• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Alergije, dijareja, zatvor, gasovi i nadutost, gubitak apetita, gubitak telesne težine, anemija, nervoza, poremećaj sna, iritabilna creva, svrab oko anusa, hronični zamor, svrab oko nosa, suvi kašalj, škrgutanje zubima, i pojava crva u stolici, koji nekad mogu izazvati grčeve.
 

UZROCI

 
U uzroke spadaju: konzumiranje sirovog ili slabo skuvanog mesa, vegetacija zagađena nečistom vodom, nehigijensko odlaganje ljudskog ili životinjskog izmeta, i hodanje bez obuće po zemlji. Češanjem anusa jajašca crva se prenose na prste, a odatle na sve što dodirnete. U pojedinim slučajevima se prenose putem vazduha i udisanja.
 
Čovečija glista – veoma mali beli crvi koji izazivaju svrab oko anusa tokom noći. Dobijaju se preko sirovog ili slabog skuvanog povrća koje je bilo zagađeno nečistom vodom. Češanjem se prenose na prste. 
 
Pantljičara – pljosnati crvi koji se dobijaju zbog jedenja sirovog ili slabog skuvanog mesa (govedine, svinejtine i ribe). Najčešća vrsta (iz govedine) može narasti do 6 m u dužinu u ljudskim crevima.
 
Rudarska glista – ima ih po zemlji i pesku, a dobijaju se kada osoba hoda bosa po zemlji, mada se mogu preneti i preko prljavih ruku.
 
Dečija glista – najčešća vrsta crva kod dece; prolaze kroz zidove creva i dolaze do raznih organa. 
 
Zbog toplote u krevetu, crvi obično izlaze preko anusa. Zato proverite taj deo kod dece tokom spavanja. Zaraza od crva može izazvati artritis, kolitis, zamor, dijabetes, glavobolje, loše varenje, lupus, mučninu, probleme sa sinusima, bol u vratu i leđima, i rak. Lek koji se obično prepisuje protiv crva – metronizadol (flagil) – sa sobom nosi vrlo opasna neželjena dejstva.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

ZA IZBACIVANjE CRVA

 
– Aloja u bilo kom obliku je naročito korisna za eliminaciju crva.
 
– Sledeće bilje pomaže u izbacivanju crva iz tela: krkavina, pelen, seme pelena, klinčić, ehinacea, ljutić, čičak i crni orah. Nemojte uzimati pelen tokom trudnoće.
 
– Ekstrakt semena grejpfruta pomaže u uništavanju parazita. Uzimajte čaj ili tablete od ekstrakta crnog oraha ili čaparala. Jedite seme bundeve i smokve, a pijte i sok od smokve.
 
– Uzimajte kapsule od dijatomejske zemlje tokom tri sedmice, kako biste izbacili crve iz tela. (Nemojte misliti da ih nemate; generalno, svako ih ima.) Crvi jedu ovu zemlju i onda uginu od nje.
 
– Pijte po jednu šolju čaja od pelena tri puta dnevno, između obroka.
 
– Pročistite debelo crevo ispiranjem i klistiranjem 2 puta sedmično, tokom 4 sedmice.
 
– Klistir sa 3 kašičice soli u litru tople vode pomaže da se izbace dečije gliste.
 
– Čaj od kore kinina (10 minuta se drži 1/2 kašičice u šolji provrele vode ) je gorak, ali efikasan.
 
– Biljka oman sadrži dva antiamebična jedinjenja. Stavite 1 kašičicu u šolju provrele vode, krčkajte 20 minuta, a onda pijte 1-3 šolje dnevno.
 
– Japanci koriste đumbir za izbacivanje crva. Istraživanja potvrđuju takvo dejstvo đumbira.
 
– Indijska narodna medicina preporučuje kurkumu za izbacivanje crva, naročito valjkastih crva (nematoda). Kurkuma sadrži 4 antiparazitska jedinjenja.
 

ISHRANA

 
– Jedite hranu bogatu vlaknima (naročito sirovo povrće, žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke).
 
– Određeno vreme nemojte jesti nikakvu hranu koja sadrži šećer, uključujući i voće, ali sa izuzetkom smokvi i ananasa.
 
– Jedite smokve i seme bundeve. Možete ih jesti zajedno sa crnim orahom. Seme bundeve pomaže u izbacivanju crva iz creva.
 
– Zbog visokog sadržaja tanina, Azijati i Američki Indijanci koriste jezgro i zelenu ljusku crnog oraha za izbacivanje crva. Spoljna primena istih uništava tineu.
 
– Jedite crni luk, beli luk, kupus i šargarepe. Oni sadrže prirodni sumpor, koji izbacuje crve iz tela. Kao što verovatno pretpostavljate, crvi ne vole beli luk.
 
– Beli luk se koristi protiv dečijih glista, čovečijih glista, giardia (vrsta amebe), i drugih zaraznih parazita. Iscedite 3 češnja belog luka u 120-180 ml soka od šargarepe, i pijte to na svaka 2 sata.
 
– Obavezno pijte što više vode, al samo čistu vodu (destilovanu).
 
– Za izbacivanje pantljičare: postite 3 dana na sirovom ananasu. Bromelain iz njega uništava crve.
 
– Isecite dva sirova crna luka i potopite ih u pola litra vode na 12 sati; potom procedite i iscedite sok, pa pijte po jednu šolju tri puta dnevno. Zajedno sa tim primenjujte i klistire sa belim lukom.
 
– Pomešajte vratić i pelen, i stavite ih u kapsule, pa uzimajte po 2 kapsule 4 puta dnevno.
 
– Nar se koristi za izbacivanje pantljičare i čovečijih glista. Smatra se i da izrendane sirove jabuke, posute semenom anisa u salati, isto izbacuju crve. Hajdučka trava predstavlja tonik za creva nakon izbacivanja crva. Meksikanci koriste alevu papriku za izbacivanje crva iz tela. Svež ren je efikasan u borbi protiv pojedinih vrsta crva. Seme vratića se koristi u Engleskoj u tu svrhu. Jedite i izdanke majčine dušice i osušenu majčinu dušicu pomešanu sa hranom.
 
– U ostale vermifugne biljke spadaju: borovnica, estragon, metvica, kvasija i njena kora, listovi tamarinda, divlji pelen i vilino sito (kraljevac, pupavac).
 
– Deci spremite čaj od sene, procedite ga i dodajte suvo grožđe da se natopi u čaju. Deca neka piju po jednu kašičicu 2-5 puta dnevno. Primenjujte klistire sa belim lukom i ubacite češanj belog luka u rektum pre spavanja.
 
– Sipajte pola šolje magnezijum-sulfata u oko 3,7 litara tople vode, i okupajte se time. Pre nego što uđete u kadu, nanesite cink-oksid na predeo anusa. Radite tako tokom tri uzastopna dana.
 

OSTALI SAVETI

 
– Jedite zdravu hranu bogatu vitaminima i mineralima, jer su vam potrebni svi mogući hranljivi sastojci, koje crvi otimaju od vas. Pobrinite se da vaša deca, ako imaju crve, budu na adekvatnoj ishrani.
 
– Nemojte jesti šećer, slabo skuvanu ribu, govedinu ili svinjetinu. Nemojte jesti sirovu hranu koja je možda nečim zagađena.
 
– Nemojte jesti potočarku. Ona raste kod potoka, od kojih su mnogi zagađeni. Potočarka, koja se jede sirova u vidu salate, može sadržati pantljičaru i dečije gliste.
 
– Dobro operite povrće koje ćete pojesti u sirovom stanju.
 
– Održavajte kuću čistom: što češće perite sav donji veš, pidžame i spavaćice, i posteljine u vreloj vodi. Često čistite prostorije, naročito spavaću sobu. Stavite i malo amonijaka na krpu kojom čistite. Sterilišite ve-ce šolju. Osoba koja je zaražena treba da spava sama u krevetu.
 
– Svi članovi porodice neka što češće peru ruke, naročito nakon što su bili u kupatilu, pre obroka i pred spavanje. Nemojte gristi nokte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *