• 2
  • 0

Način prerade

 
Biljni ugalj se dobija sagorevanjem različitih drvenastih materija pri čemu se proces sagorevanja prekida u fazi žara. Ovo se može izvesti stavljanjem žara u sud, koji se može hermetički zatvoriti (kako ne bi prodirao vazduh koji održava sagorevanje), ili tako što se užareno drvo pokrije limenom pločom (tablom) preko koje se naspe zemlja. Ovako se dobija tzv. aktivni ugalj, koji se dalje prerađuje u prah uz pomoć avana, električnog ili ručnog mlina za kafu.
 
Ugljeni prah je delotvorniji, što je sitnije prerađen. Čuva se u papirnoj ili platnenoj ambalaži.
 
Kao sirovina za dobijanje uglja, može se koristiti drvo eukaliptusa, lipe, stablo voćke (orah, trešnja, jabuka), ili neko drugo drvo.
 

Način primene

 
Interno: Kod probavnih smetnji, neprijatnog zadaha iz usta, čira na želucu, akutnog i hroničnog enteritisa (upale creva, crevnog katara), kolitisa (upale debelog creva), usled fermentacije, putrifakcije (truljenja), iktera (žutice), kancera (raka), slučajne akutne intoksikacije (trovanja) medikamentima ili drugim hemijskim supstancama, ili namerne intoksikacije – pokušaja samoubistva, itd.
 
Uzimati 1-2 supene kašike ugljenog praha razmućenog u malo vode, 2-3 puta dnevno, pre jela. Kod akutnih intoksikacija uzima se veća količina i u što kraćem roku od unošenja otrovne materije u organizam. Preporučljivo je, ako je moguće, da se odmah po unošenju otrova u organizam, izvrši ispiranje želuca vodom i ugljenim prahom.
 
Deca i osobe sa osetljivim probavnim aparatom mogu da upotrebljavaju ugljeni prah na sledeći način: prah pomešati sa vodom i ostaviti da stoji preko noći. Piti tečnost koja se izdvaja iznad taloga u čaši.
 
Kod novorođenčadi sa povećanim vrednostima bilirubina, terapija se primenjuje oralno (na usta) sa rastvorom ugljenog praha u vodi, u kombinaciji sa helioterapijom (sunčanjem) ultravioletnim zracima.
 
Spolja: Kod rana, uboda insekata, ujeda zmija, celulitisa (upale potkožnog ćelijskog tkiva), potkožnog čira, stomačnih ili dru gih bolova, upale očiju i drugih upala, povrede zglobova, ekcema, itd.
 
Primenjuje se u obliku obične kataplazme (obloga) – ugljenog praha sa toplom ili hladnom vodom, ili sa čajem od ljute aleve paprike (ili ljutih paprika) – ili kao kataplazma pripremljena od mešavine ugljenog praha i lanenog semena ili neke druge biljke.
 

a) Kataplazma od ugljenog praha

 
U zavisnosti od dimenzija obolele zone na koju se primenjuje kataplazma, razmutiti 5-10 kašika uglja u prahu u običnoj vodi, toploj ili hladnoj, ili u čaju od ljute aleve paprike (protiv povrede zglobova, artritisa – upale zglobova, reumatizma itd.), da se dobije malo ređa jednolična masa. Ovu masu staviti između dva tanja sloja gaze, tako da debljina same paste bude oko 0,5-0,6 cm. Ova prva faza pripreme kataplazme može se obaviti tako što se napravi džakčić od gaze (čija će veličina odgovarati dimenzijama obolele zone) i napuni ugljenim prahom, a zatim se umoči u toplu tj. hladnu vodu, ili u čaj od ljute aleve paprike.
 
Preko gaze se oblaže plastična folija, a preko nje deblji vuneni materijal. Višeslojnu kataplazmu treba fiksirati za kožu zavojem, ili umotati peškirom koji se učvrsti zihernadlama (pribadačama). Ako je stavljen topli oblog, preko njega treba držati nešto toplo (flašu sa toplom vodom,) termofor ili električno jastuče. Kataplazmu držati na bolnom mestu 1-8 sati. Pošto se oblog odstrani, treba trljati kožu obolele zone komadom krpe umočenim u hladan alkoholni rastvor (npr. špiritus) ili nešto slično.
 
Ova kataplazma se može primeniti u kratkim naizmeničnim intervalima (po principu: toplo – hladno), na primer: 8 minuta toplo – 4 minuta hladno, i tako 4-6 puta uzastopno.
 

b) Kataplazma od ugljenog praha i lanenog brašna 

 
Samleti seme lana (može i u mlinu za kafu) tako da se dobije brašno koje se zatim izmeša sa ugljenim prahom u razmeri 1:1 (npr. na 1 kašiku ugljenog praha doda se 1 kašika lanenog brašna). Sipati vodu u razmeri 1:3 (npr. na 1 kašiku gore pomenute mešavine dodati 3 kašike vode). Kuvati uz stalno mešanje, sve dok ne nastane lepljiva masa. Dalje postupati na prethodno opisani način.
 

c) U obliku viskoznije paste (koristi se više ugljenog praha i lanenog brašna, a manje vode)

 
Primenjuje se intravaginalno kod leukoreje (belog pranja) sa neprijatnim mirisom, trihomonijaze, vaginalne kandidoze; drži se intravaginalno, 1-3 sata u toku dana, ili u toku noći.
 
Napomena: Kod otvorenih rana koje su zahvatile i dublje slojeve kože (derm, hipoderm) postoji rizik od posledica tetovaže (bojenja kože) koje se mogu javiti nakon primene ugljenog praha na tu zonu.
 
U nastavku, citiramo nekoliko odlomaka iz spisa jednog lekara, koji opisuju njegova iskustva u primeni drvenog uglja u terapeutske svrhe:
 
“Jedno od najefikasnijih lekovitih sredstava je ugljeni prah, pripremljen kao oblog. Na ovaj način se postižu najbolji rezultati, a ako je oblog pripremljen sa čajem od ljute aleve paprike, onda je još delotvorniji. Ja sam to primenjivao u slučajevima kada su bolesnici osećali veliki bol, i kada bi ih drugi lekari poslali meni pružajući im na taj način poslednju šansu. Ja bih tada predlagao tretman drvenim ugljem, posle čega bi pacijent zaspao i posle kritične faze usledio bi oporavak. Studentima koji su imali kontuzije ili su patili od upala, savetovao sam da koriste ovo jednostavno lekovito sredstvo, koje je davalo savršene rezultate. Otrovi koji su posledica zapaljenskih procesa su neutralizovani, bol se više ne bi osećao, a ozdravljenje je bilo na vidiku. Najteže upale oka mogu se izlečiti kataplazmom od ugljenog praha, koji se stavlja u džakčić od gaze i potapa u toplu ili hladnu vodu zavisno od slučaja. Ovaj lek ima čudesno dejstvo.
 
Pretpostavljam da ćete se nasmejati ovome što sam napisao, ali kada bih ovom lekovitom sredstvu dao neko strano ime, a da pri tome samo ja znam na koji se preparat odnosi, verujem da bi to ostavilo jači utisak… Ali i najjednostavnija lekovita sredstva mogu pomoći organizmu, budući da ne ostavljaju štetne posledice nakon upotrebe…
 
Nedavno sam bio pozvan da pregledam dečaka koji je bio star svega osamnaest meseci. Već nekoliko dana dete je imalo bolnu oteklinu na kolenu za koju se pretpos tavljalo da je posledica ujeda nekog otrovnog insekta. Ugljeni prah pomešan sa lanenim semenom stavljen je na oteklinu, i ova kataplazma je ubrzo malom bolesniku donela olakšanje. Pre toga dete je vrištalo od bolova tokom cele noći; međutim, kada je kataplazma primenjena, on je zaspao. Danas sam išao da posetim mališana dva puta. Probušio sam otok na dva mesta, i odatle je potekla velika količina žućkaste tečnosti i krvi. Dete je oslobođeno velikih patnji.
 
Postoje mnoge jednostavne biljke koje bi se u lečenju pokazale kao vrlo efikasne i koje bi mogle da zauzmu mesto lekova, kada bi naše medicinske sestre znale da cene njihovu vrednost. Više puta sam dolazio u situaciju da budem upitan za savet šta treba učiniti u slučaju izvesnih oboljenja ili nesrećnih slučajeva, i ja sam tada preporučivao neke od ovih jednostavnih lekovitih sredstava, koji su se pokazali od velike pomoći i koristi.
 
Jednom prilikom me je posetio lekar koji je bio izuzetno uzbuđen i uznemiren. Bio je pozvan da obiđe mladu ženu koja je bila ozbiljno bolesna. Mlada pacijentkinja je dobila groznicu sa grčevima dok je boravila u kampu, tako da su je odmah prebacili u našu školu koja se nalazila blizu Melburna (Australija). Međutim njoj je bivalo sve gore, tako da se strahovalo da neće preživeti. Lekar je došao do mene i zapitao me: ‘Imaš li neki savet za mene u ovom slučaju? Ukoliko ne ukažemo adekvatnu pomoć ovoj devojci, ona će živeti svega nekoliko sati.’ Odgovorio sam: ‘Idite kod kovača i nabavite ugljeni prah; napravite od njega kataplazmu koju ćete staviti na njen stomak i bokove.’ Doktor nije oklevao da posluša moja uputstva. Čim se vratio rekao mi je: ‘Olakšanje je nastupilo za manje od pola sata posle primene kataplazme. Ona sada sasvim normalno spava, prvi put posle nekoliko dana.’
 
Sličan tretman sam preporučivao i drugima koji su patili od jakih bolova; taj tretman bi im doneo olakšanje i predstavljao je sredstvo koje im je spasilo život. Ujedi zmija i ubodi otrovnih insekata mogu biti uspešno izlečeni primenom kataplazme od ugljenog praha. Dok su radili na zemljištu u Ejvondejlu, (Australija), radnici su često ozleđivali ruke ili noge, što bi u mnogim slučajevima dovelo do teških upala i značilo bi da radnik mora da napusti za izvesno vreme svoj posao. Jedan od njih je došao pridržavajući ruku koja je bila pričvršćena zavojem. On je bio zabrinut, jer je znao da je njegova pomoć neophodna u raščišćavanju zemljišta. Rekao sam mu: ‘Idi do mesta gde ste spaljivali drvenu građu i donesi ugljenog praha od eukaliptusovog drveta, i ja ću ti previti ruku.’ To je i učinjeno, a sledećeg jutra radnik me obavestio da ga je bol minuo. Uskoro je bio spreman da se vrati na posao.
 
Sve ovo pišem kako biste znali nismo ostavljeni u neznanju u pogledu primene jednostavnih sredstava, koja ne ostavljaju organizam u slabom i bolesnom stanju kao što je to često slučaj posle upotrebe klasičnih lekova. Potrebno je da imamo dobro obučene medicinske radnike koji će znati da koriste jednostavna sredstva koja nam priroda obezbeđuje za oporavak, i koji će poučavati one koji prestupaju zakone zdravlja kako da koriste ova jednostavna ali efikasna sredstva.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *