• 905
  • 0
Latinski naziv: Iris versicolor
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – jaka, uspravna, gotovo kružna (cirkularna), pod uglom na jednoj svojoj strani, ponekad se razgrana u visinu i do 90 cm.
 
Listovi – u obliku mača, uspravni, uski; osnova listova presavijena i delimično zaklanja list; beličaste boje, kraći su od stabljike (širine 1,27 cm, a dužine oko 6 cm).
 
Cvetovi – liče na ljiljan, veliki, lepi, ljubičasto-plavi, sa žućkastim, sivkastim, ili beličastim tragovima na dnu listića čašica i ružičastim venama koje se dele u šest pravaca na cvetnom omotaču i potom se sjedinjuju u kratki kanal; spoljni segmenti cvetova dostižu dužinu veću od 6 cm.
 
Plod – duguljasta kapsula koja ima tri školjkasta elementa koji se ne ističu previše i dva reda ravnog semena koje je smešteno zbijeno u grupama u svakoj ćeliji.
 
Koren – cilindrični rizom, u horizontalnom puzećem položaju, mesnat sa prstenastim zglobovima (dužine 5 ili više cm, širine do 2 cm); često je razgranat, širine 5 cm do 20 cm, izdužen, sabijen prema većem kraju na kojem se nalazi brazgotina u obliku čaše i brojni prstenovi gornjih brazgotina koji su sivosmeđe boje, iznutra su žućkaste boje, a središnja stela ima vaskularne snopove koji su raštrkani po središnjem stubu na kojem je poseban unutrašnji sloj ćelija (endodermis) u kori koji okružuje vaskularne snopove. Prah od korena perunike je smeđe boje.
 
Ukus – jedak, izaziva mučninu.
 
Miris – blag, ali ni po čemu prepoznatljiv ili osoben.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Osušeni rizom i korenje.
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, katartik, diuretik, stimulans, holagog, emetik, antisifilitik; rastvorno sredstvo, sredstvo za podsticanje lučenja pljuvačke, antihelmintik, hepatik, purgativ (sveža).
 
Perunika je moćan stimulans jetre. Tvrdi se da je po lekovitosti jednaka korenu američke mandragore (Podophyllum peltatum) ali je manje iritantna. Perunika čisti kanale žučne kese od nagomilane sluzi i obnavlja normalan protok žuči. Perunika blagotvorno deluje na žlezde za lučenje u crevima, podstiče lučenje pljuvačke i isceljuje oboleli sistem limfnih žlezda. Ova biljka takođe ima blag uticaj i odličan lekoviti učinak kod oboljenja koja su hronična, kao i kod oboljenja ukočenosti (zajedno sa mentalnom i fizičkom ukočenošću, odnosno letargijom). Perunika je najdelotvornija u čišćenju nečistih materija u krvi i kod kožnih oboljenja. Pomaže u isceljenju upala i ozleda.
 
Lekovita upotreba: Reumatizam, hidropsija (vodena bolest), kancer, nečistoća u krvi, konstipacija, malarična žutica, povratna groznica od žuči, hronična oboljenja jetre, problemi sa dvanaestopalačnim crevom, katar, kožna oboljenja, sifilis, skrofula, venerične bolesti.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, prah, čvrsti ekstrakt i tinktura. Svež koren perunike je delimično oštrog ukusa i izaziva povraćanje, ali sušenje korena uklanja te negativne karakteristike, a istovremeno se ne gube lekovita svojstva.
 
Doziranje:
 
Esencija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Prah: 650 mg (1300 mg kao katartik).
Čvrsti ekstrakt: 650 mg do 1 g.
Tinktura: 1/2-2 čajne kašičice.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Katartik: Davati u malim dozama; obično se tečni ekstrakt upotrebljava za tu svrhu ili 1 kapsula #00 korena u prahu.
 
Emetik: Davati veliku dozu (4-5 kapsula).
 

LEKOVITE FORMULE

 

Dr Foksov liniment za kancer

 
60 ml perunike, tinktura (Iris versicolor)
30 ml crvene deteline, tinktura (Trifolium pratense)
30 ml crvenog korena, tinktura (Sanguinaria canadensis)
 
Preparat: Dobro izmešati sastojke (za ovu tinkturu upotrebiti 90% jačine alkohola od žitarice, ili etanol kao sredstvo u kojem ćete rastvoriti pomenute sastojke).
 
Primena: Natopiti krpu mašću i previti obolele delove tela 2 puta dnevno; da bi obloga zadržala vlažnost, pokriti plastikom.
 

Pročišćivač krvi

 
15 g perunike (Iris versicolor)
15 g korena čička (Arctium lappa)
15 g crvene deteline (Trifolium pratense)
15 g običnog štavelja (Rumex crispus)
20 g sarsaparile (Smilax ornata)
1 čajna kašičica divljeg đumbira (Asarum canadense)
 
Preparat: Krčkati biljke u 1,5 l vode dok se voda ne smanji na 1 l; procediti i zasladiti medom po ukusu; ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 3 supene kašike 3 puta dnevno.
 

Preparat protiv gnojne infekcije na prstu

 
1 deo perunike (Iris versicolor)
1 deo zelene čemerike (Veratrum viride)
 
Preparat: U jednakoj količni mleka i vode kuvati korenje ovih biljaka 20 minuta.
 
Primena: Oboleli prst natapati u ovoj tečnosti, pri čemu tečnost treba da bude topla do stepena do kojeg se to može podneti; zatim korenje ovih biljaka povezati na obolelo mesto i držati oblogu sat vremena.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka koja raste u bogatim, vlažnim, često močvarnim predelima; ali može da raste i u umereno vlažnim mestima, kao što su na primer senoviti delovi bašte; cveta od maja do jula; oko svake tri godine peruniku treba izvaditi iz zemlje i saseći ili podeliti rizome korena tako da svaki deo korena ima jedan dobar izdanak; u hladnijim predelima ovo treba učiniti nakon svakog cvetanja te biljke.
 
Sušenje i čuvanje: Preseći biljku dijagonalno i osušiti je; dobro zatvoriti u hermetičku posudu (koja ne propušta vazduh) i ostaviti na hladnom mestu; to stanje će za duže vreme da sačuva sva lekovita svojstva koja ima perunika.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *