• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Nakon većeg pražnjenja creva javlja se peckanje, bridenje i mogućno krvarenje iz rektuma. Prisutan je bolni crveni otok ili rana na ili oko analnog otvora.
 

UZROCI

 
Hemoroidi su otečene vene anusa i rektuma. Fisure su ranice ili pukotine na koži na istom delu tela.
 
Mesta gde se spajaju sluzokoža i koža može da ima manje poderotine. To se dešava ponekad i na uglovima usta. Fisure rektuma su slične tome. uobičajen uzrok je velika, tvrda stolica.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Jedno istraživanje je pokazalo da su pacijenti brzo ozdravili pošto su jeli hranu koja ne izaziva zatvor i koja sadrži dosta vlakana, i pošto su primenjivali sedeće kupke.
 
– Pazite se zatvora. Obavezno unosite vlakna iz hrane i pijte dosta vode (6-8 čaša dnevno). Ove dve stvari će proizvesti meku stolicu. Jedite više voća i povrća.
 
– Za ređu stolicu koristite dr Šulcovu crevnu formulu #1.
 
– Nemojte češati oboleli deo. Nežno brišite taj deo.
 
– Pazite se dijareje, jer ona može da omekša rektalno tkivo, koje je onda sklonije poderotinama
 
– Sedite na nečemu mekom. U apotekama možete kupiti specijalne jastučiće.
 
– Umereno vruća voda opušta i godi obolelom delu tela. Možete primenjivati sedeće kupke sa astringentnim biljkama, koje će dovesti do izlečenja (poput čaja od hrastove kore).
 
– Izvanredne lekovite biljke za ovu svrhu: krameria (za sedeću kupku), majčina dušica (pročišćava i deluje kao antiseptik), azijska bokvica (smiruje, deluje protiv upala, oslobađa neprijatnosti).
 
– Ako je potrebno za održavanje suvoće, nanesite na oboleli deo kukuruzni skrob nakon svakog kupanja. Nemojte koristiti puder sa talkom u ovu, niti bilo koju drugu svrhu, jer izaziva rak. To je vrsta stene koja ni u kom obliku ne sme da uđe u naše telo, niti sme da se udiše.
 
– Ovi otoci se mogu otvoriti uz pomoć nekog sečiva ili potapanjem u toplu sedeću kupku sa troprocentnom bornom kiselinom. Kašna obloga od ehinacee može se diretko primeniti na apsces, radi dezinfekcije i oblikovanja, kako bi mogao da se otvori. Za čišćenje i dezinfekciju otvorenog apscesa upotrebite troprocentni vodonik-peroksid.
 
– Bebe sa ovim problemom ne treba da piju kravlje mleko, jer ono uzrokuje zatvor.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *