• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Izmrcvarena, bolna stopala.
 

UZROCI

 
Neadekvatna ishrana i odmor, loša ili mala obuća, hodanje po tvrdoj podlozi, i celodnevno stajanje na nogama.
 
Čovek u proseku do svoje 35. godine pređe oko 72000 km. Pri svakom koraku na stopalo se vrši sila koja je za jednu trećinu veća od težine celog tela. stopalo sadrži 56 kostiju, 107 ligamenata, 31 tetivu i 18 mišića. Vašim stopalima je potrebna dobra ishrana, uz još neke druge pomoći.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Poboljšajte ishranu. Uzimajte dovoljno proteina, kalcijuma i vitamina B. Nemojte jesti brzu hranu. Ona nije vredna vremena potrebnog za žvakanje i gutanje. Ishranu treba da vam bude bogata celim plodovima, povrćem i vlaknima. Jedite cela zrna žitarica, mahunarke i orašaste plodove. 
 
– Nemojte konzumirati zasićene masti, prženu hranu, šećer, alkohol, meso, kofein, čokoladu, gazirana pića, so i hranu zbog koje se stvara oksalna kiselina. 
 
– Otarasite se viška kilograma, jer su oni teret stopalima.
 

TOKOM DANA

 
– Uvek nosite plitku obuću, koja se može čvrsto zašnjirati.
 
– Tokom dana dižite ponekad nogu i dobro protresite stopalo. Isto uradite i sa drugom nogom. Potom ih opustite i pomerajte prste na nogama gore-dole.
 
– Kada stojite na jednom mestu, stalno menjajte svoj stav. Probajte da se tada malo krećete. Ako je moguće, stojite na tepihu ili gumenom otiraču. Pitajte svog šefa ako možete da kupite takav otirač i stavite na pod kod svog radnog mesta.
 
– Sa sobom na posao ponesite kutiju sa ledom. Dok ručate, neka vam stopala budu u sudu sa hladnom vodom (ako je moguće). Potom ih obrišite i obujte suve čarape. Možda će ovo nekima delovati čudno, ali vaše zdravlje je bitnije.
 

UVEČE

 
– Podignite noge kada dođete kući. Posle toga ih potopite u sud sa toplom vodom i 1-2 kašičice magnezijum-sulfida. Isperite čistom, prohladnom vodom.
 
– Primenite 15-minutnu kupku stopala sa oko 3,7 litara tople vode i 2 pune šake korena od gaveza.
 
– Sednite na rub kade i naizmenično puštajte vruću i hladnu vodu na stopala (do prijatnosti). Završite sa hladnom vodom. 
 
– Stavite malo kockica leda u vlažnu oblogu i time trlajjte stopala i članke nekoliko minuta.
 
– Izujte obuću, sednite na stolicu i istegnite noge i prste. Vrtite stopala 10 puta u krug. Pomerajte prste gore-dole. 
 
– Nekoliko minuta stopalom nežno valjajte lopticu za golf, za tenis ili oklagiju. Možete koristiti i drvene masažere za noge. 
 
– Bacite nekoliko olovki na pod i podignite ih prstima.
 
– Za jaku masažu stopala, bacite punu šaku pasulja po podu i šetajte po pasulju u sobi.
 
– Uveče sednite i obujte mekane papuče.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *