrele vode). U 6 sati izjutra dati antihelmintik na prazan stomak, zatim katartik čaj (deci starijoj od 12 godina) u 8 sati, a doručak u 9 časova.
 

Kožna

 
Povrede: Napraviti lekovitu mast time što se paprat umeša u maslinovo ulje i pčelinji vosak, pa se ta smesa nanese na ranu.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Elektuarijum od navale

 
120 g navale u prahu (Dryopteris filix-mas)
Dovoljna meda
 
Preparat: Izmešati sa dovoljno meda da se napravi pasta.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika noću; ujutru dati laksativ od sene ili sivog oraha.
 

Topli prah
(za sve vrste glista)

 
60 g navale u prahu (Dryopteris filix-mas)
15 g sene u prahu (Cassia acutifolia; C. angustifolia)
7 g jalape u prahu (Ipomoea purga; I. jalapa)
 
Preparat: Sve sastojke dobro izmešati.
 
Doziranje: 1/2 čajne kašičice u sirupu ili medu.
 

Dr Šokov lek za pantljičare

 
4 g korena navale u prahu (Dryopteris filix-mas)
100 mg korena američke mandragore u prahu (Podophyllum peltatum)
260 mg korena jalape u prahu (Ipomoea purga; I. jalapa)
12 kapi ulja dugoigličavog američkog bora (Pinus palustris)
 
Preparat: Dobro izmešati sve sastojke i onda tom smesom napuniti 6 kapsula jednakim količinama.
 
Doziranje: Uzimati po 1 kapsulu na svakih 10 minuta dok svih 6 kapsula ne bude popijeno.
 
Napomena: Stolice pažljivo pretražiti i imajte na umu da najtanji deo gliste nosi glavu tog parazita; to mora da bude eliminisano kako se ne bi razvila nova glista.
 
Prijatne kombinacije: Navala se odlično kombinuje sa “arapskom gumom” (akacija ili „arapska guma“ (Acacia senegal)), posebno kao emulzija.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prilično je zastupljena u Severnoj Americi, to jest u Kanadi, Meksiku i zapadnim padinama Stenovitih planina u Americi. Navala takođe raste na Andima u Južnoj Americi. U severnoj Indiji nalazimo je na Himalajima. Raste i u Evropi, Severnoj Aziji i Polinezijskim ostrvima, u severnoj Africi i Južnoj Africi; ako se uzgaja za lekovite svrhe, najbolje je gajiti je u umerenim klimatskim uslovima ili na naslagama vulkanskog porekla, a posebno dobro uspeva u šumama i senovitim predelima, duž vlažnih obala reka i živica. U Evropi je nekada Nemačka bila glavni dobavljač navale.
 
Branje: U kasnu jesen treba iskopati iz zemlje starije rizome, nakon što liske navale svenu i odumru.
 
Sušenje i čuvanje: Lekovita moć rizoma (korena paprati) vrlo brzo slabi u periodu od godinu, dve dana, tako da su za čuvanje lekovitog dejstva navale najbolji tečni ekstrakt i tinktura.
 
Sestrinske biljke:
 
– Oslad (Polypodium vulgare).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *