• 601
  • 0
Povećana telesna težina je bila povezana sa povećanim rizikom od nekoliko različitih tipova raka. Na listi se nalaze rak dojke, bubrega, endometriuma (unutrašnje opne materice), i prostate. Razmotrimo nekoliko ovih istraživanja koja su proučavala taj odnos. Klasično japansko istraživanje koje je izvršio dr Hirajama je utvrdilo da su vitke žene imale najniže stope raka dojke.
 
gojaznost-nil-nidli-februar-2-2021.jpgU ovoj tabeli, kategorija “sa viškom kilograma” predstavljala je žene sa do oko 20% iznad gornje granice normalne težine; gojazna je svaka težina iznad opsega kategorije “sa viškom kilograma”. Uočite da su gojazne žene imale trostruko veći rizik u grupi žena koje još uvek nisu prošle kroz menopauzu, ali je rizik porastao na 12 puta viši nivo za one koje su bile u menopauzi.
 
Drugi način za posmatranje faktora koji predispozicioniraju žene ka raku dojke je istraživanje onih koje su imale više od jednog raka dojke koji se nije raširio od prvobitnog raka. Takva istraživanja su važna jer bi se od njih očekivalo da prepoznaju grupu žena koja pose duje specijalne faktore koji favorizuju razvoj raka dojke. Drugi japanski istraživači su 1985. godine utvrdili takvu grupu od preko 60 pacijenata i uporedili ih sa osobama koje su imale samo jedan rak dojke. Pojavio se snažan odnos između težine i višestrukog raka dojke. One koje su imale višak kilograma bile su izložene trostruko većem riziku od razvijanja više od jedne epizode raka dojke, dokazujući da ih je stanje sa viškom kilograma na neki način preduslovilo za razvoj te bolesti.
 
Objavljeno je i američko istraživanje o odnosu između raka dojke i viška kilograma. Dr Kumar je sa saradnicima na Univerzitetu u južnoj Floridi utvrdio da je povećanje težine od puberteta do ranog odraslog doba bilo naročito značajno u povećanju rizika od raka dojke. Pronašli su da je dodatnih 4,5 kg na tridesetogodišnjoj ženi povećalo rizik od raka dojke za 23%, dok je dodatnih 9 kg povećalo rizik za 52%. Povećanje težine posle 18 godina starosti je tek nedavno otkriveno kao “nezavisni faktor rizika” (odvojeno od upotrebe alkohola, hormona, nivoa fizičke aktivnosti, starosti pri prvoj trudnoći i menopauze) za razvoj raka dojke.
 
Žene nisu jedine koje doživljavaju povećani rizik od raka usled viška kilograma. Dr Garfinkl (Garfinkel) je 1985. godine izneo rezultate jednog od najvećih istraživanja koje je ispitivalo odnos između telesne težine i rizika od raka na 750.000 muškaraca i žena. Dvanaestogodišnje praćenje je otkrilo povećanu smrtnost od raka kod onih koji su imali višak kilograma.
 
gojaznost-nil-nidli-februar-3-2021.jpgZapazite da su muškarci koji su imali višak kilograma od 40% imali za 33% povećan rizik od umiranja od raka. Kod žena koje su imale višak kilograma u istom procentu stopa smrti od raka se povećala za 55%. Kod muškaraca odnos je bio statistički značajan za rak debelog creva, rektuma i prostate. Za žene, rizik se povećao ne samo za rak dojke već i za rak materice (grlića i endometrijuma), jajnika i žučne kese.
 
Kako znate da li imate višak kilograma? Postoji čitav niz načina da to otkrijete: jedna od standardnih metoda je poređenje sa tabelama kao što su one koje je objavila Metropolitenska osiguravajuća kompanija. Međutim, te tabele nisu odgovarajuće za ljude koji imaju značajno veće količine mišićne mase od proseka. Po takvim standardima bi većina bodibildera, na primer, imala višak kilograma. Prema tome, neki smatraju da je značajniji pokazatelj da li imate “višak masti”. Merenja telesne masti mogu se izvršiti čitavim nizom metoda koje se kreću od merenja pod vodom, do merenja kožnih nabora. Novije metode koriste zrak infracrvene svetlosti ili otpornost pri slabim električnim strujama kako bi se procenio procenat telesne masti.
 
Jednostavniji, a ipak veoma dragocen metod za procenu viška telesne masti poredi obim struka u odnosu na kukove. To možete da uradite sami. Uzmite metar i izmerite obim kukova, a zatim i struka. Za žene, obim pojasa trebalo bi da bude 20% manji od obima kukova. Na primer, ako je obim kukova 100 cm, obim struka bi trebalo da bude 20 cm manje, ili 80 cm. Ako je veći od 80 cm, imate višak kilograma.
 
Za muškarce, obim stuka bi trebalo da bude 10% manji od obima kukova. Na primer, ako obim kukova iznosi 100 cm, obim struka bi trebalo da bude 10 cm manji ili 90 cm. Ako je veći, imate višak kilograma. Oni koji imaju višak masti na osnovu metoda struk/kukovi ne samo da imaju veći rizik od raka već imaju takođe i veći rizik od dijabetesa, hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) i bolesti srčanih sudova. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *