• 1
  • 0

Sada je sve više istraživanja koja pokazuju da fizička aktivnost deluje direktno, preko neverovatno velikog broja telesnih mehanizama, na smanjenje rizika od raka, aktivirajući imuni sistem da se bori protiv raka koji se razvija, i pomažući telu da preživi oporavak od raka.

Najbolje od svega, potrebno je samo raditi blage vežbe za početak kako biste videli koristi.
 

Adrenalin poboljšava imuni sistem u borbi protiv tumora

U nedavnoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu, a koja je objavljena u časopisu “Cell Metabolism”, hormon adrenalin utvrđeno igra ključnu ulogu u vezu između vežbanja i zaštite od raka.

Istraživači su ubrizgali ćelije raka u dve grupe miševa. Prva grupa je držana u svojim kavezima danonoćno, dok su ih istraživači terali da budu mirni. Druga grupa je imala slobodan pristup aktivnostima na točku, što im je omogućilo da trče koliko god žele. Miševi su zatim bili izloženi hemikalijama poznatim po tome da aktiviraju rak jetre.

Dok su tri četvrtine miševa u mirnoj grupi dobile rak, u aktivnoj grupi je samo trećina miševa dobila rak. Tumori su takođe 60 odsto manji u aktivnoj grupi. Pored toga, tumori u aktivnim miševima su sadržali viši nivo prirodnih ćelija ubica (t-limfocita) nego tumori u sedelačkim miševima. Ovo ukazuje da su se ćelije ubice (vrsta ćelija imuniteta, leukociti) više borile protiv raka kod aktivnih miševa, što verovatno i doprinosi manjoj veličini njihovih tumora.

Pređašnja istraživanja su pokazala da fizička aktivnost podiže nivo adrenalina kao i
interleukina-6. Poznato je da adrenalin povećava aktivnost prirodnih ćelija ubica, dok im interleukin-6 pomaže da naciljaju ćelije raka.

Da bi testirali da li su adrenalin i interleukin-6 bili odgovorni za pozitivne efekte kod miševa, istraživači su ubrizgali u kancerogene miševe te dve hemikalije. Imuni sistem i tumori miševa odgovorili na isti način kao što se vidi u primeru kod aktivnih miševa.

Ne preterujte

Fizička aktivnost smanjuje nivo hronične upale u telu, čime uklanja jedan od glavnih faktora rizika za rak, srčana oboljenja i mnoge druge hronične bolesti. Vežbe takođe mogu da pomognu u regulisanju replikacije ćelija. I kada fizičku aktivnost uparite sa zdravom ishranom, takođe doprinosite mršavljenju, koje takođe može da smanji rizik od raka.

Još jedna studija, objavljena u časopisu “Oncogene”,  utvrdila je da fizička aktivnost povećava nivo neurotransmitera dopamina kod miševa i dovodi do smanjenja tumora. Kada je blokirana akcija dopamina, tumori su prestali da se smanjuju.

Naime, ova korist je viđena samo kod miševa koji su umereno vežbali. Miševi koji su prekomerno vežbali postali su umorni, a odbrana njihovog tela je oslabila. Prednosti vežbanja i dopamina su nestali.

Prema Liamu Burku sa Šefild Halam Univerziteta, koji je vodio novu studiju o tome da li vežba može da spreči rast raka kod ljudi, dokazi podržavaju umerenu fizičku aktivnost pre nego iscrpljujuće duge vežbe.

Ne morate biti sportista da da bi ste imali koristi od fizičke aktivnosti„, rekao je Burk.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *