• 932
  • 0

Latinski naziv: Mentha piperita

 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Ovo je najljuća od svih menti. Nemojte pomešati divlju nanu sa pitomom nanom. Divlja nana raste duž ivice jaraka i ima tupe listove, pitoma nana ima sjajne listove i zahteva posebne uslove za rast. Divlja nana se umnožava puzajućim korenjem, proizvodeći dugačke i brojne usisnike 0,6 m do 1,2 m dužine; stabljika je četvrtasta i ljubičasta; listovi su svetlozeleni (sa ljubičasto-braon mešavinom), oštro pilasti i blago dlakavi.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Cela biljka, ulje.
 
Lekovito dejstvo: Stimulans, sudorifik, karminativ, emenagog, sredstvo za jačanje želuca, antispazmodik, sredstvo za umirenje nerava, sedativ, sredstvo za snižavanje temperature, rubefacijens (ulje). To je jedna od velikih stimulans biljki i takođe deluje kao veličanstveni antispazmodik. Ona ojačava nerve i srčane mišiće, pomaže u varenju, čisti i daje tonus celom telu. Pitoma nana je umirujući sedativ za nervozne i nemirne ljude svih starosnih doba, podstiče opuštanje i san. Ulje je odlična pomoć za želudac.
 
Lekovita upotreba: Gastrointestinalna bolest, kolik, problem debelog creva, konvulzije (deca, bebe), dijareja, vrtoglavica, dizenterija, dismenoreja, bol u uhu, nesvestica, groznica (svi tipovi), flatulencija (želudac, creva), agens za aromatizovanje, grip, štucanje, upala, menstrualne poteškoće, mučnina, glavobolja od nervoze, nervoza, neuralgija, palpitacija srca, nemir, reumatizam, morska bolest (preventiva), nesanica, spazam (želudac, creva), zubobolja, povraćanje.
 
Preparati: Nikada ne kuvati biljku, jer su lekovita svojstva veoma nestabilna i sadrže veliki deo lekovitog potencijala. Infuzija od pitome nane se pravi izlivanjem provrele vode preko nane; pokriti i držati na toplom mestu 10 minuta; procediti, zasladiti i popiti vruće.
 
Doziranje:
 
Esencija: nekoliko kapi u vodu.
Ekstrakt: 1-2 čajne kašičice.
Infuzija: 1-2 šolje dnevno između obroka. Za decu uzeti 1/4 do 1/2 doze za odrasle (1 čajna kašičica do 1 supena kašika razređena sa jednakom količinom provrele vode).
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Ovo je najobimnije korišćena lekovita biljka na svetu.
 

Analna

 
Klistir: Ova vrsta primene je odlična za koleru, probleme debelog creva, za konvulzije i spazme kod dece.
 

Oralna

 
Nesvestica ili vrtoglavica: Uzeti vruć, snažan čaj od pitome nane.
 
Groznice: Uzeti u dozi od 500 ml što je toplije moguće; ovo je još bolje kada se kombinuje sa cvetovima zove.
 
Grip: Jedan od najvećih lekova za grip, videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Stomačni grčevi: Zaštitiće gastrointestinalnu oblast od iritantne hrane i nezrelog voća.
 
Glavobolja: Popiti šolju vrućeg čaja od nane; zatim leći i opustiti se.
 
Loše varenje: Videti “Prijatne kombinacije”.
 
Upala: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Menstrualne poteškoće: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Želudačni problemi: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Povraćanje: Videti “Prijatne kombinacije”.
 

Kožna

 
Ulje: Primeniti spolja na povređeni deo za reumatizam, neuralgiju i glavobolju.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Lek za grip, groznice, upalu

 
30 g listova pitome nane (Mentha piperita)
30 g cvetova zove (Sambucus canadensis)
 
Preparat: Staviti u odgovarajuću posudu i izliti 250 ml provrele vode preko bilja; dobro pokriti i držati toplim na šporetu 15 minuta; procediti i odmah pokriti i držati toplim.
 
Doziranje: 1 šolja na svakih 30 do 45 minuta dok se pacijent znoji; zatim 2 supene kašike na svakih 1 do 2 sata.
 
Primena: Ako se ovaj čaj uzme topao, onda će probiti kongestiju, ujednačiti cirkulaciju i povratiti funkcionalnu ravnotežu. Pacijent treba biti dobro pokriven u toku noći; zatim natopiti i prebrisati sunđerom telo, ujutru, jednakim količinama jabukovog sirćeta i vode (ovo će delovti kao tonik i očistiti otpadne materije iz pora). Za decu: Davati manje doze i zasladiti.
 

Menstrualne poteškoće
(za visoko nervozne i histerične osobe)

 
1 deo biljke pitome nane (Mentha piperita)
1 deo biljke ranilista (Stachys officinalis)
 
Preparat: Napraviti infuziju (dobro pokriti).
 
Doziranje: 60 ml na svaka 3 sata.
 

Tonik za želudac

 
3 g listova pitome nane (Mentha piperita)
3 g semena morača (Foeniculum vulgare)
1 g rabarbare (Rheum palmatum)
 
Preparat: Ubaciti u 500 ml vode.
 
Doziranje: 60 ml 3 puta dnevno ili više (u zavisnosti od potrebe).
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Uvek pre emetika

 
Pitoma nana ima toliko divnih upotreba, ali jedna posebna, koja se mora sprovesti, jeste da se uvek koristi pre emetika. Imali smo stvarne slučajeve kada su ljudi povraćali (koristeći lobeliju kao emetik) po tri sata, ali kada se uzme čaj od pitome nane pre toga, nema osetljivosti u želucu ili crevima.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, raste u divljini, na niskom i mokrom tlu; ali se može kultivisati za vašu biljnu baštu (ne na direktnom suncu) ili unutra (ispod 18 stepene celzijusovih) od presađenih začetaka korenja ili isečaka. Začeci mogu biti presađeni u tvrdom tlu i mora biti dobro natopljeno. Pitoma nana treba biti napolju do prvog mraza. Obratite pažnju da držite odvojeno različite sorte nane jer imaju tendenciju da se ukrste.
 
Branje: Brati kada je u cvatu, tokom suvog vremena (od avgusta do septembra) za sušenje. Može se u bilo koje vreme koristiti sveža.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *