• 1
  • 0

SIMPTOMI I UZROCI

 
Krvava stolica, usled čira u stomaku (stolica sa crnom krvlju), ulcerativni kolitis (krvava sluz u stolici), rak debelog creva (krvava sluz u stolici) i hemoroidi (svetlocrvena krv). Iskašljavanje krvi ukazuje na rak pluća ili tuberkulozu.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Lekari prirodne medicine danas koriste jednu ili kombinaciju četiri metode za zaustavljanje hemoragije: primenu veoma vruće vode, primenu veoma hladne vode, jako ljutu papriku i astringentne biljke.
 
– Hemoragija pluća – kašljite što je manje mogućno. Primenjujte toplu kupku stopala. Progutajte malo što ljuće paprike, jer će to gotovo odmah zaustaviti krvarenje. Dobar je i čaj od hrastove kore ili leske. Možete pripremiti i tinkturu za irkulaciju po receptu dr Šulca.
 
– Hemoragija stomaka – nakratko primenite led na stomak. Progutajte brzo i za kratko vreme male zalogaje leda. Popijte punu šolju čaja od rusomače. Jednako dobri su i čajevi od hrastove kore i leske. Ostalo bilje koje zaustavlja unutrašnje krvarenje je: malina, koren srčenjaka, hajdučka trava i ruj. Kako napraviti čaj: krčkajte jednu kašičicu biljke u šolji kipuće vode pola sata, iscedite potom i popijte.
 
– Hemoragija iz materice – treba da se legne i noge izdignu. Primenjuje se vaginalno ispiranje toplim biljnim čajem, na primer, od močvarne trave ili srčenjaka. Krčkajte 10 minuta jednu kašičicu isitnjene biljke u litar kipuće vode. ako je biljka zrnasta, koristite dve kašičice u litru vode i kuvajte 20 minuta. Iscedite i primenite ga što je toplijim moguće. 
 
– Hemoragija creva – treba da se legne i da se ubacuje čaj od jedne ili mešavine više astrigentnih biljaka (poput maline ili hrastove kore). Ubaci se 60-90 ml uz pomoć manjeg šprica. Što duže se zadrži i onda postupak ponovi. Treba da se pije i čaj od istih biljaka.
 
– Zanimljivo je da za sve gore navedene vrste hemoragije dr R. T. Trejl koristi samo primenu hladne vode (voda i led) za zaustavljanje krvarenja.
 
– Za hroničnu hemoragiju dr Kristofer preporučuje: pripremite infuziju čaja od heljde. Pomešajte kašičicu isitnjenog korena trave od srdobolje sa šoljom infuzije od heljde. Pijte po jednu šolju 4 puta dnevno.
 
– Za hemoragiju on preporučuje 60 ml čaj od trave od srdobolje u vidu infuzije na svakih pola sata, sve dok ne izađu veće količine izlučevine.
 

HIDROTERAPIJSKE METODE ZA KONTROLU KRVARENjA

 
Hemostatički eferkat se može postići ili direktnom primenom terapija na obolelo mesto ili indirektnom primenom na refleksni deo tela.
 
Za postizanje direktnih efekata potrebno je da se primenjuje ili veoma vruća voda (43-46 stepeni) ili veoma hladna (0-4 stepena). Najbolja primena vruće vode je u vidu vruće komprese. Mlaz vruće pare takođe se koristio sa uspehom. Evo nekoliko primena tople vode: topli nazalni sprej i kvašenje lica vrućom vodom zbog krvarenja iz nosa, toplo vaginalno ispiranje zbog menoragije, topla irigacija materice zbog metroragije i hemoragije nakon porođaja.
 
Najbolje metode sahladnom vodom su led i ledena kompresa. Treba da se primenjuje direktno na deo tela koji krvari (kao kod proksimalne komprese) preko glavne arterije koja dovodi krv do tog dela tela. Primer ovoga jeste „ledeni okovratnik“ za krvarenje iz nosa.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *