• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Plikovi i/ili ispucala koža na stopalu, naročito između prstiju. Prisutan je svrab, peckanje i (u težim slučajevima) gnoj i ranice. Dok se razvijaju, plikovi i/ili ispucala koža omekšavaju, postaju beli i ljušte se. Kod težih slučajeva prisutan je bol. Stanje se obično pogoršava kad je vreme toplije.
 

UZROCI

 
Atletsko stopalo izaziva jedna ili više vrsta parazitskih gljivica. Gljivične infekcije kože je teže neutralisati od bakterijskih. Ovakav problem može nastati kad god se stopala nalaze u toploj i vlažnoj sredini. Češanjem oboljenje se prenosi na ruke, ispod noktiju i druge delove tela. 
 
Gljivice koje uzrokuju pojavu atletskog stopala šire se brzo, dok se blagotvorne bakterije uništavaju antibioticima, lekovima i zračenjem.
 
Ovi organizmi se prenose kada hodate bosi po zaraženom podu oko bazena, tuševa i drugih javnih mesta.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Jedite hranu bogatu nutritientima, uključujući dosta voća i povrća. Nemojte jesti prerađenu i nezdravu hranu. Uzimajte vitamine A, B kompleks i C iz prirodnih biljnih izvora tj. iz zdrave hrane. Jedite cela zrna žitarica, mahunarke i orašaste plodove.
 
– Ne konzumirajte meso, kola pića, kofein, hranu sa šećerom i prženu hranu.
 

OBUĆA I ČARAPE

 
-  Jedite hranu bogatu nutritientima, a nemojte jesti prerađenu i nezdravu hranu. Uzimajte vitamine A (sok šargarepe), B kompleks (nutritivni kvasac) i C (sok limuna).
 
– Održavajte stopala suvim. Nakon kupanja dobro obrišite predeo između prstiju. Nosite pamučne čarape i menjajte ih svakog dana (idealno je 2 puta dnevno).
 
– Obuća: da bi vam stopala ostala suva i da ne bi bila topla, nosite samo onu obući od koje vam se stopala neće znojiti. Najbolja je obuća od kože. Nemojte nositi obuću od gume, čak ni onu skupu, kao ni plastičnu ili vodootporno obuću. Ona stvara vlažnu i toplu sredinu, koja odgovara gljivicama. Nikad ne nosite teške ćizme tokom celog dana.
 
– Ne nosite istu obuću 2 dana uzastopno. Tako će obuća moći dobro da se osuši.
 
– Čarape: da bi vam stopala ostala suva i da ne bi bila topla, menjajte čarape 3-4 puta dnevno. Kuvajte čarape da biste uništili gljivice. Kada ih operete, dobro ih ispirajte, da bi se sklonio sav deterdžent (koji pogoduje gljivicama). Obujte čiste čarape pre nego što se obučete. Na taj način smanjujete rizik od inficiranja prepona.
 
– Sunčeva svetlost: gljivice ne vole sunčevu svetlost. Tokom akutne faze, budite bosi. Što češće ih izlažite sunčevoj svetlosti. Bilo bi odlično da šetate bosi napolju po suncu. Obuću stavite na sunce, okrenutu ka njemu.
 
– Ne hodajte bosi po kući, da se drugi ne bi zarazili. Takođe, nikad ne hodajte bosi po javnim mestima (javna kupatila, svlačionice, oko bazena, moteli, hoteli). Nosite ili cipele ili papuče.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Isecite sirov beli luk i nekoliko dana držite ga samlevenog ispod prstiju u vašoj obući. Kupite sodu bikarbonu i 2 puta dnevno je posipajte po obući. Beli luk i soda bikarbona imaju bolje dejstvo od fungicidnih lekova! U ostalo odlično fungicidno bilje spadaju: đumbir, sladić, kamilica, ehinacea, ljutić, astragalus i ulje od kurkume.
 
– Primenite prirodne fungivide, poput ulja od čajnog drveta ili taheba. Pijte 3 šolje čaja od taheba dnevno. Takođe stavite i jaku smesu od njega na stopala.
 
– Dodajte 20 kapi ulja od čajnog drveta u kadicu sa vodom. Držite stopala u njoj 15 minuta, 3 puta dnevno. Posle toga ih dobro obrišite i na stopala stavite malo nerazblaženog čaja od čajnog drveta.
 
– Na oboleli deo primenite bokvicu i ulje od čajnog drveta.
 
– Primenjujte sok od limuna na oboleli deo 1-2 puta dnevno. Druga metoda je da primenite jak čaj od izdrobljenih bobica kleke. Pomešajte beli luk sa malo uja i to nanesite na oboleli deo.
 
– Primenite sodu-bikarbonu na oboleli deo, naročito između prstiju. Pomešajte 1 kašičicu sode-bikarbone sa malo tople vode. Primenite, zatim obrišite stopala i nanesite puder za bebe. Puder za bebe sadrži zdrobljeni talk koji gljivice ne mogu da vare.
 
– Dva puta dnevno nanosite gel od obične aloje, sok od crnog luka ili ulje od vitamina E.
 
– Jednom dnevno potopite stopala u kupku biljnog čaja od majčine dušice i ljutića, ili mešavine jednakih delova čaja od majčine dušice i kamilice.
 
– Svakog dana perite stopala mešavinom jednakih delova sirćeta i vode. Potom ih dobro obrišite, i na kraju primenite na oboleli deo biljno ulje.
 
– Potopite stopala u mešavinu 2 kašičice soli i jednog litra tople vode, tokom 5-10 minuta. Dobro obrišite stopala, i ponavljajte ovaj postupak dok ne prođe oboljenje.
 
– Primenite isitnjeni ljutić na oboleli deo. Pred spavanje stavite sirov med. Spavajte u vunenim čarapama i ujutru operite stopala.
 
– Iscedite zeleni biljni sok iz mišjakinje, bokvice, blitve ili neke druge biljke, i primenite ga na oboleli deo. Posle toga hodajte bosi po suncu.
 
Imajte na umu da primena jakih smesa na atletsko stopalo može da uzrokuje pojavu osipa po rukama i drugim mestima. Ako ste tako uradili iz neznanja, budite nežniji prema stopalima od sada. Kada prođe infekcija stopala, proći će i taj osip.
 
– Ako je prisutan bol, stavite hladne komprese. Ako se stanje pogorša, počne da izlazi gnoj ili se javi groznica, konsultujte se sa lekarom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *