• 1
  • 0

SIMPTOMI I UZROCI – sa izuzetkom plantarnih bradavica (koje su ravne), one su uvek ispupčene. Na mestima gde stalno postoji kontakt mogu da zadaju neprijatnosti, pa i bol. Venerične (genitalne) bradavice su pojedinačne ili grupa mekih ispupčina koja liči na karfiol. Češće se javljaju kod adolescenata koji proživljavaju hormonalne promene, naročito uzrasta između 12 i 16 godina, dok 70% čine oni od 10 do 39 godina. Postoje 3 osnovne vrste bradavica:

 
1 – Zarazne bradavice – zovu se i virusne bradavice. To su benigne kožne bradavice (verruca vulgaris) koje se zovu i obične bradavice, a javljaju se na šakama, rukama, licu ili telu. Tvrde su, okruglog ili nepravilnog oblika, tamne ili boje kože, veličine vrha igle do zrna pasulja. Najčešće ih ima na šakama, licu, kolenima i glavi, na mestima gde se koža trlja o odeću itd. Može ih biti i u grlu i mogu da izazovu promuklost. Šire se kada se diraju. Na licu, mogu se raširiti brijanjem.
 
Postoje 3 vrste ovih običnih bradavica: ravne bradavice. Ravnog su oblika i boje kože. Ima ih na ručnim zglobovima, gornjem delu šake, licu i mogu da svrbe. Bradavice na prstima su izrasline tamne boje sa prstolikim izbočinama. Filiformne bradavice su duge, tanke izrasline na očnim kapcima, pazuhu ili vratu. Često se javljaju kod gojaznih i sredovečnih ljudi.
 
2 – Plantarne bradavice još jedna vrsta koja se pojavljuje na tabanu. Ovo su zapravo benigni epitelijalni tumori koje izaziva jedan virus.

3 – Venerične bradavice – ove bradavice (condylomatum acuminata) mogu se javiti na stidnici i penisu. Venerične bradavice izaziva humani papiloma virus (HPV), kojeg ima 35 vrsta. To su ružičaste bradavice u obliku karfiola, na genitalijama muškaraca i žena. Ove bradavice kod žena mogu prerasti u rak grlića materice ili genitalnog dela. Moraju se odstraniti! Jedno istraživanje pokazalo je da one povećavaju rizik od raka grlića materice za 200 procenata! Period inkubacije obično traje 3 meseca. Može da se prenese na druge i pre nego što obolela osoba shvati da ih ima. Nemojte upražnjavati polne odnose dok imate ove bradavice. Lekari koriste tečni azot, korozivne salicilne kiseline i operacije da bi otklonili bradavice. 
 
Za otklanjanje ovih bradavica i HPV virusa predlažemo da pročitate članak klikom na OVAJ LINK
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– kao što je slučaj i sa drugim infekcijama, bradavice se javljaju  zbog oslabljene vitalnosti i otpora organizma. Jedite zato zdravu hranu, odmarajte se pravilno, vežbajte na svežem vazduhu i dišite duboko. Ojačajte celo svoje telo.
 
ISHRANA I NUTRITIJENTI
 
– uobičajene metode otklanjanja bradavica (operacija, kiseline, paljenje, elektroterapija ili zaleđivanje) često dovodi do njihovog ponovnog pojavljivanja. Treba se usredsrediti na uzrok. Poboljšajte ishranu i jedite hranu bogatu vitaminima A, B, C i cink. Nedostatak bilo čega od navedenog povećava rizik od virusnih infekcija. Takođe, povećajte unos aminokiselina koje sadrže sumpor, kojih ima u špargli, agrumima, belom i crnom luku. Jedite sirov beli luk.
 
OTKLANjANjE BRADAVICA


– stavite tanke slojeve belog luka na bradavicu. Pokušajte da luk ne dodiruje zdrav deo kože. Pričvrstite ga oblogom i trakom i neka ostane tako preko noći. Radite to 2-3 večeri. U roku od jedne sedmice bradavica će otpasti. 
 
– primenjujte ricinusovo ulje na bradavicu pola sata, 3 puta dnevno tokom 3 sedmice.
 
– držite bradavicu pokrivenom medom tokom 15 dana.
 
– stavljajte po jednu kapljicu hlorovodonične kiseline na bradavicu jedanput dnevno tokom 8 dana.
 
– što više rastvorite natrijum-karbonata (sode) u vodi, ali da ostane rastvor. Nanosite to na bradavice po 2 minuta 4 puta dnevno, i ostavite da se osuši na vazduhu. Veoma velike bradavice ovako su bile izlečene.
 
– napravite smesu od ricinusovog luja i sode-bikarbone, primenite na bradavicu, prekrijte i držite tokom cele noći. Nemojte je dirati već je pustite da otpadne u roku od 3-6 sedmica. 
 
– primenite tinkturu od crnog oraha. 
 
– primenite isitnjeni vitamin C u vidu paste i prekrijte.
 
– potopite bradavicu u koncentrovani rastvor sa slanom vodom: 1,5 kašičica soli na polovinu šolje vode jednaka je 30-procentnom rastvoru. Potapajte bradavicu 20 minuta, 2-3 puta dnevno tokom nekoliko sedmica.
 
– u toku jedne studije, potapanje bradavice 30-90 minuta u vruću vodu (45-48 stepeni) 2 puta sedmično otklonilo je polovinu bradavica.
 
– evo još nekoliko drugih vrsta lečenja: sok od zelenih maslina, odnosno, sok od još nezrelih maslina otkloniće bradavice. Primena biljnog soka iz mlečike nekoliko puta dnevno. Svež sok od ruse. Isecka se sirov paradajz, natrlja i tako primenjuje nekoliko puta dnevno tokom nekoliko sedmica. Sok od mišjakinje. Ulje od sasafrasa. Sok od nevena. Sok od zelene papaje. Obična aloja. Kompresa sa crnim lukom i solju. Sok od kupusa. Ulje od pšeničnih klica. Svež sok od ananasa. Izgnječen indijski orah. Nanesite sok od kisele jabuke. U Engleskoj se primenjuje sok iz stabljike maslačka. Sempervivum je jedna sočna baštenska biljka sa debelim mesnatim listovima koji sadrže velike količine supermalata kalcijuma, koji otklanja bradavice. Sok od potočarke. Ricinusovo ulje. Tretirajte bradavice od čaja kore vrbe.
 
– za plantarne bradavice (bradavice na tabanima) primenite kašnu oblogu sa bokvicom (od samog lista). Druga metoda jeste da nanesete unutrašnji beli deo kore banane i da tako držite ili trljate 2-4 puta dnevno tokom 5-7 dana. Menjajte koru svakog dana nakon što operete oboleli deo. Jednom sedmično debeli spoljni sloj mrtvih ćeija nestaje. Maksimalno potrebno vreme za kompletan nestanak je 6 sedmica, bez ponovnog pojavljivanja tokom 2 godine.
 
– radi sprečavanja pojave bradavica smanjite količinu proteina koju konzumirate. Većina ljudi ih jede previše.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *