• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Skoro neprestani kašalj je prisutan, koji stvara sve više sluzi i gnoja, kao i kratkoća daha. Simptomi često postanu veoma ozbiljni.
 

UZROCI

 
Nastaje usled stalne pojave akutnog bronhitisa ili nečega što neprekidno nadražuje pluća. To mogu biti alergeni, a naročito duvanski dim. Jedini koji imaju koristi od duvana jesu njihovi proizvođači. Interesantno je da su samo 9% Amerikanaca sa bronhitisom nepušači. Deca koja su izložena duvanskom dimu pod mnogo većim rizikom su od dobijanja bronhitisa. 
 
Hronični bronhitis smanjuje količinu kiseonika u plućima i količinu izbačenog ugljen-dioksida, što vremenom dovodi do uvećanja srca, plućne hipertenzije i na kraju do otkazivanja srca. Ako se ne leči, može prerasti u tuberkulozu pluća.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pijte dosta tečnosti: čiste vode, supe i biljnih čajeva. Pijte najmanje 2 litra tečnosti dnevno, kako bi sluz lakše izašla. Bez gaziranih pića, alkohola i kofeina.
 
– Uzimajte vitamina C zbog rada creva.
 
– Sve vrste voća, povrća i njihovih sokova su blagotvorni, ako nema alergijske reakcije na iste.
 
– Za bronhitis su dobri čaj od anisa i bademovo mleko. Mleko napravite tako što ćete pomešati 6 kašika badema sa pola litra vode.
 
– Protiv kongestije možete progutati malo aleve paprike i lobelije.
 
– Ako je prisutna kratkoća daha ili dahtanje, očistite grlo sa nekoliko kapi tinkture od lobelije. Ona će opustiti grlo i bronhije.
 
– Koristite isparivač, humidifier ili sud sa vodom na šporetu, radi vlažnosti vazduha.
 
– Budite u krevetu sve vreme dok traje groznica. Bronhitis često se ne izleči, jer ljudi ne preleže dovoljno, a već počnu sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Idite u krevet i ozdravite!
 
– Dišite duboko. Nekoliko puta dnevno naduvajte balon, jer se tako otvaraju i proširuju disajni putevi. Vežbe dubokog disanja treba da se rade 3-4 puta dnevno. udahnite duboko, zadržite nekoliko sekundi, i izdahnite. Uradite tako 10-20 puta. Tako će vazduh izaći iz obolelog dela.
 
– Primenjujte zagrevanu kompresu tokom noći.
 
– Topla kupka stopala će odvući krv iz grudi i ublažiće kongestiju.
 
– Topla pića pomažu da se izbaci sluz. A kašalj je jedini način da se to učini. Zato nemojte koristiti lekove protiv kašlja kada imate bronhitis.
 
– Pre spavanja primenjujte vlažnu toplu oblogu ili flašu sa toplom vodom na grudi i leđa. Time se oslobađa kongestija i lakše se zaspi.
 
– U korisno lekovito bilje spadaju: tahebo, mišjakinja, ginko, čičak, lobelija, kora bresta, ehinaceja i kora divlje trešnje.
 

IZBEGAVATI

 
– Prestanite da pušite i izbacite duvan iz kuće. Ako imate hronični bronhitis, ne očekujte mnogo ako se ne otarasite duvana.
 
– Nemojte piti mleko, jer ono stvara debeli sloj sluzi koji otežava lečenje. Proizvodi od belog brašna i šećer ne treba da se koriste dok ne prođe bronhitis.
 
– Izbegavajte umor i nazeb. Nemojte hodati bosi po hladnim površinama, dok ne ozdravite.
 
– Izbegavajte razgovor, smejanje naglas, plakanje i prevelike napore, jer tako mogu započeti napadi.
 

ČUVAJTE SE

 
– Ako se kašalj pogorša, imate jaku groznicu, čujete pišteće zvukove, prisutna je letargija i slabost, javlja se bol u grudima i otežano disanje – pozovite lekara, jer postoji opasnost od zapaljenja pluća.
 
– Ako se takvo stanje oduži, postoji rizik od dobijanja tuberkuloze ili raka pluća.
 
– Neki stručnjak bi mogao da uz pomoć bronhoskopa pregleda bronhije i izvuče sluz napolje. Problem ovde je u tome što su danas takvi instrumenti često kontaminirani.
 
– Poslednjih godina javila se nova vrsta bronhitisa, prevashodno kod žena. Teško se leči i često traje između 3 sedmice do 5 meseci. Čaj od ljutića pomaže kod ovakvog stanja, ali i kod drugih vrsta bronhitisa.
 
 
POJAČATI OPŠTI OTPOR – Graduativne primene hladne vode, aseptična ishrana, topla suva klima, provođenje vremena napolju.
 
KAŠALj – Zagrevana obloga za grudi zaštićena plastičnim materijalom, pijenje dosta vode (1,5-3 litra dnevno) i inhalacija tople pare.
 
KAŠALj BEZ IZBACIVANjA SLUZI – Povećajte moć iskašljavanja trljanejm ili pritiskom ruke umočenu u ledenu vodu na grudi ili udaranjem grudi sa hladnim vlažnim peškirom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *