• 1
  • 0

SIMPTOMI: zavisnost od alkohola; depresija, nesećanje, mamurluk, hapšenja, čirevi, emocionalni problemi, crvenilo lica, zaboravnost, preskakanje srca, loše varenje, nesanica, problemi sa mokrenjem, hepatitis, povišen pritisak, razvodi, uzimanje težih droga, i utrnulost u prstima.

UZROCI: alkohol se direktno upija kroz zidove stomaka, bez varenja. Putem krvotoka potom dospeva do svake ćelije u telu, iz kojih izvlači vodu, što slabi ili uništava ćelije. Naročito je škodljiv po jetru, mozak i druge vitalne organe. Većina alkoholičara je ili hipoglikemična ili na ivici dijabetesa.

Pored toga, alkohol izaziva ozbiljne nedostatke hranljivih sastojaka. Dok telo „misli“ da je nahranjeno (jer alkohol sadrži 70 kalorija u 30 ml), dotle ono u stvari gladuje. 
 
Jetra polako razlaže alkohol do šećera, ali vremenom zbog toga ovaj vitalni organ slabi, pa dolazi do masne degeneracije jetre i onda do nastanka ožiljnog tkiva, koje stručnjaci nazivaju ciroza. Obilato konzumiranje alkohola tokom nekoliko dana može izazvati srčanu aritmiju.
 
Alkohol vara ljude: čini da se osoba prividno oseća srećnom kada se oseća loše, i jakom kada je slaba. Alkohol uništava jetru, razara brak, povređuje decu, doprinosi otkazu alkoholičara sa posla, i stvara od njega skitnicu. Industriju alkohola bi trebalo zatvoriti zbog toga.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– prestanite skroz sa konzumiranjem alkohola. Počnite da se hranite zdravo. Pored cinka, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, esencijalnih masnih kiselina, bioflavonoida i odgovarajućih proteina, potrebni su i vitamin A, B vitamini, C, D i K.
 
– izbegavajte hranu koja pojačava želju za alkoholom kod onih koji ga piju, poput mleka, pšenice, proizvoda od kukuruza, čokolade i šećera.
 
– kada ostavite alkohol, nemojte umesto njega krenuti da konzumirate velike količine proizvoda sa šećerom i jaku kafu. Šećer samo pogoršava hipoglikemiju. Hranite se zdravo, nemojte zaslađivati hranu šećerom.
 
– alkoholičarima je neophodan kalijum. Predlažemo da pripremite kalijumsku čorbu: 
 
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
 
25% ljuski od krompira
25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
25% iseckanog crnog luka
25% celera i tamnozelenog povrća
ljute paprika ili bele luk radi ukusa
dovoljno vode da prekrije svo povrće
 
Priprema:
 
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva sata ili malo duže. Procedite i konzumirajte samo tečnost, čvrsti ostatak od bilja se ne koristi i možete ga slobodno baciti. Ono što ne popijete možete koristiti naredni dan.
 
– otrežnjivanju pijane osobe pomaže uzimanje jedne kašičice izmešanog meda i aktivnog uglja u prahu, u razmeri 50:50.
 
– ljudi koji se redovno zdravo hrane manje su skloni da konzumiraju stimulanse i napitke koji izazivaju zavisnost. Najviše jedite sirovog voća, povrća i orašastih plodova. Oni su veoma hranljivi i imaju dosta vlakana.
 
– konzumiranje mesa vraća želju za alkoholom; zato prestanite da jedete mesoBudite redovno fizički aktivni na otvorenom.
 
– odličan način da se ostavi alkohol jeste da se uzimaju aminokiseline tirozin i triptofan, zajedno sa vitaminom B6, niacinomhmeljemodoljenom i biljkom Hristov venac (Passiflora).
 
– dobro je piti čaj od bresta kada se osoba odvikava od alkohola.
 
– strugotina kvasije otklanja želju za alkoholom. Stavite jednu kašičicu u šolju provrele vode, i pustite da se krčka pola sata pod poklopcem. Uzimajte po jedan gutljaj na svaka 2 sata. Neka neko bude pored vas, da ne biste izašli napolje i kupili alkohol.
 
– izblendujte malo kore od pomorandže sa vodom i malo aleve paprike. To će pomoći da ostavite alkohol.
 
čaj od anđelike izaziva gađenje prema alkoholu, dok čaj od kamilice treba piti tokom delirijum tremensa.
 
čaj od hmelja je dobar tokom delirijuma.
 
HIDROTERAPIJA


– metoda sa mlakim vlažnim čaršavom je odlična u slučaju delirijuma alkoholičara. Neutralna kupka isto deluje kao i neutralna obloga, a možda još bolje. Metode utopljavanja i preznojavanja se takođe koriste za slučajeve alkoholizma.
 
odmah ostavite alkohol. Primenjujte nutritivne klistire i svakodnevno ispiranje debelog creva mlakom tečnošću, i pijte dosta vode.
 
– parna kupka je isto delotvorna u slučaju hroničnog alkoholizma. Dosta toksina izađe preko znoja.
 
NESANICA: neutralna kupka pred spavanje na 34-35,5 stepeni tokom 20-60 minuta, i topla obloga za stomak uveče. 
 
POVRAĆANjE: konzumiranje kapsula leda, kesa sa ledom na stomak, tople i hladne obloge za stomak.
 
PROTIV NARKOTIČKIH EFEKATA ALKOHOLA: tuširanje hladnom vodom, konzumiranje vode ili klistir, posle čega sledi kratkotrajni hladni tuš na kičmu i donji deo grudi. Ponavljajte na svakih sat ili dva sata ako je potrebno, dok ne nestanu toksički efekti.
 
OPŠTE METODE:osoba mora biti smeštena u adekvatnu sredinu; možda je potrebno smestiti je i u neko izolovano mesto ili ustanovu. Neophodna je psihička i moralna podrška.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *