• 1
  • 0

GLINA – ČISTAČ ORGANIZMA


Glina se koristi u lečenju mnogih bolesti – od arterioskleroze i anemije, preko oboljenja disajnih puteva, do promena na koži.
 
Unošenjem gline u organizam povećava se otpornost na sve otrove. Ona omogućava bolje iskorišćavanje hrane, snabdeva ćelije mineralima i životnom energijom.
 
Koristi se u lečenju mnogih bolesti, naročito arterioskleroze, anemije, oboljenja disajnih puteva, infekcija koli bakterijama, crevnih oboljenja, trovanja, čira, viška stomačne kiseline, prilikom bolnih menstruacija, promena na koži i opadanja kose.
 
Za glinu se može reći da deluje „i iznutra i spolja“. Koristi se u kozmetici kao maska za lice zajedno sa uljem od maslina, ricinusa ili badema, odlično regeneriše kosu.
 
Čovek u svoj organizam unosi razne industrijski prerađene namirnice, pretežno životinjskog porekla koje su pune masti, konzervansa, raznih veštačkih dodataka i otrova koji se talože u i izazivaju bolesti. U lakšim slučajevima to su prehlade i hronične upale, a u težim nastupaju degenerativna oboljenja, reuma pa čak i tumori. Osobama sa povišenim holesterolom preporučuje se da pomoću gline ubrzaju metabolizam i osnaže bakterijsku floru crevima. 
 
Glina ima moć da pročisti organizam u tolikoj meri da se njenom upotrebom izgubi čak i miris znoja, kojim se izbacuje velika količina otrova. Ona vezuje, drenira i izbacuje nečistoće iz krvi i drugih organa.
 
O lekovitim svojstvima gline pisao je još otac medicine Hipokrat koji je opisao više načina njene primene u vreme tadašnjih vojnih pohoda kada su vojnici oboljevali od dizenterije, tifusa i raznih infekcija a lečili su se pijući rastvor gline. Savremena medicina potvrđuje da glina ima lekovita svojstva i da potstiče odbrambene mehanizme organizma.
 
GLINA U BOJI
 
Najznačajnija je zelena glina mada postoje i crvena, žuta, siva i bela.
Mikroelementi koji se nalaze u glini i određuju njenu boju (plava, crvena, bela, ružičasta, žuta), nisu prisutni u organizmu čoveka ili ih ima u nedovoljnim količinama. Oni se vrlo lepo upijaju kroz kožu ili pri kupanju u kadi (glina se rastvara u dozi od 200 do 500 g), ili iz „pogačica“ postavljenih na zglobove tokom 10, 15, 20 minuta. 
 
glina-1-septembar-2018.jpgCrvena glina odlično pomaže otklanjanju upalnih procesa kičme i zglobova; ružičasta glina pomaže lečenju krvnih sudova (na primer arterioskleroze krvnih sudova donjih udova); žuta pomaže uklanjanju upalnog procesa trigeminusa na licu, gde se preporučuje „pogačica“ od gline na obraz, čelo, podbradak i smanjuje neuroze. Bela glina leči bolesti kože. Koristi se u kozmetičkim tretmanima lica i ruku (nestaju bore), plava je univerzalna i preporučuje se za početak lečenja, a zatim se prelazi na primenu drugih, specijalizovanih glina.
 
 
U apiterapiji sličnu ulogu igra vosak. On predaje svoje lekovite materije organizmu kroz kožu (ili sluzokožu, pri žvakanju meda u saću) i preuzima sve što je potrebno izneti iz organizma. Istraživanja su pokazala da taj pčelinji proizvod blagotvorno deluje na otoke, ali su ispitivanja dokazala da na isti način deluje i glina. Uzimajući u obzir osobine gline i voska, napravljen je preparat koji je efikasan protiv upala, koji čisti organizam i pojačava anestetičko dejstvo.
 
Sjedinjujući vosak, malo propolisa, isitnjenog u prah, i glinu u maslinovom ulju, dobijamo preparat koji uklanja alergiju bilo koje vrste i koji uspostavlja imunitet.
 
Glina je hemijski gledano baza, a iz hemije znamo da se kiseline i baze neutrališu, zato je ona idealno sredstvo za neutralisanje viška kiseline u želucu. Preparat po imenu gelusil, koji se proizvodi u našoj industriji lekova u ovu svrhu, nije ništa drugo do glina u tabletama.
 

BLATNE KUPKE

Glina se u vidu obloga i blatnih kupki koristi za lečenje:
– hroničnih zglobnih i vanzglobnih reumatske bolesti
– hroničnih degenerativnih bolesti koštano-zglobnog sistema
– u rehabilitaciji postreumatskih stanja
 

KURA ČIŠĆENJA

Glina se proizvodi u granulama ili finom prahu koji se mogu nabaviti u apoteci. Iz nje mora da bude odstranjen pesak. Za terapiju se uzima rastvor i to jedna kašičica gline u prahu u pola litre vode, bez mešanja, koji odstoji tokom noći. Pije se sledećim redosledom:
 
Prva nedelja
ujutro, na prazan stomak, pijte glinu ne mešajući je (ostavite talog na dnu čaše).
 
Druga nedelja 
ujutro na prazan stomak pijte glinenu vodu koju ste prethodno promešali drvenom kašikom i ostavili da malo odstoji.
 
Treća nedelja  
pošto ste promešali rastvor gline u vodi drvenom kašikom, popijte ga odmah, na prazan stomak.
 
Prva kura glinom trebalo bi da traje tri nedelje. Pošto ste pauzirali nedelju dana, treba da započnete drugu kuru glinom, a potom ih primenjujete u vreme smene godišnjih doba.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *