• 934
  • 0

SIMPTOMI

 
Bore na licu. Koža nam govori kakvo je telo. Ako vam je koža zdrava i mladolika, to je dobar znak da je i telo iznutra zdravo. 
 

UZROK

 
Koža je izgubila na elastičnosti i popustljivosti. Postaje sve deblja i suvlja. Neizbežne su za staračko doba. Ali, postoje načini kako sprečiti da se bore ne dobiju pre vremena.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Izbegavajte sunce, ali, naravno, to ne znači da se nikada ne izlažete suncu, izlažite se umereno. Nemojte nositi kožne čizme. One izazivaju naboranje kože isto kao i sunce. Kada ste na suncu, nosite šešir. Pazite se opekotina od sunca.
 
– Pazite da hrana koju jedete bude zdrava. Vežbajte, pijte dovoljnu količinu tečnosti i pravilno se odmarajte.
 
– Bore nastaju zbog promena koalgena, proteinskog „ćelijskog cementa“ koji čini fibrozni deo kože, tačnije, oko jedne trećine od ukupne količine proteina u telu i 70% od ukupnog vezivnog tkiva. Bez vitamina C ne može da se proizvodi kolagen, tako da otpočinje proces raspada. Zato konzumirajte dosta citrusa (limun) i kivija.
 
– Vitamin A je važan za zdravu kožu. Svakog dana pijte svež sok od šargarepe.
 
– Kakao puter se topi na telesnoj temperaturi i vraća vlažnost suvoj koži, naročito oko očiju („vranino stopalo“), krajeva usta i na vratu („ćureći vrat“). Kokosovo ulje pomaže na sličan način, dok je maslinovo ulje vekovima korišćeno za ovu svrhu.
 
– Stavite kriške hladnog krastavca na lice, radi otklanjanja bora. Stavite izgnječeni tušt na lice i sperite ga nakon 15-30 minuta.
 
– Uzmite raspršiač od 240 ml i najmanje 3 puta dnevno se prskajte čistom vodom po licu. U kući ne sme da bude suvo; stavite sud sa vodom na šporet.
 
– Nemojte masirati lice. Tako može doći do pucanja kolagenih vlakana na koži.
 
– Pritisak lica na jastuk stvara još više bora. Nemojte praviti grimase na licu dok vodite razgovor, da se ne bi nove bore pojavljivale.
 
– Nemojte pušiti i piti alkohol. Duvan izaziva dramatično starenje kože! Pušenjem žena od 25 godina liči kao da ima 35! Takođe se duvanom smanjuje dotok krvi u lice i kožu.
 
– Okvasite lice i zatim nanesite malo biljnog ulja. To pomaže da voda i ulje uđe u vaše kožne ćelije. 
 
– Masirajte lice kao se to radi na Bliskom istoku. Tako se vežbaju i jačaju facijalni mišići i koža.
 
Sada, nemojte se smejati, imamo još nekoliko predloga za vas: 
 
– Radi omekšavanja i ishranjivanja kože, na lice nanesite pola izgnječenog avokada. Neka stoji dok se ne osuši. Avokado sadrži esencijalna ulja i odličan je omekšivač za one sa suvom kožom.
 
– Za smanjivanje podbulosti ispod očiju, stavite na njih kriške hladnog krastavca i držite tako 10 minuta.
 
– Da biste otklonili mrtve ćelije sa kože lica, nanesite izgnječeno grožđe. Ono sadrži alfa-hidroksilnu kiselinu – aktivni sastojak losiona za kožu za koji nije potreban recept. 
 
– Za otklanjanje mrtvih ćelija sa kože lica i poboljšanje njenog izgleda, Japanke nežno masiraju lice suvim sitnozrnim pirinčem. 
 
– Za pročišćavanje pora, namažite izgnječeni paradajz po licu. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *