• 284
  • 0
Druga klasa hranljivih materija koju bi neki uključili među fitohemikalije su biljna vlakna. U vlakna spadaju delovi biljnih materija koji su otporni na varenje u normalnom ljudskom crevnom sistemu. Kao Å”to postoji viÅ”e različitih vrsta vitamina, takođe postoji mnogo različitih vrsta vlakana. Tu spadaju celuloza, hemiceluloza, lignin, pektini, mucilaze i algalni polisaharidi. Glavni izvori vlakana u hrani su povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke. U mesu, mleku, jajima, siru ili bilo kom drugom životinjskom proizvodu praktično nema vlakana. Ishrana bogata vlaknima jasno umanjuje rizik od razvijanja raka debelog creva. Doktori Houv (Howe), Benito (Benito), i saradnici su analizirali rezultate 13 istraživanja koja su posmatrala uticaj unosa vlakana na razvoj raka debelog creva. Kada su proučavali unos vlakana pronaÅ”li su snažan odnos: Å”to je viÅ”e vlakana koriŔćeno u ishrani, to je manji rizik od raka debelog creva. Posebno, kada su istraživači podelili ljude u pet grupa na osnovu nivoa unosa vlakana, oni sa najnižim unosom vlakana imali su najveći rizik od raka debelog creva. Čak i oni sa sledećom najnižom grupom potroÅ”ača vlakana su i dalje imali 21% manje slučajeva raka debelog creva u poređenju sa osobama koje su jele najmanje vlakana. One u grupi sa prosečnim unosom vlakana imale su 31% manji, one sa unosom vlakana donekle iznad proseka imale su 37% manji, a osobe sa najvećim unosom vlakana imale su skoro 50% manji rizik od ovog čestog raka.
 
Istraživači su zaključili da kada bi prosečan američki građanin jednostavno povećao unoÅ”enje vlakana za 70% (povećavajući u odnosu na trenutni prosek od oko 18 g na dan, do oko 30 g na dan) umanjili bismo nacionalnu stopu raka debelog creva za 31% i sačuvali bismo nekih 50.000 slučajeva raka debelog creva godiÅ”nje.
 
U prethodnim člancima razmatrali smo podatke harvardskog istraživanja praćenja zdravstvenih radnika. Istraživači su proučavali odnose načina života i oÅ”tećenja koja prethode raku debelog creva, poznatih kao kolorektalni adenomi. Pored pronalaženja veza sa alkoholom, harvardska grupa je dokumentovala odnose između ovih adenoma i velike potroÅ”nje zasićenih masnih kiselina, kao i malog unoÅ”enja vlakana. Jasno je navedeno da su oni sa velikim unoÅ”enjem zasićenih masnih kiselina imali dvostruko veći rizik od ovih oÅ”tećenja. MuÅ”karci sa najslabijim unoÅ”enjem vlakana su imali skoro tri puta veći rizik od kolorektalnih adenoma u poređenju sa onima koji su redovno koristili vlakna. Kada su uočili grupu muÅ”karaca koji su jeli velike količine zasićenih masnih kiselina i malo vlakana, otkrili su da se kod njih javljao približno četiri puta veći rizik u odnosu na one sa ishranom siromaÅ”nom zasićenim masnim kiselinama i bogatom vlaknima. Vlakna u ishrani pružaju zaÅ”titu i u vezi sa drugim tipovima raka. Na primer, pokazano je da ishrana bogata vlaknima umanjuje pojavu raka dojke za viÅ”e od 50%. Dr Dejvid Rouz (David Rose) iz Američke zdravstvene fondacije veruje da dokazi ukazuju da vlakna ā€œmogu povoljno da izmene povećani rizik od raka dojke povezan sa tipičnom američkom ishranom bogatom mastima i siromaÅ”nom vlaknimaā€. On ukazuje da vlakna mogu da deluju na niz načina kako bi se umanjio rizik od raka dojke, ali je prvenstveni efekat verovatno preko delovanja ili na aktivnost, ili na metabolizam estrogena. Sa biljnim vlaknima su povezani biljni estrogeni (ā€œfitoestrogeni povezani sa vlaknimaā€) koji mogu da umanje rizik od raka dojke. Takođe postoje dokazi da vlakna mogu da deluju na crevnu reapsorpciju estrogena ā€“ očekuje se da to takođe umanji rizik od raka dojke.
 

Selen

 
Selen je mikromineral koji se nalazi u integralnim žitaricama, kao Å”to je pÅ”enica uzgajana u severnoj i Južnoj Dakoti na zemljiÅ”tu bogatom selenom. Ishrana bogata selenom (približno 200 do 400 mikrograma dnevno) umanjuje rizik od raka pluća, debelog creva i prostate. Međutim, joÅ” jedna reč opreza za one koji koriste dodatke: prevelika količina selena je toksična i prouzrokuje gubitak kose i noktiju, zadah, ili druge simptome. 

Dodaj komentar

VaÅ”a e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *