• 414
  • 0

 KOD KUĆE U DRŽAVI JUTA

 
U prvim danima postojanja države Jute herbalizam je bio širom rasprostranjen i prihvaćen kao način lečenja. Ali, stvari su se promenile. Juta je postala centar ortodoksnog medicinskog lečenja, potpuno nespremna za lečenje lekovitim biljem. U to vreme Rej je stekao diplomu Instituta za terapiju bez lekova u državi Ajova i diplomu herbalističkog farmaceuta na Univerzitetu za herbalizam Los Anđelesa. Rej nije mogao dovoljno da zarađuje od lekarske prakse da bi sastavio kraj s krajem, pa se zaposlio kao putujući trgovac. Zato je često izlazio iz države Jute. Putujući po zemlji uvek je bio privučen od strane ljudi kojima je pomoć bila potrebna, a on ju je uvek nudio besplatno. Sećao se uvek telefonskog poziva porodice sa osmoro dece koja je živela u maloj drvenoj kući u državi Montani. Te ljude je upoznao kada je prodavao enciklopedije. Majka je bila sva uspaničena. U mestu u kojem su živeli zavladao je virus stomačnog gripa i dvoje dece ga je donelo kući. Doktor Kristofer je znao da porodica ima samo jedno kupatilo, što je pogubno ako svi obole od tog virusa. Setivši se da u dvorištu te porodice raste gusti malinjak,rekao je ženi da nabere lišće maline tako što će sa svakog grma da ubere trećinu listova i da skuva čaj od tog lišća. „Ništa nemojte davati deci, osim čaja od maline“, posavetovao je ženu. „Dajte im što više mogu da popiju i ništa im drugo nemojte davati. Dajte i zdravoj deci taj čaj. To je sve što treba da jedu i piju dok se ne očisti virus“. 
 
Rekao joj je da će cela porodica do ujutru da bude u stabilnom stanju, ako se bude pridržavala tih uputstava. Nakon nekoliko dana majka je pozvala da saopšti kako su deca do idućeg jutra zaista bila u dobrom stanju, za razliku od njihovih školskih drugova koji su nedeljama patili od virusa. Niko više u toj porodici nije bio zaražen virusom. Majka je izrodila i podigla šesnaestoro dece i kasnije je diplomirala kao medicinska sestra na Univerzitetu „Brigam Jang“. Kada je dobijala diplomu, pozdravljena je na nogama aplauzom od predsednika univerziteta i kolega studenata. U svojoj višegodišnjoj lekarskoj praksi takođe je lečila pacijente pomoću preparata od biljaka.
 

BELI LUK, ŠIPAK I PERŠUN PROTIV PREHLADE I GRIPA

 
Doktor Kristofer je znao da lišće maline može da isceli od virusne infekcije prehlade i gripa. Takođe je bio svestan da u tim situacijama deluju i druge biljke, pa je to lekovito bilje ukombinovao u formulu za lečenje prehlada i gripa. Lečenje je započeo belim lukom koji je poznat kao povrće koje ubija viruse i bakterije. Potom je dodao šipak, peršun, potočarku i listove ruzmarina. Od tih biljaka je sačinio tablete i kapsule i savetovao pacijente da ih piju sa destilovanom vodom. Zarad bržeg delovanja, kapsule su mogle da se otvore i od njihovog sadržaja da se skuva čaj.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *