• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Šištanje i uzdisanje dok osoba spava, koje svima smeta osim toj osobi. Tkivo u gornjem delu disajnih puteva, u zadnjem delu grla, opušta se tokom spavanja, a kada osoba udiše, ono vibrira.
 

UZROCI

 
Uglavnom se javlja zbog spavanja na leđima. Usta se onda otvaraju i „pesma“ otpočinje. Zvuk se stvara vibracijom mekog nepca, koje se nalazi u zadnjem gornjem delu usne duplje.
 
Muškarci češće hrču (71%) od žena (51%), i uglavnom je reč o gojaznim muškarcima, starih između 30 i 50 godina. ponekad i deca hrču, uglavnom zbog uvećanih krajnika.
 
Hrkanje se može javiti zbog alergija, tokom i nakon perioda polenske groznice ili naon prehlada. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Spavajte na stranu, ne na leđa. Od pomoći može biti sledeća metoda: na poleđinu pidžame se prišije teniska loptica, pa kada se tokom noći okrenete na leđa da spavate, brzo ćete se ponovo okrenuti na stranu, i tako neće biti hrkanja.
 
– Nemojte spavati na jastuku, jer se tako izdiže glava i izaziva hrkanje.
 
– Postavite nešto ispod prednjih nogara kreveta i izdignite gornji deo svog tela (glava i trup). Tako će se hrkanje ublažiti.
 
– Smanjenje telesne težine smanjuje i hrkanje. Što je osoba gojaznija, veća je šansa da će hrkati. 
 
– Konzumiranje alkohola i tableta za spavanje pogoršava problem, jer previše opušta tkiva mekog nepca, te se sužava nazalni deo ždrela. Od pušenja meko nepce otiče (ne opušta) i tako isto sužava nazalni deo ždrela. 
 
– Recite svom bračnom drugu da vas gurne ako budete hrkali. Tako ćete prestati da hrčete.
 
– Kupite tampone za uši svom bračnom drugu da ih nosi tokom noći. 
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *