• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Koža tamni i/ili ostaje meka i vlažna ili postaje suva i smežurava se. Na kraju počinje da se ljušti. Kako vlažna gangrena napreduje, tkivo od ružičaste boje prelazi u tamnocrvenu, pa u sivo-zelenu ili ljubičastu. Simptomi suve gangrene su stalan bol, hladnoća i moguća utrnulost obolelog dela. 
 

UZROCI

Tkivo zahvaćeno gangrenom odumire ako ne leči na vreme.
 
Suvu gangrenu izaziva prestanak dotoka krvi. Nedostatak krvi i kiseonika uzrokuje da tkiva odumiru. Nema bakterijske infekcije. Najčešće se javlja na prstima ruku, nogu, nosu ili ušima. Ako se ne leči, gangrenozni deo tela mora da se amputira, ali osoba neće umreti. U uzroke spadaju promrzline, otvrdnjavanje arterija, slaba cirkulacija, Rejnoova bolest, dijabetes, povrede ili blokada u krvnim sudovima. 
 
Vlažna gangrena (zvana i gasna gangrena) uzrokovana je ranom, koja se inficira usled nedostatka kiseonika. Bakterije su prisutne. Ako se ne leči, osoba pada u šok i umire u roku od nekoliko dana.
 

PRIRODNI LEKOVI

Konsultujte se sa lekarom. Pored primarnog tretmana za grangrenu, sledeće sugestije mogu biti od pomoći:
 
– Ishrana neka vam bude bogata hranljivim sastojcima i proteinima, da biste obnovili tkiva. Jedite i algu kelp, da biste ojačali tiroidnu žlezdu. Pijte sok od šargarepe. Uzimajte minimum 250 ml soka od šargarepe dnevno (vitamin A), namojte kupovati sok već sami cedite, kao i sok od limuna (vitamin C) dok bolest ne prođe. Pijte što više kvalitetne vode i „zelenih pića“.
 
– Prestanite da konzumirate nezdravu hranu, meso, duvan, alkohol, a so skoro nimalo nemojte uzimati.
 
– Svaki dan primenjujte klizmu sa semenom bokvice isitnjene u vodi, radi dobrog funkcionisanja creva.
 
– Ako je koža suva, blago trljajte po njoj ulje od pšeničnih klica ili maslinovo ulje. Kada gnoj počne da curi, pažljivo natapkajte topli hidrogen-peroksid, i zatim pažljivo očistite.
 
– Ili se šetajte ili masirajte oboleli deo tela (obično noge) da biste poboljšali cirkulaciju.
 
– Primenite prohladne kupke za ekstremitete ili celo telo. Za dezinfekciju može se koristiti čaj od čaparala ili jabukovo sirće koje se stavi u vodu (1 kašičica po litru). Takođe su veoma korisne i nazmenične kupke stopala ili fomentacije, radi poboljšanja protoka krvi.
 
– Helaciona terapija (izlaganje sunčevoj svetlosti) može da pomogne kod lečenja gangrene.

– Obavezno radite kupke stopala u lavoru sa što ljućom paprikom. Ljuta paprika će podstaći cirkulaciju i gangrena će se povući.

– Od naših preparata je jako dobro da koristite tinkturu cirkulacija, detoks i čaj za detoksikaciju.

 
Ako imate otvrdnjene arterije ili dijabetes, posebno se potrudite pri lečenju ovog stanja.
 
Ako povređen deo postane crven, oteknut, bolan ili ispušta neki miris, kontaktirajte lekara.
 
NAPOMENA: Ovaj tekst je edukativne prirode, nije savet za lečenje, dijagnostiku niti prevenciju nijedne bolesti i ne može biti zamena za savet i predlog vašeg lekara. S toga ako imate zdravstvenih problema pomoć zatražite od lekara.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *