• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Na očnom kapku se pojavljuje nešto što liči na malu bubuljicu.
 

UZROCI

 
U pitanju je bakterijska infekcija (obično stafilokokna) folikula trepavice, koja uzrokuje pojavu zagnojene bubuljice sa unutrašnje ili spoljne strane očnog kapka. Lojna žlezda je inficirana i dovela je do zapaljenja tkiva očnog kapka. Bubuljica obično raste oko jedne sedmice i onda se povuče. Ponekad tokom zalečenja spontano pukne.
 
Neki ljudi nikada ne dobiju čmičak, dok ga drugi često imaju. Tinejdžerke ga dobijaju zbog nedovoljno dobro otklonjene šminke za oči. Mora se prestati sa upotrebom svakog oblika šminke za oči koja je upotrebljavana pre pojave čmička. Maskara koja stoji duže od tri meseca dovodi do bakterijske infekcije.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Ne odlažite rešavanje ovog problema. Ako se odmah nešto ne preduzme, možda će biti neophodna intervencija stručnjaka. Nemojte istiskivati bubuljicu, jer se tako infekcija može proširiti. Čmičak može biti opasan, zato ih nemojte ignorisati.
 
– Zbog nedovoljnog konzumiranja vode izlučivanja iz očnog kapka su postala obimnija. Česti perite ruke i održavajte ih čistim. Ne trljajte oči prljavim rukama ili prstima. Svaka osoba treba da ima sopstveni peškir. Ako neko ima čmičak, peškire treba prati svakoga dana. 
 
– Unosite dovoljno vitamina A, ali ako često imate čmičak, unosite ga u većim količinama. Pošto previše vitamina A (u vidu dodataka) može dovesti do problema, najbolje je da ga uzimate u vidu karotina. Zeleno i žuto povrće, i sok od šargarepe su bogati karotinom. 
 
– Uzmite 5-dnevni post na voću, zajedno sa sokovima od šargarepe i celera. Creva održavajte čistim uz svakodnevnu jutarnju klizmu.
 
– Ne konzumirajte rafinisanu, prženu i prerađenu hranu, kao ni meso, nezasićene masti, so, alkohol, duvan, mlečne proizvode i belo brašno.
 
– Od iseckanih i prokuvanih šargarepa ili izgnječenog krompira (sirovog ili kuvanog) može se napraviti kašna obloga, koja se primenjuje na oboleli deo. Drži se oko sat vremena, tri puta dnevno.
 
– Ponekad su preporučljive tople komprese, ali imajte na umu da prevruće komprese mogu oslepeti čoveka. Zato držite na oko toplu vlažnu oblogu, čime će se ubrzati izlečenje.
 
– Primena veoma toplih kompresi naizmenično sa hladnim povući će gnoj ka vrhu i onda će izaći.
 
– Pijte 3 šolje čaja od ljutića ili biljek vidac, kako biste pročistili jetru. Umesto njih se može koristiti komorač ili smirna.
 
– Direktno na čmičak primenite jak čaj od majčine dušice uz pomoć štapića za uši.
 
– Uzimajte ehinaceju. Ona je jak antibiotik, poseduje antibakterijska svojstva. Dr Danijel Mouri kaže da je samo 6 mg aktivnog sastojka ehinaceje (ehinacozid) jednak jednoj dozi penicilina.
 
– Dr Varo Tajler preporučuje direktno nanošenje svežih krompirovih kriški uz pomoć čiste tkanine. Jednom-dvaput ih zamenite sa nnovim kriškama. U roku od nekoliko sati, otok će splasnuti, čmičak se zalečiti, a do večeri ga više neće biti.
 
– Nemačka terapija za čmičak je da se nanese veoma topla kompresa sa čajem od kamilice. 
 
– Jedite što više možete iseckanog belog luka. Njegov posao u telu jeste da uništi stafilokoke iz čmička.
 
– Ako dođe do infekcija oka, isperite ga mešaviinom pola kašičice soli sa 240 ml vode. 
 
– Kada čmičak počne da se prazni, treba nastaviti sa primenom kompresi dok se skroz ne isprazni.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *