• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Potrebno je 12-14 dana da se bolest razvije nakon što se dobije. Nekoliko dana nelagodnosti praćeno je jakim nazebom, jakom glavoboljom, strašnim bolovima u leđima i nogama, povraćanjem, groznicom, gubitkom apetita i ponekad grčevima.
 
Onda se groznica smanji, a nastupi osip. Bol nestaje, ali ova veoma zarazna bolest i dalje može da se prenese. 
 
Osip u početku čine tvrde crvene bubuljice, koje se pojavljuju najviše na čelu, vratu i ručnim zglobovima. Postepeno se ispunjavaju čistim serumom, postaju plikovi, udubljuju se u sredini i potom ispunjavaju gnojem (pa se zovu gnojnice).
 

UZROCI

 
Nehigijenski uslovi života i loša ishrana. Ova bolest je vrlo zarazna.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Neka pacijent leži u krevetu i prozori neka budu zamračeni, ali da i dalje ima strujanja vazduha i da bude stalna umerena temperatura ne veća 21 stepena.
 
– Pacijent treba da bude na postu sa sokovima. Tokom faze groznice, dajte mu da pije dosta limunade, bez zaslađivanja.
 
– Primenite visoke biljne klizme, radi pročišćavanja creva. Međutim, tokom drugog do četvrtog dana, kada počne da se pojavljuje osip, ne dirajte stomak i creva. Tokom tog perioda ne uzimejte jake emetike i purgative.
 
– Kada je koža vruća i suva, dajte mu da pije tečnosti svakih sat vremena, dok ne dođe do preznojavanja.
 
– Kada mu je koža vruća i suva, stavite jednake delove svilenice i đumbira (ili hajdučke trave i odoljena) u šolju ključale vode. Neka se krčka 20 minuta. Pije se puna šolja na svakih sat vremena ili dok en dođe do preznojavanja.
 
– Ako temperatura pređe 39 stepeni, smanjite je kvašenjem malkom vodom i mlakim klizmama. Primenite metodu sa vlažnim čaršavom, kako bi se pacijent ugrejao. Sve dok se temperatura ne snizi dovoljno, menjajte čaršav čim se ugreje.
 
– Ako ima bolova u leđima i nogama, vruće fomentacije mogu delimično da ih otklone
 
– Ako je prisutan svrab na koži, okupajte pacijenta čajem od korena ljutića, korena običnog štavelja ili korenom čička. Druga formula: pomešajte 30 g ljutića i 270 ml ulja od lanenog semena, i primenite to kad god želite.
 
– Ako je hladno u ekstremitetima, zagrejte ih flašama sa vrućom vodom.
 
– Za drugu groznicu primenite iste lekove kao za prvu; radite to na isti način ako je prvi put bilo dobro urađeno.
 
– Pranje plikova čajem od ljutića često sprečava nastanak rupica. Još jedna formula jeste da se primeni mešavina tog čaja i vazalina. Ili da se koža pere čajem od običnog štavelja i ljutića.
 
– Tokom groznice ne jedite ništa osim ovsene kaše ako budete imali jak apetit.
 
– Posle toga treba da slede lagani obroci sa čorbom od povrća, ovsenom kašom i voćnim sokovima.
 
– Prevencija: da biste izbegli dobijanje boginja, pravilno se odmarajte, pažljivo jedite laganu i zdravu hranu, i pročišćavajte organizam visokim klizmama.
 
– Za kraće trajanje bolesti: tople kupke primenjene pre i nakon dobijanja boginja učiniće kožu aktivnom i skratiti njeno trajanje.
 
 
NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *