• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Grlo boli i svrbi. Često je prvi znak infekcije.
 

UZROCI

 
Velik broj različitih bakterijskih i virusnih infekcija može izazvati bol u grlu. Streptokoke grupe A sklone su da izazovu veću groznicu nego virusi (infekcije gornjih disajnih puteva, virusna prehlada, grip, itd.)
 
Sve što iritira grlo može da bude uzročnik (npr. hronični kašalj ili glasno govorenje). Ostali uzroci su: duvanski dim, prašina, gasovi, vrela hrana ili pića, nagrizanja, infekcije zuba i desni. Pušenje je glavni uzrok bola u grlu. Neprekidno golicanje u grlu ili kašalj može predstavljati znak alergije na neku hranu.
 
Bakterije sa četkica za zube mogu izazvati bol u grlu. Kupite novu četkicu ili jednom mesečno prokuvajte ovu koju imate. Kada je ne koristite, držite je u vodonik-peroksidu, ali je dobro isperite pre ponovne upotrebe.
 
Bol u grlu je tipičan početni simptom prehlade. Ako bol u grlu potraje ili se stalno vraća, to može da bude naznaka mononukleoze (naročito ako bol u grlu traje duže od dve sedmice). Nemojte gubiti vreme. Idite u krevet i ozdravite, jer bol u grlu može biti simptom nečeg mnogo ozbiljnijeg: prehlade, gripa, mononunkleoze, herpesa, Epštajn-Bar virusa. Takođe, može biti u pitanju neko od dečjih bolesti, poput ovčijih ili malih boginja. Ponekad bol u grlu dovodi do sindroma hroničnog zamora, gingivitisa, epiglotitisa, difterije, raka grkljana ili apscesa oko krajnika, a može biti i simptom streptokoka. Ako se ne leči, može doći do oboljenja bubrega ili reumatske groznice.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pijte po malo tečnog vitamina C (sok od limuna). Neka tečnost lagano klizi niz grlo. Uzimajte sirov med pomešan sa limunovim sokom.
 
– Pijte dosta tečnosti – sokova od voća i povrća, i što više vode. idite u krevet i odmarajte, imajte poverenja u Boga, i ozdravite. Primenjujte klizme.
 
– Ispirajte grlo slanom vodom (1 kašičica morske soli u šolji vode). Ili, na svakih nekoliko sati ispirajte grlo naizmenično tečnim hlorofilom i slanom vodom.
 
– Vitamin A u obliku beta-karotena.
 
– Vitamin C ima moćno dejstvo. Uzimajte jedan limun na svaki sat i ispirajte grlo svakog sata vitaminom C, izmešanim u čaši vode. Uz ležanje u krevetu i odmor, ako ovo budete radili, bol u grlu će nestati drugog dana.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Nemci koriste eukaliptus šrotiv grlobolje. Aromatično ulje rashlađuje upaljeno tkivo, dok tanini imaju astrigentno dejstvo.stavite nekoliko kašičica isitnjenog lista u šolju kipuće vode i to pijte.
 
– Kinezi koriste isitnjene osušene cvetove orlovih noktiju u cilju lečenja bola u grlu, prehlada, gripa, bronhitisa, tonzilitisa i zapaljenja pluća. Ova biljka sadrži preko 20 antiseptičnih jedinjenja. Jednako moćan je i ekstrakt cvetova orlovih noktiju.
 
– I Evropljani i Kinezi koriste sladić za lečenje grlobolje. Stavite 5-7 kašičica iseckanog korena sladića u 3 šolje vode. Stavite da se kuva, i neka se krčka dok polovina vode ne ispari. Pijte kada se ohladi. Pomaže i kod izbacivanja sluzi.
 
– Beli luk je odličan lek za grlo. Ima i antivirusno (prehlade) i antibakterijsko (streptokoke) dejstvo. Napravite čaj i ispirajte grlo njime.
 
– I ljutić i ehinacea deluju protiv bakterijskih i virusnih infekcija (ljutić nemojte koristiti tokom trudnoće, niti duže od jedne sedmice). Grlu pomaže ispiranje čajem od piskavice. Čaj od korena belog sleza godi grlu koje svrbi, kao i tople kašne obloge od divizme.
 
– Pijte čaj od žalfije i udišite njegova isparenja, jer ona otvaraju nazalne prolaze i one u glavi. Jak bol u grlu se ublažava kompresom od sirćeta. Stavite malo aleve paprike i kašičicu ulja od zimzelena u pola šolje jabukovog sirćeta. Time natopite obloge, stavite oko grla i to onda obložite vunenim materijalom.
 
– Pomešajte đumbir sa limunovim sokom i medom, ap time ispirajte grlo. U ostalo snažno lekovito bilje za bol u grlu spadaju: beli slez, petrovac, smirna, bokvica, kamilica i mirta.
 
– Jedan stari herbalista daje sledeće sugestije: ispirajte grlo čajem od paprike, pola kašičice na šolju vode. preko noći na grlo držite kašnu oblogu od crnog luka, i tako ponavljajte 2-3 noći. Natrljajte petrolej na vrat i prekrijte ga toplim flanelom.

– Od dr Šulcovih preparate predlažemo sledeće: imuno #1, imuno #2, antibiotikčaj za imunitet od ehinacee. Koristite i propolis, direktnim ukapavanjem u grlo.

HIDROTERAPIJA 

 
Tekst je uzet iz poglavlja o hidroterapiji: Zagrevana kompresa za grlo – primenjuje se hladna obloga, obložena flanelom, koja se zagreva i tako poboljšava cirkulaciju, dotok i odvod lekovite krvi u i iz obolelog dela tela. Iscedite oblogu iz hladne vode i stavite je oko vrata, u 2-3 sloja, a preko stavite jedan ili dva sloja flanela. Dobro pričvrstite flanel, ali ne previše jako. Sklonite sve sledećeg jutra. Treba da bude potpuno suvo; u suprotnom ne bi došlo do ispunjenja željenog cilja. Primenite toplu ili parnu kupku.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *