• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Kada vas boli peta.
 

UZROCI

 
Najčešći glavni uzroci su stajanje, šetanje i vežbanje na tvrdim površinama, i preduga šetnja ili atletska aktivnost. U ostale uzroke spadaju: artritis, kostobolja, neka od infekcija. Retko kad je uzrok benigni tumor.
 
– Usled iritacija zadnjeg dela cipela dolazi do nastanka ispupčenja na zadnjoj strani peta.
 
Postoji nekoliko vrsta problema sa petom:
 
– Obične povrede. Ako vas peta boli samo kada stanete na nju ili kada je pritisnete prstima, možda je samo u pitanju povreda.
 
– Onda postoje i ispupčenja na peti – koščate i ponekad bolne izrasline. One nastaju kad je plantarna fascija malo van petne kosti.
 
– Plantarni fascitis je zapaljenje grupe tkiva (fascije) koja se proteže od petne kosti do kosti donožja i korena prstiju na nogama.
 
– Frakture usled preloma (ili marš frakture) su mikroskopske pukotine u kostima. Bol je prisutan od jutra i pogoršava se kako dan prolazi.  
 
 

PRIRODNI LEKOVI 

 
Možda je potrebno da posetite nekog medicinskog specijalistu.
 
– Preporučuje se sledeće lekovito bilje: odoljen, kurkuma i bosvelija. Uronite stopalo u pitomu nanu i kapicu.
 
– Probajte da smanjite intenzitet svakodnevnog rada sa stopalima i teret na njima.
 
– Držite se za neku ogradu, postavite stopala na jedan stepenik, tako da vam polovina stopala bude van njega. Tako se istežu listovi na nogama. Zatim se podignite na prste gore i spustite potom dole. Tako radite 5 puta, a kasnije postepeno povećavajte na 15 ili 20. Ova vežba će pomoći u istezanju listova. Radite je nakon šetnje, da biste ugrejali mišiće.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *