• 781
  • 0
Latinski naziv: Ruta graveolens
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – neobična i lepa biljka; drvenasta, cilindrična, grana se, 60 cm do 90 cm visine, plavičasti izdanci u proleće, koji postaju purpurni ili braon zimi.
 
Listovi – plavo-zeleni, zimzeleni, čipkasti, naizmenični, dvostruko ili trostruko složeni, neparno perasti; lisna ploča: 1 cm do 2,5 cm dužine, oko 6 mm širine, tupo nazubljeni, debeli, prozirno-tačkasti (istačkani sa brojnim udubljenim, delimično providnim, malim i kružnim uljanim žlezdama), kružnog vrha i sužene baze, klinasti ispod.
 
Cvetovi – svetložuti ili zelenkasto-žuti, nalaze se na centralnoj dršci, dosta ih ima, oko 1 cm prečnika, 5 talasastih latica (uvijeni na vrhovima, a nalaze se na pršljenu), tačkasto-žlezdasti jajnik.
 
Plod – čaura sa 4-5 režnjeva, brojno crno seme (svi delovi aktivni).
 
Ukus – vrlo gorak, oštar i izaziva gađenje.
 
Miris – nema, ali kad je zgnječena ili istucana, ispušta snažan i neprijatan aromatičan miris.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka, listovi, ulje.
 
Lekovito dejstvo: Stimulans, emenagog, antispazmodik, antiseptik, antihelmintik (germicid), sredstvo za umirenje nerava, karminativ, sredstvo za dezinfekciju, antireumatik, tonik, emetik, aromatik, protivotrov, rubefacijens, kontra-iritans, diuretik. Takođe je odlična pomoć za funkcionalnu neaktivnost materice i jajnika.
 
Ruta je odlična za spazmodične i histerične probleme. Blagotvorna je kao karminativ i kada se uzima u malim dozama (uvek dajte rutu u malim dozama) dobra je kao sredstvo za jačanje želuca, stimulans i tonik.
 
Britanski herbalista, gospođa Level, napisala je u svojoj knjizi Eliksiri života:
 
Kaže se da poklanja novi vid i sigurno čuva uobičajeni vid, ojačavajući očne mišiće. Deluje na pokosnicu i hrskavicu i uklanja nanose koji su se tokom godina formirali u tetivama i zglobovima – naročito u ručnim zglobovima. Leče hromost zbog uganuća, bolne tetive, naročito tetive mišića savijača i bol u kostima stopala i gležnjeva.
 
Ruta se nikada ne treba davati tokom trudnoće, a kada se daje posle obroka verovatno je da će izazvati povraćanje.
 
Lekovita upotreba: Ženski problemi (amenoreja, dismenoreja, atonija materice, menoragija), histerija, kolik, nadutost, konvulzija (grčenje), ulceracija želuca, spazam, veliki kašalj, spazmodična gušobolja, tifuzna groznica, malarična groznica, glavobolja od nervoze, vrtoglavica, histerični spazam, palpitacija srca, išijas, zakasnela menstruacija, reumatizam, bolovi u zglobovima, bol u uhu, upala očiju, zapaljenje oka, kašalj, epilepsija, želudačni problemi, nervoza, gliste, ludilo, giht, trovanje, hronični bronhitis, uganuća, žlezdana proširenja, kožni osip.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, ulje, prah, tinktura.
 
Ruta ima veoma aktivno lekovito eterično ulje, nikada je ne kuvajte (osim pod određenim specifičnim uslovima za podsticanje). Voda će imati mnogo više uticaja u izvlačenju lekovitih dobara, nego alkohol.
 
Doziranje:
 
Tečni ekstrakt: 1/2 čajne kašičice.
Infuzija: 180 ml tokom dana (60 ml uzeti između obroka, ali ne pola sata pre i posle obroka); ili do 60 ml na svakih 1 ili 2 sata u ekstremnim slučajevima.
Ulje: 15 kapi.
Prah: 1 g do 2 g.
Tinktura: 5-20 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Napomena upozorenja: Ruta je moćan iscelitelj, ali u velikim dozama ima takvo dejstvo da može izazvati pobačaj, mora se voditi računa, kako bi se koristila prikladna i naznačena doza. Ako postoji bilo kakva sumnja da kašnjenje menstruacije može značiti začeće, izbegavati rutu i koristiti drugi bezbedni emenagog. Nikada ne koristiti rutu tokom trudnoće.
 

Oralna

 
Menstrualni problemi, atonija materice, itd.: Koristiti infuziju od rute (do 60 ml na svakih 1 do 2 sata) u kombinaciji sa bilo kojim od naznačenih korektiva koji i pojačavaju stimulativna i antispazmodična dejstva, dok umnogome menjaju tendenciju ka dovođenju do pobačaja.
 
Želudačni poremećaji, generalna oslabljenost, zagušenja cirkulacije, itd.: Uzimati male doze infuzije, najmanje sat vremena pre obroka.
 
Tifuzna i malarična groznica: Davati u malim i ponovljenim dozama.
 
Nervozne noćne more: Uzeti malu količinu sveže isceđenog soka.
 
Glavobolja od nervoze, vrtoglavica, histerični spazam, palpitacija (nepravilan rad) srca: Žvakati 1 do 2 svežih listova.
 

Kožna

 
Glavobolja: Staviti sveže istucane listove na obolelo mesto.
 
Hronični bronhitis, žlezdana proširenja, kožni osip: Staviti toplu oblogu za podsticanje ili oblogu od snažne esencije na grudi ili povređeni deo.
 
Išijas, giht, reumatizam, bolovi u zglobovima, modrice, uganuća: Staviti sveže istucane listove ili toplu oblogu od snažne esencije ili mešavinu ulja na povređeno mesto (videti “LEKOVITE FORMULE”).
 
Otrovni ujedi, ubodi: Primeniti sok od rute na povređeno mesto i žvakati nekoliko svežih listova ili popiti infuziju.
 
Bol u uhu: Zagrejati i staviti nekoliko kapi mešavine ulja u uho.
 
Upala očiju, zapaljenje oka: Primeniti mešavinu ulja natopljenog pamuka na oko.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od rute

 
30 g rute, iseckano (Ruta graveolens)
120 ml destilovane vode
 
Preparat: Kada voda provri, izliti je odmah preko bilja, dobro prekriti i ostaviti da stoji na toplom mestu 10-15 minuta; procediti, ostaviti da se ohladi (poželjno je pokriveno), zasladiti po ukusu, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 180 ml tokom dana (60 ml uzimati između obroka – ali ne pola sata pre i posle jela); ili do 60 ml na svakih 1 do 2 sata u ekstremnim slučajevima.
 

Mešavina ulja od rute i maslina

 
1 deo ulja od rute (Oleum ruta; Ruta graveolens)
10 delova maslinovog ulja (Oleum olivae; Olea europaea)
 
Preparat: Dobro promućkati sastojke.
 
Doziranje: 1-5 kapi (unutrašnja upotreba); takođe može odlično poslužiti za spoljašnje nanošenje.
 

Stimulativna antispazmodična smeša

 
30 g rute, iseckano (Ruta graveolens)
30 g bilo koje od sledećih:
biljka zimzelena (Gaultheria procumbens)
kore cimeta (Cinnamomum zaylanicum; C. Loureirii)
semena morača (Foeniculum vulgare)
semena kima (Carum carvi)
semena anisa (Pimpinella anisum)
biljke vranilove trave (Origanul vulgare)
 
Preparat: Isto kao i infuzija rute (uključujući i istu količinu vode).
 
Doziranje: Videti gore pomenutu pripremu.
 
Prijatne kombinacije: Ruta se dobro kombinuje sa karminativima. Menjaju njeno delovanje koje ima tendenciju ka pobačaju, a povećavaju stimulativne i antispazmodične karakteristike.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna u Evropi, kultivisana je u baštama u SAD-u; najbolje raste kada je delimično zaklonjena; nalazi se na siromašnom, pre teškom i dobro isušenom tlu (poželjno je kreč, kreda ili glina), ali raste skoro svuda, iako nije izdržljivija i podložnija hladnoj zimi u bogatom zemljištu. Ruta se lako razmnožava putem: 1. semena – prebaciti seme u zemljište gde ćete ga pleviti i brinuti dok ne poraste do otprilike 5 cm visine, presaditi u novo zemljište i napraviti 45 cm razmaka; 2. isečka – uzimati od mladih izdanaka u proleće, staviti na senovito mesto dok se dobro ne ukoreni, presaditi; 3. ukorenjenih listića – uzeti ih u proleće i presaditi. Cveta u periodu jun-septembar.
 
Branje: Obrati rutu pre nego što lekovita moć u listovima i mladim izdancima ode u cvet (jun-septembar).
 
Sušenje i čuvanje: Preduzeti mere da se sačuva vredno lekovito ulje koje se nalazi u uljanim žlezdama, koje biljku obeležavaju tačkama.
 

UPOTREBA U ISTORIJI

 
Grane rute su visile u sobama kao sredstvo za zaštitu od insekata zbog moćnog i neprijatnog mirisa od istucanih listova; ranije ljudi u selima iz Engleske su konzervirali listove biljke sa melasom i onda hranili stoku time, kako bi lečili gušobolju i druge bolesti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *