• 1
  • 0
Latinski naziv: Tanacetum vulgare
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – uspravna, lisnata, oštro zaugljena (donekle heksagonalna, odnosno šestokraka), ižljebljena, visine 30 cm do 90 cm, prugasta, neretko crvenkaste boje.
 
Listovi – naizmenični, tamnozeleni, duboko i perasto iseckani u uske i nazubljene segmente (pernate delove), dugački 15 cm do 20 cm, široki oko 10 cm, na obe strane se nalazi oko 12 segmenata, a na kraju biljke se nalazi jedan zaseban segment koji je pričvršćen za nazubljeno srednje rebro, glatki, segmenti su zatupljeni, duguljasti, reckasti, žlezdasti.
 
Cvetovi – maleni, glave cvetova su utopljene kao da su zašiveno dugme, boje su zlatno-žute, pljosnati ili cevasti cvetići, koji čine složenu glavu cveta, utisnuti u ovojnicu u gustoj grupi na vrhu, goli (izgledaju kao da su im latice počupane, a da su ostali samo cvetići koji čine celovitu glavu cveta), posuda cveta je ispupčena.
 
Plod – mala duguljasta ahenija (semenje), 5 do 6 rebara na čijem vrhu se nalazi semena krunica.
 
Koren – vlaknast, puzav.
 
Ukus – gorak, opor.
 
Miris – jak i karakterističan, aromatičan i neprijatan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka, seme.
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (vermifugid, seme), tonik, emenagog, dijaforetik, stimulans, diuretik, relaksant, sredstvo za povrede, aromatik, sredstvo za jačanje želuca, antispazmodik, karminativ.
 
Kada se pomeša sa listovima zove deluje kao dobro lokalno sredstvo za odbijanje insekata, a takođe se može koristiti i za smanjivanje bola i upala. Listovi se još mogu koristiti kao začin.
 
Lekovita upotreba: Gliste, menstrualne tegobe (amenoreja, leukoreja, dismenoreja), povratne groznice, prehlade, grip, histerija, kolik, nervne tegobe, malarična groznica, problemi sa bubrezima, žutica, hidropsija, pojačano lupanje srca, flatulencija, spazam, eruptivna kožna oboljenja, reumatizam, čirevi, tumori, uganuća, modrice, upale, povrede, pegavost, opekotina od sunca, išijas, upaljene oči, zubobolja, dispepsija, slabo varenje, mučnine, slabe vene, giht, dizenterija.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, čvrsti ekstrakt, tinktura. Vratić je aromatična (mirišljava) lekovita biljka koja sadrži vredno eterično ulje, koje je veoma lekovito pa ga treba brižljivo čuvati.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 supena kašika do 180 ml.
Tečni ekstrakt: 1/2-2 čajne kašičice.
Infuzija: 60 ml do 240 ml, 2 do 3 puta dnevno.
Prah: 1 g do 3 g.
Čvrsti ekstrakt: 325 mg do 650 mg.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Davati u malim i ponovljenim dozama. Ovo je posebno važno zato što veće doze mogu da prouzrokuju zakrčenje u venama, koje će onda da izazove veliku nelagodu u stomačnim organima.
 

Oralna

 
Gliste: Uzimati 90 ml do 180 ml infuzije (naročito od smrvljenog semena) uveče i ujutru.
 
Histerija, nervni poremećaji i bubrežni problemi: Uzimati često 60 ml infuzije, to jest 5 do 6 puta dnevno.
 
Slabije groznice, malarična groznica, prehlada: Uzimati male, ali česte doze tople infuzije.
 
Problemi sa srcem, lupanje srca: Napraviti esenciju krčkanjem biljke 10 minuta, uzimati 60 ml 4 do 5 puta dnevno.
 
Spazam, flatulencija, poremećaj u radu želuca: Uzimati infuziju, ali tako da se sačuvaju eterična ulja koja sadrže moćna lekovita svojstva.
 
Giht: Uzimati infuziju od zelene biljke (kao što je navedeno) ili infuziju od sušenih semenki i cvetova (jedna čajna kašičica 2 do 3 puta dnevno); ili esenciju od sirupa od korena; postiti tokom tog tretmana.
 

Kožna

 
Eruptivne bolesti kože(male boginje, velike boginje, rubeole itd.): Upotrebiti infuziju ili esenciju kao sredstvo za ispiranje, itd.
 
Uganuća, modrice, upale, reumatizam, išijas itd: Istucati zelene listove i potom ih primeniti ili upotrebiti infuziju kao fomentaciju, sredstvo za ispiranje, itd.

Za teranje muva i drugih insekata: Upotrebiti preparat koji se dobija kombinacijom sa listovima zove.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od vratića

 
30 g biljke vratića, iseckano (Tanacetum vulgare)
500 ml destilovane vode
 
Preparat: Kada voda provri preliti biljku, poklopiti i ostaviti da odstoji u vodi 10-15 minuta; procediti, zasladiti po ukusu, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Doziranje: Uzimati od 60 ml 5 do 6 puta dnevno do 180 ml 2 do 3 puta dnevno. Maloj deci smanjiti doze u zavisnosti od godina.
 

Poterov vermifugid

 
1 deo biljke ili semena vratića (Tanacetum vulgare)
1 deo biljke pelina (Artemisia absinthium)
1 deo slatinskog pelina (Artemisia santonica)
1 deo cvetova rimske kamilice (Chamaemelum nobile)

Preparat: 1 čajnu kašičicu mešavine navedenog bilja sipati u šolju proključale vode; ostaviti da odstoji 10-15 minuta dok je čvrsto poklopljeno; zatim procediti.
 
Doziranje: 60 ml 3 puta dnevno.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, potiče iz Evrope, a u Ameriku su je doneli prvi kolonisti, pa je zato danas rasprostranjena u mnogim delovima SAD-a. Raste duž puteva, u pustarama i uglavnom u retko naseljenim mestima. Cveta od jula do septembra. Faktički može da se uzgaja u bilo kojoj bašti zato što buja na skoro svakoj vrsti zemljišta. Moguće je razmnožiti je i uvećati njen prinos u proleće i u jesen putem njenih listića ili uzimanjem delova korena biljke koji je relativno lako razdvojiti pošto je puzav. Treba saditi jednu od druge u razmaku od najmanje 30 cm. Ukoliko se biljka ne uznemirava, uskoro će prekriti zemljište na kojem je zasađena.
 
Branje: Kada biljka procveta, treba je iseći što je moguće bliže njenom korenu.
 
Sušenje i čuvanje: Sa umanikom treba postupati kao i sa ostalim aromatičnim biljkama, kako bi se sačuvalo eterično ulje.
 
Sestrinske biljke:
 
– Dupli vratić (Tanacetum vulgare var. crispum); biljka: kultivisana je i poseduje slična lekovita svojstva i lekovitu upotrebu kao vratić; prirodan je u južnoj Evropi.
– Kaloper (Tanacetum balsamita; Pyrethrum tanacetum); biljka: slična lekovita svojstva i lekovitu upotrebu kao vratić; snažan miris, gorak ukus, prirodan je u južnoj Evropi, kultivisana je.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *