• 999
  • 0
Latinski naziv: Plantago major
 

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

 
Stabljika – jaka, duguljasta, glatka, visoka 15 do 45 cm.
 
Listovi – kod širokolisne vrste: listovi jajoliki (ovalni), nisu oštri, naglo zgrčeni duž donje ivice, sa duguljastom peteljkom; list tamnozelene boje dugačak 10 cm do 20 cm, širok 8 cm do 10 cm, ima 5-11 jakih vlaknastih rebara, glatke ili hrapave ivice koje su nejednako nazubljene. Vrsta sa kopljastim listovima: tamozelene boje, kopljasti i zašiljeni, na dugim i robusnim stabljikama koje imaju snažna rebra po dužini.
 
Cvetovi – kod širokolisne vrste: rascetani ili gusti klinasti četvorodelni cvetovi braonkasto-ružičaste boje, dužine oko 12 cm. Vrsta sa kopljastim listovima: listovi su kratkog vrha, načičkani sitnim, bodljičastim beličastim četvorodelnim cvetovima, sa izduženim tankim prašnicima.
 
Plod – ćelije sadrže dva do četiri semena u šiljku biljke.
 
Ukus – blago jedak, skuplja usta ako se okusi.
 
Miris – nema.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren, listovi, šiljci cvetova, semenke.
 
Lekovito dejstvo: Rashladni alterativ, čistač (depurator), diuretik, emolijens, sredstvo za rashlađivanje, sredstvo za otvaranje kanala, antiseptik, sredstvo za rane, protivotrov, stiptik, antisifilitik, antihelmintik (vermicid).
 
Koren i listovi ženske bokvice imaju blago difuzno (razlivaju se po organizmu) i stimulišuće isceliteljsko dejstvo na krvotok. Ovi delovi biljke takođe pomažu sistem žlezda za lučenje tako što isceljuju oboljenja limfnih čvorova i epidermalna oboljenja i poremećaje na koži.
 
Ženska bokvica je odličan lek za oboljenje bubrega i bešike. Ona je takođe delotvoran lek protiv otrovnih ujeda i uboda. Za oko sat vremena može da izvuče otrov iz svežih ujeda ili uboda.
 
Ovo je najbolja biljka u prirodi protiv trovanja krvi. Ženska bokvica umanjuje otok i potpuno isceljuje organ ili ekstremitet u slučajevima kada trovanje čini nužnim hitnu amputaciju. Najzad, ženska bokvica je veoma korisna za olakšanje bolova i isceljivanje problema sa debelim crevom. Ova dragocena biljka se često nalazi na zemljištu koje je blizu naseljenih mesta, ili mesta koja ljudi često posećuju: parkovi, sportski tereni i tome slično.
 
Lekovita upotreba: Otrovni ujedi i ubodi, furunkuli, karbunkuli, tumori, zapaljenje, skrofula, ekcem, gljivično oboljenje usta i grla, trovanje krvi, maligni čirevi i čirevi koji krvare, krvarenje manjih rana, proliv, hemoroidi, posekotine i ogrebotine, erizipel, opekotine, krasta na glavi, leukoreja, lumbago, mokrenje u krevet, sifilis, hidropsija, zubobolja, gliste, gnojne rane, svrab, ringworm (lišaj na koži), mastitis, modrice.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Glicerin se može upotrebljavati radi očuvanja.
 
Doziranje:


Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 3 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Dijareja, hemoroidi: Upotrebite jak čaj (30 g zrnaste biljke potopite u 500 ml proključale vode da odstoji 20-30 minuta, pa ostavite da se ohladi). Supenu kašiku ubrizgati 3-4 puta dnevno (u lošim slučajevima oboljenja i češće, ako je potrebno), posebno nakon svakog pokreta creva, odnosno pražnjenja.
 
Melem za hemoroide: Napraviti melem protiv hemoroida krčkanjem 60 g granulirane biljke (udvostručite ako koristite svežu biljku) u 500 ml ulja (maslinovog, sojinog, šafranike, kikirikija) i dodati pčelinji vosak da se smesa zgusne. Melem nanositi mekim pamukom ili gazom i povezati vrpcom ili kaišem da ne spadne.

 

Oralna

 
Trovanje krvi: Spoljašnja i unutrašnja upotreba (vidi odeljak koji govori o upotrebi preko kože).
 
Dijareja, problemi sa bubrezima i bešikom, krstobolja, oskudan urin, mokrenje u krevet: Piti šolju čaja od ženske bokvice 4 do 5 puta dnevno dok tegobe ne popuste.
 
Hidropsija: Piti čaj napravljen od semena ženske bokvice. Skrofula, sifilis: Koristiti kao čaj i kao spoljašnju aplikaciju.
 
Gljivično oboljenje usta i grla: Napraviti esenciju tako što ćete prokrčkati 30 g semenki te biljke 700 ml vode i smanjivati na 500 ml vode; zasladiti medom; oboleli treba da pije po 1 supenu kašiku 3 do 4 puta dnevno.
 

Kožna

 
Ujedi i ubodi otrovnih insekata, biljaka i životinja, čirevi, karbunkuli, tumori: Istucati sveže listove ženske bokvice i staviti na pogođeni deo kože, pokriti i održavati u vlažnom stanju sokom iz listova ženske bokvice; oblogu menjati pre nego što se osuši.
 
Krvarenje manjih rana: posekotine, ogrebotine, modrice i tome slično: Pravite obloge od svežeg lišća koje ćete istucati u avanu; za unutašnju upotrebu pijte čaj.
 
Maligni čirevi i čirevi koji krvare: Primenite infuziju sa glicerinom na dobro natopljeno pamučno vlakno i stavite ga na obolelo mesto; oblogu menjajte koliko god puta je neophodno.
 
Zubobolja: Na bolno mesto stavite fin prašak od korenja.
 
Opekotine, kraste na glavi, erizipel: Jakim čajem često ispirajte obolelo mesto, a takođe pijte infuziju.
 
Zapaljenje očiju: Za ispiranje očiju upotrebiti dobro proceđeni čaj u destilovanoj vodi.
 
Svrab, ringworm (lišaj na koži), rane koje cure, stare povrede: Napravite jak čaj od jednake količine ženske bokvice i običnog štavelja. Često ispirajte tim rastvorom pogođeno mesto na telu.
 
Trovanje krvi: Upotrebite žensku bokvicu kao fomentaciju ili obične obloge i uvećajte normalne doze koje pijete.
 

Vaginalna

 
Leukoreja i menoragija: Upotrebite jak čaj za ubrizgavanje ili pranje i takođe pijte čaj.
 

LEKOVITE FORMULE:

 

Dijareja

 
3 dela ženske bokvice (Plantago major)
4 dela guščje steze (Potentilla anserina)
2 dela običnog dvornika (Polygonum persicaria)
 
Preparat: Potopiti 30 g mešavine ovih biljaka u 500 ml vode i poklopite da odstoji 20 minuta; procedite i ostavite da se prohladi do temperature krvi.
 
Primena: Ubrizgati 1 supenu kašiku ili veću količinu 3 do 4 puta dnevno i posle svakog pokreta creva.
 

Skrofulozni tumor, oticanje žlezda, itd. (mast)

 
85 g listova ženske bokvice (Plantago major)
180 ml biljke obične dimnjače (Fumaria officinalis)
85 g korena običnog štavelja (Rumex crispus)
340 g bele smole
340 g maslinovog ulja
340 g pčelinjeg voska
 
Preparat: Na tihoj vatri krčkati ove sastojke sat vremena; procediti i mešati dok se ne prohladi; kada se ohladi, usuti u tegle, zatvoriti i držati na hladnom mestu.
 
Primena: Mazati po potrebi na obolela mesta.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 
Najbolja lekovita biljka za slučajeve trovanja krvi
 
Doktor Kristofer je imao slučaj kada je čovek sa trovanjem krvi došao po pomoć. Na rukama tog čoveka pojavile su se crvene štrafte od trovanja, a ispod pazuha je imao veliku izraslinu. Čovek je imao strahovite bolove. Prsti su mu toliko bili otekli da nije mogao da ih zgrči. Doktor Kristofer je naprosto izgnječio listove ženske bokvice da puste malo soka i onda je od njih načinio oblogu za celu ruku obolelog čoveka. Za 24 sata prsti su se vratili u normalnu veličinu, izraslina je nestala, a crvena linija duž ruke se potpuno povukla. Ženska bokvica je potpuno izvukla otrov iz ruke tog čoveka.
 
U jednom drugom slučaju dogodilo se da se na jednoj plaži povredi devojčica koja je nagazila na otrovnu morsku školjku i rasekla stopalo. Noga je strašno otekla i pojavile su se uobičajene crvene štrafte koje uvek nastaju kod trovanja krvi. Povrh toga, u preponi se stvorio čvor veličine loptice za bejzbol. Na nogu je stavljena obloga od ženske bokvice i bol je nestao za sat vremena. Obloge su menjane na svakih sat vremena i devojčica je ubrzo potpuno ozdravila.
 
Ženska bokvica je takođe delotvorna lekovita biljka u slučajevima otrovnih uboda, otrovnih ujeda, ili uboda neke otrovne biljke. Jedan dvogodišnjak je imao ubod na vratu i otok nenormalne veličine. I u tom slučaju je lek bio prilično jednostavan, ali čudesno delotvoran: nagnječena su četiri lista ženske bokvice da malo puste sok i obmotani su detetu oko vrata. Za sat vremena nije više bilo nijednog znaka da je dete imalo ubod otrovnog insekta.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, jednim od najčešćih cvetajućih “korova” koji su se rasprostranili usled evropske kolonizacije. Zato se može naći oko vrata dvorišta, na travnjacima, livadama, na graničnim linijama među njivama i u živim ogradama.
 
Branje ženske bokvice: Zreli sveži listovi mogu da se upotrebe bilo kada.
 
Sestrinske biljke:
 
– Srednja bokvica (Plantago media); seme te biljke ima slična lekovita svojstva kao seme ženske bokvice. Odlična za suzbijanje biljnih vaši na voćkama (utrljati zelene listove na pogođene delove stabla). Ima široko eliptične listove na dugačkoj peteljci koji se šire horizontalno blizu grupisanih mirišljavih cvetova sa upadljivim svetloljubičastim prašnicima.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *