• 683
  • 0

Latinski naziv: Phytolacca decandra

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – okruglog oblika, glatka, čvrsta i uspravna, jezgrovita, razgranata, zelena kada je mlada, a crvena ili ružičasta pred kraj leta, visine 1 m do 3 m, širine 2,5 cm ili 5 cm.

Listovi – rastresiti, lekoviti, duguljasti u prelazu u kopljasti oblik, zašiljeni na oba kraja, dužine 13 cm ili duži; listovi su široki oko 8 cm, glatki su sa obe strane, bogate zelene boje, neprekinuti, a peteljkom su spojeni sa stabljikom biljke.

Cvetovi – brojni, mali, sa zelenim središnjim koji su spolja zasenčeni; grupisani u grozdove; čašice cvetova su grupisane u grupe od 4 do 5 okruglih izdržljivih čašičnih listića koje izigravaju latice; nema krunica ili venčića; veoma uočljiv zeleni ovarijum zakrivljenog oblika.

Plod – okrugle veoma sočne bobice, tamnoružičaste boje, debljine oko 8 mm, koji vise u duguljastim busenima sa crvenkastih stabljika; sadrži desetak semena koja se sjaje i ružičasto-crvene su boje;

Koren
– veliki, cilindričnog oblika, debljine 2,5 cm do 8 cm, često svetlucav i vlaknast, lako lomljiv i lako se seče, prstenast, smežuran po dužini, prekriven tankom žućkasto-smeđe ili sivo-smeđe boje, sa unutrašnjom vlaknastom strukturom beličaste boje. Prah ove biljke je braonkasto-žućkaste boje.

Ukus – slatkast, jedak.

Miris – blag.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Sveže korenje (tada ima najjače dejstvo), bobice i listovi.

Lekovito dejstvo: Relaksant, alterativ, katartik, emetik, rastvorno sredstvo, sredstvo za otpušavanje kanala, sredstvo protiv infekcije, antisifilitik, antiskorbutik, hranjivo sredstvo; listovi: anodin, srčani depresant.

Vinobojka je jedan od najjačih alterativa, a posebno je korisna u slučajevima stvrdnuća, otoka ili uvećanja žlezda za lučenje, pogotovo tiroidne žlezde i slezine.

Vinobojka je odličan lek za sva kožna oboljenja, a posebno pomaže kod stvrdnuća jetre i slabog lučenja žuči. Ona ima skoro magično dejstvo na nove nenormalne izrasline na telu, kao i na koštana uvećanja tkiva koja su prouzrokovana direktnom povredom, pa čak i hroničnim stanjima.

Vinobojka leči i zapaljenje bubrega i uvećanja limfne žlezde, a takođe je i efikasno sredstvo za brzo dejstvo protiv raka. Koren ove biljke (koji treba kuvati u dve vode – iskuvati u prvoj vodi, pa promeniti vodu i prokuvati je opet) i njeni nežni listovi mogu da se prave u osvežavajući prolećni napitak. Pri tome i mladi listovi ove biljke mogu da se koriste kao zeleni dodatak ručku.

Koren vinobojke deluje postepeno i polako, ali istrajno i do kraja.

Dispepsija: Vinobojka se smatra veoma delotvornom biljkom za probleme sa slabom probavom.

Reumatizam: Vinobojka se veoma uspešno upotrebljava u lečenju različitih oblika reumatizma.

Kancer: Vinobojka je koristan lek u tretmanu protiv kancera.

Lekovita upotreba: Hroničan reumatizam, kožna oboljenja, sifilis, čirevi, šuge, ekcem, upale krajnika, difterija, stanje groznice (kod odojčadi), gušavost, kancer, gnojni čirevi na dojkama, uvećane limfne žlezde, maligni tumori, konjuktivitis, dismenoreja, leukoreja, paraliza creva, glavobolja (koje su izazvane raznim faktorima), stvrdnuta jetra, nefritis, zapaljenje bubrega, skrofula, svrab, hronična upala grla, gojaznost, hemoroidi.

Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, tinktura.

Doziranje: UPOTREBITE SAMO OVE PROPISANE DOZE POŠTO JE VINOBOJKA IZUZETNO JAKA BILJKA!

Tečni ekstrakt: (koren) 1/4-1/2 čajne kašičice.

Tečni ekstrakt: (bobice) 1/2-1 čajna kašičica.

Infuzija: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika 3 puta dnevno, pre ili posle obroka; deci davati 1/2 do 1 čajna kašičica zavisno od uzrasta. Tinktura: 3-10 kapi.

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

Pažnja: Ne upotrebljavati prevelike količine vinobojke za izazivanje povraćanja pošto je učinak ove biljke na organizam veoma snažan!

Analna
 

Hemoroidi: Tečni ekstrakt upotrebiti za ispiranje i ubrizgavanje.
 

Oralna
 

Gušavost, gnojni čirevi na dojkama ili naslage (mastitis), povećane limfne žlezde (pogotovo na vratu): 1/2 čajne kašičice tečnog ekstrakta razmutiti u čaši vode i davati pacijentu 1 čajnu kašičicu na svaka 2-3 sata; ili 10 kapi tinkture na svaka 4 sata.

Groznica (kod beba): U 1 čajnu kašičicu vode kanuti 1 kap tinkture i davati na svaka 3 sata.

Hronični reumatizam: Koristiti infuziju u dozi od 1 čajne kašičice ili ekstrakt kako je gore opisano; ili infuziju u smeši sa divljim ruzmarinom (Cimicifuga racemosa) i zimzelenom (Gaultheria procumbens).

Gojaznost (masno tkivo): Upotrebiti infuziju od bobica.

Rak dojke: Videti “LEKOVITE FORMULE”.

Gušavost: Tečni ekstrakt koristiti kao liniment za spoljašnju upotrebu, a takođe piti taj ekstrakt u malim količinama (kao što je naznačeno u “Doziranje”).

Gnojne rane: Za brže sazrevanje gnojnih rana upotrebite tečni ekstrakt kao oblogu.

Tumori, povećanje žlezda za lučenje itd.: Videti “LEKOVITE FORMULE”.

Kožna oboljenja, sifilis, skrofula, ekcem: Upotrebite liniment ili infuziju za ispiranje obolelih mesta.

Upala mlečne žlezde (mastitis): Pijte tečni ekstrakt i primenite liniment ili čvrsti ekstrakt na zapaljeno mesto.
 

LEKOVITE FORMULE
 

Infuzija od vinobojke
 

15 g vinobojke, iseckano ili fino samleveno (Phytolacca decandra)
700 ml destilovane vode

Preparat: Kuvati vodu dok ne proključa i potom preliti biljku i ostaviti da se natapa u vodi 3-4 minuta; procediti i ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.

Doziranje: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika 3 puta dnevno, pre ili posle jela. Deca: 1/2-1 čajna kašičica, zavisno od uzrasta.
 

Tečni ekstrakt od vinobojke
 

450 g vinobojke (Phytolacca decandra), iseckano na tanke kriške i narendano da bude u obliku kaše
180 ml alkohola jačine 70%
360 ml destilovane vode

Preparat: Preliti biljku sredstvom za rastvaranje (koje nastaje kada se pomeša alkohol sa vodom), čvrsto zatvoriti i ostaviti da odstoji 5 dana; istisnuti svu tečnost iz smese najjačim mogućim pritiskom, procediti i sipati u zasenčenu bocu i čuvati na hladnom mestu.

Doziranje: 3-10 kapi dobro razblaženih u toploj ili hladnoj vodi.
 

Tinktura od vinobojke
 

450 g vinobojke (Phytolacca decandra), sveže i grubo istucane 1,9 l alkohola jačine 40%

Priprema: Ostaviti biljku 2 nedelje da se omekšava u alkoholnom rastvoru, a zatim procedite ceo rastvor (filtrirajte).

Doziranje: 10 kapi na svaka 4 sata (odrasli); ova doza može da se donekle poveća dok se pacijent ne opusti.
 

Smeša za liniment od vinobojke
 

85 g vinobojke, tečni ekstrakt (Phytolacca decandra)
1 čajna kašičica mirike u prahu (Myrica cerifera)
1 čajna kašičica ulja od sasafrasa (Sassafras albidum)
1/2 čajne kašičice lovorovog lista (Laurus nobilis)
60 g tragakant smole (Astragalus gummifer)

Preparat: Dobro izmešati biljke, a zatim dodati smolu (tako da će količina da ispadne 180 g) i dobro sve promućkati.

Primena: Obolela mesta mazati ovom mašću 4-5 puta dnevno. Na tumore i izrasline koje nisu maligne, primenite dosta utrljavanja i masiranja.

Biljna smeša protiv kancera
 

60 g vinobojke, tečni ekstrakt (Phytolacca decandra)
30 g korena žute lincure, tečni ekstrakt (Gentiana lutea)
30 g korena maslačka, tečni ekstrakt (Taraxacum officinale)
Dovoljna količina meda rastvorenog u vodi, ili sirupa.

Preparat: Pomešati tečne ekstrakte i dodati dovoljno meda u vodi ili sirupa da dobijete 500 ml tečnosti.

Doziranje: 1 čajna kašičica posle svakog jela.

Obloga za rak dojke
 

Dovoljno sveže i fino samlevene vinobojke (Phytolacca decandra)
Dovoljna količina tečnog ekstrakta vinobojke (Phytolacca decandra) (razređen na 1/16 jačine); ili upotrebiti infuziju svežeg korenja
Dovoljna količina mirike u prahu (Myrica cerifera)

Preparat: Za svaku oblogu upotrebiti sveži koren i samleti dovoljnu količinu svežeg korenja za jednokratnu upotrebu; samleveno korenje uviti (urolati) u parče pamučne tkanine, gazu, ili neki drugi tanak materijal koji je dovoljno velik da pokrije celu dojku (za bradavicu iseći prorez dovoljno velik da bi krpa mogla da što bolje pokrije površinu dojke).

Primena: Oblogu staviti na obolelo mesto, navlažiti samo jedanput dnevno tečnim ekstraktom i onda pokriti plastikom da bi zadržalo vlažnost; ostaviti 3 dana, a zatim staviti svežu oblogu. Za 2 nedelje od početka ovog tretmana na površinu dojke izbiće gnojne ranice; za oko mesec dana iz dojke će nestati sva tvrdoća i ona će postati mekana. Zatim pažljivo oprati dojku razblaženim jabukovim sirćetom i pokriti je prahom od biljke mirika i ostaviti celu površinu dojke da se osuši; za 7 do 10 dana cela površina dojke biće isceljena.

Liniment za kancerogene rane
 

1 deo vinobojke, tečni ekstrakt (Phytolacca decandra)
1 deo običnog štavelja, tečni ekstrakt (Rumex crispus)
1 deo crvenog korena, tečni ekstrakt (Sanguinaria Canadensis)

Preparat: Mašću mazati kancerogene rane 3 puta dnevno, a pre svakog mazanja, rane isprati alkoholom. Napomena: kao odličan alterativ čaj za ovo oboljenje jeste čaj od listova crnog oraha, koji treba piti po 3 šolje na dan.

Hronični reumatizam
 

115 g bobica vinobojke (Phytolacca decandra)
115 g bobica avdike (Sambucus ebulus)
115 g bobica tamnocrvenog ruja (Rhus glabra)
115 g američke kupine (Rubus villosus)

Preparat: U 2 l vode krčkati ovo bilje 20 minuta; dodajte dovoljno šećera ili meda da od toga nastane sirup.

Doziranje: 1 čajna kašičica 3 puta dnevno.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, pronađena je uglavnom u istočnom delu SAD-a, takođe i u Evropi i severnim delovim Afrike; raste u suvim, istrošenim zemljištima (posebno na spaljenim površinama), duž puteva, gustiša, međa između njiva, na padinama; cveta u periodu od juna do oktobra. Preporučuje se herbalisti da sam uzgaja svoje korenje vinobojke i da ga sam priprema za lekovite preparate. Vinobojka veoma brzo raste, seme posejano u jesen niče već na proleće, a do leta nastaje koren dužine 30 cm, debljine 5 cm. Ukoliko skupimo bobice koje su na zemlji, to će obezbediti seme za sledeći urod.

Branje: Verovatno nijedna lekovita biljka ne propada brže i celovitije ako stoji, kao što je slučaj sa vinobojkom. Stoga je neophodno iskopati svež koren i upotrebiti ga u pripremi preparata za svaki tretman. S druge strane, moguće je sveže iskopan koren staviti u tečni ekstrakt ili tinkturu čim pre je izvađen i očišćen. Mladice vinobojke koje se beru u proleće mogu da se kuvaju i jedu slično kao što se priprema spanać, špargla i slično povrće. Listove treba brati uoči samog sazrevanja bobica, a same bobice beru se kada su potpuno zrele u periodu od avgusta do oktobra.

Sušenje i čuvanje: Lekovita svojstva vinobojke najbolje će biti sačuvana ako se ta biljka pravi kao biljni ekstrakt ili tinktura. Pošto je biljni ekstrakt koji se prodaje u farmaceutskim kućama nepravilno napravljen, zato što se proizvodi od starog i osušenog korenja, takvi biljni preparati nisu pouzdano lekovito sredstvo. Stoga herbalistii treba da prave sami lekovite preparate od vinobojke.

Sestrinske biljke:

– (Phytolacca octandra); koren: slična lekovita svojstva i upotreba kao kod vinobojke; mladi izdanci se mogu koristiti kao hrana u proleće; pronađena je u Centralnoj i Južnoj Americi.

– (Phytolacca acinosa); koren: slična lekovita svojstva i upotreba kao kod vinobojke; mladi izdanci se mogu koristiti kao hrana u proleće; pronađena je u severnoj Indiji.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *