• 860
  • 0
Latinski naziv: Sassafras albidum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – postoji nekoliko varijeteta ove biljke, to jest može da raste kao običan žbun, ili kao veoma visoko drvo; dostiže visinu od 3 m pa naviše, a u širini ima 2,5 cm do 5 cm; ima vitke listove, drvo je svetle boje, jako, izdržljivo, mirišljavo (aromatično), beličaste i crvenkaste boje; mlade grančice na krajevima su zelene i glatke; osnove stabljika i većih grana su sivkaste boje, grube, duboko izbrazdane i mogu da se razdele u nekoliko slojeva.
 
Listovi – različitih oblika, dužine 10 cm do 15 cm, svetlozelene boje, lekovitih peteljki, na gornjoj površni glatki (bez dlačica), a na donjoj paperjasti.
 
Cvetovi – mali, mirišljavi, pre lišća se pojavljuju zeleno-žućkasti grozdovi.
 
Plod – jajolika koštunica, sočan, veličine graška, tamnoplave boje.
 
Koren – kora korena: boja pomorandže sa smeđim nijansama i crvenkasto-smeđom unutrašnjom površinom, nejednako zakrivljenim delovima koji mogu da budu i u obliku navoja (suvi su); skoro da je gladak, sa nepravilnim grbama, mekan i lomljiv, ima kratak prelom (sloj od plute). Unutrašnja kora korena: žućkasto-bele boje, sa brojnim ćelijama punim soka, debljine 2,5 cm. Prah: crvenkasto smeđe boje. Korenski čips: odlikuju ih smeđe bele nijanse, upečatljivi koncentrični prstenovi koji su oivičeni sa tri reda poroznih (rupičastih) sudova i vitkih moždinskih zraka i odiše mirisom koji je karakterističan za sasafras.
 
Ukus – slatkast, aromatičan, blago sluzav, astrigentan.
 
Miris – izuzetno prijatan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Kora korena, jezgro korena, korenski čips, kora, jezgro stabljike, ulje.
 
Lekovito dejstvo: Kora korena: alterativ, aromatik, diuretik, dijaforetik, stimulans, emenagog, antireumatik, arterijski depresant (kada se uzima u velikim dozama tokom dužeg vremenskog perioda).
 
Jezgro korena: sluzavo, demulcent, emolijens, protivotrov.
 
Ulje: anodin, stimulans za neuralgiju, protivotrov, čisti krv od narkotičkih posledica duvana, čisti krv u slučaju trovanja bunikom i sličnih trovanja, antiemetik.
 
Sasafras je snažan čistač krvi. Takođe uništava određene mikroorganizme, na primer protozoe. Odličan je dijaforetik kada se pije topao i u većim količinama. Sasafras uspešno isceljuje organe za ishranu i organe za odstranjivanje štetnih materija u organizmu. Imajući ovo važno dejstvo, ta biljka delotvorno čisti zapravo ceo organizam. Sasafras ima prijatan ukus, pa se često upotrebljava da ukloni gorak ukus zdravog bilja, koje je često i lekovito, a upotrebljava se u prirodnoj  medicini. Jezgro sasafrasa blagotvorno deluje za ublažavanje upala i nadražaja sluzokože. Od jezgra ove biljke pravi se i napitak koji isceljuje stomak i creva. Sasafras je protivotrov u slučajevima trovanja kiselinama i alkalnim materijama, to jest zarđalim materijama.
 
Lekovita upotreba: Kožna oboljenja, reumatizam, skrofula, zagađena krv, sifilis, trovanje od bršljana, trovanje od otrovnog hrasta, trovanje duvanom, prehlada, amenoreja, oftalmija (zapaljenje očiju), zubobolja, čirevi proširenih vena, spazam i bolovi u predelu srca, dijareja, kolik, flatulencija, spazam, problemi sa bubrezima, problemi sa bešikom, oboljenja grudi i grla, a daje se i kao okrepljujuće piće posle porođaja.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, sluz, ulje (koje se dobija destilacijom iz kore korena sasfras lovora, koja se obavlja vodom ili parom; rastvorljivo je u 90% alkohola), obloga, tinktura.
 
Doziranje: TRUDNICE NIKAKO NE SMEJU DA UZIMAJU
OVU LEKOVITU BILJKU!
 
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 1 supena kašika do 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Sluz: 4 čajne kašičice.
Ulje: 1/2-1 čajna kašičica (1 deo sasafrasa u 4 dela maslinovog ulja; ne davati deci mlađoj od 10 godina; uvek razblažiti ulje koje se pije, osim ako je drukčije naznačeno, koristi se za spoljnu upotrebu).
Prah: 1/2 g do 1 g.
Tinktura: 1/4 do 1/2 čajne kašičice.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Veoma je bitno ne preterivati sa dozama lekova od sasafrasa! Lekoviti preparati od te biljke ne smeju se davati u neograničenim količinama, niti duže od tri ili četiri uzastopne nedelje!
 
Posebno je važno da se ulje od sasafrasa ne sme davati u velikim dozama, niti se sme uzimati u nekom dužem vremenskom periodu!
 

Oralna

 
Dijaforetik, skorašnje prehlade: Piti 60 ml infuzije, od jednakih količina koji se pravi u veoma vrućoj vodi pre odlaska na spavanje.
 
Emenagog, amenoreja: Piti 1 šolju infuzije bez razblaživanja; napitak zagrejati do temepature krvi, a potom ga polako piti tokom pola sata; donje delove tela utopljavati umotavanjem u ćebe i spuštanjem stopala u kupku od vode i slačice (držati stopala u toj kupki pola sata).
 
Kožna oboljenja, reumatizam, sifilis: Piti infuziju od jednake količine sasafrasa i sarsaparile (Smilax ornata) i upola manje količine gvajaka (Guaiacum officinale).
 
Protivotrov u slučajevima trovanja bunikom, nikotinsko trovanje, pročišćivač krvi, dijareja, kolik: Upotrebiti ulje, ali ga nikako ne davati deci mlađoj od 10 godina i nikako ne davati preterane doze!
 
Dečiji problemi sa krvlju, kolik: Davati 1-2 čajne kašičice infuzije zaslađene medom, ujutru i uveče.
 
Otrovni bršljan, otrovni orah: Piti infuziju i upotrebiti je i za ispiranje obolelih mesta, koliko god puta je potrebno.
 
Protiv upale stomaka i creva, dijareja, dizenterija, upala grla, trovanja kiselinama ili alkalnim materijama: Davati sluz koja se pravi od srži sasafrasa.
 
Bolovi i spazmi u predelu srca, flatulencija: Davati toplu infuziju.
 
Čirevi na proširenim venama: Davati infuziju i takođe upotrebiti spolja za ispiranje obolelih mesta.
 

Kožna

 
Bradavice, kurje oči, tvrde koščate izrasline: Nerazblaženo ulje pomešati sa gustim šećernim sirupom i naneti na obolelo mesto.
 
Zubobolja: Primeniti ulje na obolelo mesto (blago razblažite ulje maslinovim uljem).
 
Oftalmija, konjuktivitis: Upotrebiti sluz od srži za ispiranje očiju ili kao losion.
 
Otrovni orah, otrovni bršljan: Namočiti pamučnu tkaninu u infuziju i primeniti na obolelo mesto, pokriti plastikom i pričvrstiti zavojem ili upotrebiti za ispiranje obolelog mesta na koži; takođe piti infuziju.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od kore sasafrasa

 
30 g kore sasafrasa, iseckano ili u prahu (Sassafras albidum)
60 g mešavine glicerina u 25 g destilovane vode
600 ml destilovane vode
 
Preparat: Provrelu vodu sipati na biljku, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta; procediti tečnost i umešati glicerin; ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 

Sluz od jezgra sasafrasa

 
1 čajna kašičica jezgra sasafrasa u prahu (Sassafras albidum)
700 ml destilovane vode
 
Preparat: Navedene sastojke staviti u bokal koji može da sadrži 1 l tečnosti (ne grejati destilovanu vodu), poklopiti i dobro promućkati; ostaviti da odstoji 4 sata, ali tečnost mućkati dobro nekoliko puta, dok se mešavina ne ujednači u bokalu; procediti kroz tkaninu od muslina koja nikada nije došla u dodir sa izbeljivačem, ili kroz gazu; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 2 supene kašike.
 

Smeša od ulja sasafrasa i maslinovog ulja

 
2 čajne kašičice ulja od sasafrasa (Oleum sassafrass, Sassafras albidum)
240 ml maslinovog ulja
60 g meda
 
Preparat: Zagrejati maslinovo ulje, ali ne da bude vrelo; sipati ulje u teglu, a zatim dodati ulje od sasafrasa; zatvoriti i mućkati dok se potpuno ne rastvori ili dok oba sastojka ne budu potpuno izmešana; potom dodati med i potom dobro izmućkati celu smešu; čvrsto zavrnuti poklopac na tegli i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika, 3 puta dnevno.
 

Dr Šokova formula protiv visokog krvnog pritiska

(otvrdnuća krvnih arterija i slični poremećaji)
 
1,5 čajna kašičica sasafras kore (Sassafras albidum), čistač krvi
1,5 čajna kašičica zlatice (Solidago virgaurea), oslobađa zapušenosti, a služi i kao diuretik
1,5 čajna kašičica gorke deteline (Menyanthes trifoliata), podstiče probavu
1,5 čajna kašičica divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa), oslobađa nervne napetosti, umanjuje aktivnosti arterija
1,5 čajna kašičica vinobojke (Phytolacca decandra), podstiče rad žlezda
6 čajnih kašičica ploda sene (Cassia angustifolia), aktivira creva
15 čajnih kašičica krušine (Rhamnus frangula), čisti organizam i dovodi ga u ravnotežu
1,5 čajna kašičica kasije (Cinnamomum cassia), podstiče cirkulacioni sistem
 
Preparat: Dobro izmešati i upotrebiti po 1 čajnu kašičicu mešavine na svaku šolju proključale vode; ostaviti da se krčka 2-3 minuta, a potom skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta (ili ostaviti da se natapa u vreloj vodi pola sata); procediti, zasladiti po ukusu medom, ostaviti da se ohladi, flaširati i ostaviti na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 šolja 3 puta dnevno, pre ili posle jela; ili uzeti 1 kapsulu #00 ili 1/2 kašičice praha pomešanog sa medom, 3 puta dnevno, pre ili posle jela.
 

Gluvoća

 
5 kapi ulja od sasafrasa (Sassafras albidum)
15 ml maslinovog ulja
 
Preparat: Sastojke dobro izmešati.
 
Primena: Ukapati 2-3 kapi u uho, 1 ili 2 puta dnevno.
 

Liniment za reumu

 
30 ml sasafrasa, tinktura (Sassafras albidum)
30 ml američkog bodljikavog jasena (Zanthoxylum americanum)
30 ml kajenske paprike, tinktura (Capsicum frutescens; C. minimum)
30 ml smirne, tinktura (Commiphora myrrha)
30 ml kamforovog drveta, tinktura (Cinnamomum camphora)
240 ml destilovane vode
 
Preparat: Sastojke dobro promućkati.
 
Primena: Premazati obolela mesta.
 

Išijas, unutrašnje upale

 
30 ml ulja od sasafrasa (Sassafras albidum)
30 ml ulja od ruzmarina (Rosmarinus officinalis)
30 ml ulja od vranilove trave (Origanum vulgare)
30 ml kajenske paprike, tinktura (Capsicum frutescens; C. minimum)
30 g smole kamforovog drveta (Cinnamomum camphora)
350 ml etanola
 
Preparat: Dobro izmešati sve sastojke.
 
Primena: Dobro utrljati na sva bolna mesta.
 

Prolećni tonik

(za čišćenje i razređivanje krvi)
 
1 deo sasafrasa (Sassafras albidum)
1 deo sarsaparile (Smilax ornata)
1/2 dela kore hajdučke opute (Daphne mezereum)
1/2 dela gvajaka (Guaiacum officinale)

Preparat: Esencija; krčkati 10 minuta.
 
Primena: 1/2 šolje ili veća količina, 3 do 4 puta dnevno.
 

Liniment za opuštanje i stimulaciju

 
30 ml ulja od sasafrasa (Sassafras albidum)
120 ml lobelije, tečni ekstrakt (Lobelia inflata)
120 ml gospine papučice, tečni ekstrakt (Cypripedium calceolus)
 
Preparat: Dobro izmešati sve sastojke.
 
Primena: Dobro utrljati u pogođene delove tela.
 

Liniment za stimulaciju

 
1 deo ulja od sasafrasa
1 deo ulja od karanfilića (Syzygium aromaticum)
1 deo ulja od cimeta (Cinnamomum verum).
 
Preparat: Sastojke dobro izmešati.
 
Primena: Dobro umasirati u obolela mesta.
 
Karakteristike pri rastu: Reč je o višegodišnoj biljci koja raste u šumovitim predelima od Kanade do Floride, pa do Teksasa i Meksika. Kultivisana je u Merilendu, Virdžiniji i Luizijani; najbolje raste na osvetljenim mestima koja su peskovita; raste na otvorenom prostoru; cveta u periodu od marta do maja meseca.
 
Branje: Skupljati koru korena sa tek posečenih stabljika; ulje koje se pravi iz panjeva ranije posečene biljke je crvenkaste boje, umesto uobičajene žućkaste, pa ga treba izbegavati!
 
Sušenje i čuvanje: Sa protokom vremena ulje od sasafrasa postaje tamnije i zgusnutije i zbog toga ga treba držati u dobro zatvorenim bočicama koje su smeđe boje! Te bočice držati na hladnom mestu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *