• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Prvi simptomi se vide kod veoma male dece. Nastaju velike količine debele sluzi u plućima, koje blokiraju plućne kanale, te dolazi do otežanog disanja, hroničnog kašlja i kijanja, i infekcije pluća.
Prisutni su problemi sa varenjem, loša apsorpcija masti, stomačni bol nakon jela i mršavost. Znoj sadrži veoma velike količine natrijuma, kalijuma i hloridnih soli. Mogu se javiti svi ili pojedini od ovih simptoma.
 

UZROCI

 
Postoje tri pogleda na uzroke cistične fibroze (CF):
 
1 – CF je nasledna bolest, zbog čega oboleli mora da nauči da živi sa njom.
 
2 – CF izaziva loša apsorpcija selena, cinka, esencijalnih masnih kiselina i drugih minerala, kao posledice subkliničke celijačne bolesti (nemogućnosti varenja pšenice i još neke hrane).
 
3 – Džoel Valah je veterinar koji je 1978. godine prvi dijagnostikovao CF kod laboratorijskih životinja, kada je kod mladunčadi majmuna primetio promene na pankreasu i jetri karakteristične za CF. 
Dobio je otkaz kada je otkrio da takve promene može da izazove i u ljudskom telu davanjem ili nedavanjem selena. On je pokazao da je CF posledica nedostatka hranljivih sastojaka, i da može da se izleči ako se na vreme krene sa lečenjem. (Videti: Let’s Play Doctor, J.D. Wallach, D.V.M., N.D., pp. 109-110.) 
 
On je rekao:
 
„Prevencija CF-a je bila uspešna u slučajevima kućnih ljubimaca, životinja na farmama i laboratorijskih životinja u veterinarskoj profesiji, tako što su trudnim ženkama i ženkama koje doje davane adekvatne količine selena i esencijalnih masnih kiselina. To nije baš lako sprovesti kao što zvuči kod ljudi, zbog problema sa lošom apsocrpcijom istih (tj. zbog celijačne i Kronove bolesti) kod određenog procenta žena. Ako sve bude u redu, dodatak od 200 mcg selena dnevno i 5 g ulja od lanenog semena 3 puta dnevno (za trudnice i žene dojilje) trebalo bi da bude dovoljno da spreči CF.
 
Lečenje CF-a se sastoji samo u sledećem: oboleloj bebi što pre počnite da dajete selen intravenoznim putem, 10-25 mcg dnevno“. – Op. cit. p. 109.
 
Isti autor dodaje da je najvažnije proveriti da li je dete alergično na pšenicu, kravlje mleko ili sojino mleko, kako bi se izbeglo ono na šta jeste alergično.
 
Možemo reći da su sve tri teorije o uzroku ove bolesti tačne; stoga, ako se majci i detetu daju odgovarajući dodaci, bolest se može eliminisati na samom početku detetovog života.
 
Ali ako se to ne uradi, onda dete neće moći da pravilno apsorbuje hranljive sastojke, ispoljiće se simptomi CF-a i moraće da se bori sa tim do kraja svog života.
 
Međutim, Valah kaže da čak i kasnije tokom života obolela osoba može da vodi normalan život ako redovno uzima esencijalne masne kiseline, intravenozno, i selen, intramišićno.
 
Pluća CF pacijenata su normalna pri rođenju; bronhiektazija se javlja nakon hroničnog nedostatka esencijalnih masnih kiselina i bakra“ – Ibid.
 
CF se može sprečiti, 100% je izlečiv u ranim fazama, i može se itekako ublažiti u hroničnim slučajevima, mnogo bolje nego što to čini ‘konvencionalna maedicina‘“. – Op. cit., p. 108.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Pored svih gore navedenih uputstava, oboleli od CF-a treba da uzme u obzir i sledeće:
 
– Jedite zdravu hranu, sa dosta sirovog voća i povrća, adekvatnom količinom ugljenih hidrata, proteina i dodataka vitamina/minerala. Problem je u tome što oboleli od CF-a ne mogu da asporbuju hranu kako treba. Oni zato moraju da jedu više od drugih. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke.
 
– Unosite germanijum (iz crnog i belog luka), selen i vitamin E.
 
– Pijte dosta tečnosti i adekvatnu količinu soli unosite tokom vrućina (ali ne previše).
 
– Nemojte jesti nijednu vrstu prerađivane i brze hrane. Nemojte konzumirati duvan, alkohol, i ostalo.
 
– U korisno lekovito bilje spadaju: ehinacea, koren sladića, đumbir, hajdučka trava i pitoma nana. Aleva paprika pomaže u ublažavanju upale. Aleva, beli luk i divizma pomažu da se pročisti kongestija. Beli luk i ulje od teacee deluju protiv infekcije.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *