• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Bol se primećuje duž zadnjeg dela butine, spoljneg dela lista, spoljneg dela stopala i vrha stopala u liniji sa nožnim palcem. Obolela osoba zbog toga se više oslanja na drugu nogu i stopalo. Kašalj, hodanje, težak rad i kijanje pojačavaju bol i u leđima i u išijatičnom živcu.
 
Kasnije, oboleli deo može utrnuti. Oseća se kada se pređe rukom preko njega. A još kasnije, može doći i do smanjenja mišića lista i osećaja slabosti pri trčanju ili čak hodanju.
 

UZROCI

 
Postoje dva glavna uzroka išijasa:
 
Prvi uzrok je smrzavanje butine tokom dužeg vremenskog perioda. Išijas obično počinje kao neuralgija išijatičnog živca. Ako dugo vremena budete sedeli na hladnom (metalne stolice u prohladnoj prostoriji, metalne klupe ili recimo, metalna sedišta u čamcu dok pecate), može doći do iritacije išijatičnog nerva i tako da nastane išijas. Ređi je slučaj da išijas nastane usled dugog sedenja na onim dubokim mekim jastucima na fotelji, koji ne mogu satima da se ugreju, dok vi gledate televiziju koja vas čini napetim. 
 
Srećom, tu vrstu išijasa nije teško izlečiti: samo primenite tretman lečenja kao kod neuralgije i sedite na toplom ili na mestu koje vaše telo može brzo da ugreje. Nemojte sedeti na dubokim foteljama kojima je ptorebno mnogo vremena da se ugreju (recimo, koje su duboke 20 cm).
 
Na svoje omiljene stolice stavite presavijeno vuneno ćebe ili nagomilanu tanju ćebad. To je nešto što vaše telo može ugrejati. Probajte i proverite šta je najbolje za vas. Ako se u roku od nekoliko minuta ne ugreje, onda stavite nešto drugo na stolicu.
 
Nažalost, postoji i druga, mnogo ozbiljnija vrsta išijasa:
 
Njen uzrok je oštećenje donjeg dela kičme, usled neke povrede, pada, dizanja teškog tereta ili ukrštanja nerava pod teretom. Neki ljudi prave problem svom donjem delu leđa pošto uvek nose debele novčanike u zadnjim džepovima pantalona. Te napade išijasa može izazvati i dugotrajna mehanička vibracija točka od kola, kamiona ili rada koji iziskuje stalno dizanje tereta.
 
Važno je znati da se bol prvo javlja u donjem delu leđa. Kasnije (posle par sedmica ili čak godina), bol počinje da se oseća duž celog išijatičnog živca: duž zadnjeg dela butine, spoljneg dela lista, spoljneg dela stopala i vrha stopala u liniji sa nožnim palcem. 
Došlo je do oštećenja jedne od hrskavičnih ploča (diskova) u lumbalnom delu leđa. Hrskavica se širi i na kraju puca, stvarajući pritisak nazad na koren živca (postoji mogućnost, mada veoma mala, da i tumor pritiska išijatični živac).
 
U ostale uzročne faktore spadaju: obolela osoba verovatno nije jela zdravu bogatu hranu, sa dodacima kalcijuma, magnezijuma, vitamina D i drugim sastojcima za izgrađivanje kostiju; osoba je možda preterivala u trčanju, dizanju tereta i tome slično; nije dizala teret kako treba da se diže; radio je kao neko ko mora da nosi gojazne pacijente, što može imati ogromnih posledica po zdravlje.
 
Kod starijih ljudi, koji ne unose dovoljno sastojaka za izgrađivanje kostiju, putem hrane, mogu se javiti degenerativni problemi u novoformiranim spikulama ili koštanim grebenima, koji dalje mogu pritiskati koren živca.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pročitajte ponovo spisak uzročnik faktora, pa probajte da rešite one koji se odnose na vas.
 
– Odmarajte oboleli deo tela u položaju koji vam najviše odgovara.
 

HIDROTERAPIJA

 
Za bol u nozi usled išijasa – primenjujte tople vlažne obloge na obolelu nogu, kako biste ublažili bol i upalu.

Za bol u leđima – čim počne napad bola u leđima, primenjujte led 10-20 minuta. Time ćete umrtviti bol, ublažiti grčeve i smanjiti otok.
 
Za išijas u nozi – primenite dugotrajnu suvu toplotu u bilo kakvom obliku (flaše sa vrućom vodom, radijantna kupka ili električni jastuci).
 
– Primenite toplotu u vidu tople fomentacije 3 puta dnevno, bez ikakve upotrebe leda ili hladne vode.
 
– Nakon svake primene toplote istrljajte obolelu nogu, radi poboljšanja cirkulacije.
 
– Stavite 2 šolje soli u litar kipuće vode. U toplu tečnost umoćite oblogu i držite na obolelom delu tela, sve dok ne dođe do olakšanja.
 

VEŽBE ISTEZANjA

 
– Pažljivo radite vežbe istezanja, ali uvek stanite pre nego što se pojavi bol ili bilo kakva neprijatnost. Svaku vežbu radite 3 puta, 2-3 puta dnevno, povećavajući broj serija kako vam se stanje bude poboljšavalo.
 
– Savijte kolena ka bradi, što je bliže moguće. Osetićete kao da vas nešto vuče u donjem delu leđa.
 
– Sedeći u stolici, savijte se u kuku ka dole što dublje možete.
 
– Dok vi ležite na leđima, neka vam neko podiže nogu, ispravljenu u kolenu. Tako se isteže išijatični živac i mišići zadnje lože.
 

OSTALO

 
– Ako napad bola traje toliko dugo da mišići nogu izgube mnogo snage, onda ih masirajte i primenjujte svakodnevnu toplu i hladnu kupku (hladnu nakon što bol prestane). Time će se obnoviti cirkulacija i snaga.
 
– Ima slučajeva kada pomaže nameštanje kičme. Ako je kičma kriva, javiće se bol. Pre nego što bilo šta uradite u vezi s tim, pažljivo razmotrite šta je stvarni problem.
 
– Postite jedanput sedmično i jedite samo sirovu hranu mesec dana.
 
– Dobro izmasirajte stopala, 3 puta dnevno, naročito predeo Ahilove tetive do članaka.
 
– Budite na svežem vazduhu, izlažite se suncu i budite (ako je moguće) umereno fizički aktivni.
 
– Aktivnosti koje ne iziskuju mnogo napora, poput plivanja i šetanja, dobro deluju na leđa, dok džogiranje, skakanje i aerobik/vežbe snage mogu da naškode kostima i mišićima. Zato polako i postepeno jačajte kosti i mišiće, bez bola.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Anđelika, biljka koja je veoma upotrebljiva za ženske probleme, takođe deluje i u slučaju išijasa.
 
– Kora vrbe sadrži salicin koji efikasno ublažava bol. Počnite sa malom dozom od ½ kašičice osušene biljke i postepeno je povećavajte dok ne dođe do ublažavanja bola. Ali, dugotrajna upotreba iste može izazvati stomačne tegobe i čak čir.
 
– Uzimajte zimzelen i primenjujte ga spolja na oboleli deo. On sadrži metil-salicilat (sličan je salicinu).
 
– Pomešajte 2 kašike izrendanog đumbira sa 3 kašike susamovog ulja i 1 kašičicom soka od limuna. Time namažite deo tela koji boli. Ovaj lek se vekovima koristio u Egiptu.
 
– Obloge sa listovima imele ublažavaju bolove kod išijasa.
 

OSTALO

 
Što ranije otkrijete problem, veće su šanse za izlečenjem.
 
– Unos vitamina B grupe je veoma važan da bi nervi bili zdravi. Uzimajte i kalcijum (prirodni izvori), magnezijum (prirodni izvori), vitamin D (1000 jedinica), vitamin E (400 jedinica), cink (prirodni izvori) i vitamin B12 (1500 mcg).
 
– Pazite na svoja leđa dok radite! Nemotje pokušavati nešto za šta znate da ne smete raditi. Čuvajte se padova i povreda.

– Fizikalna terapija će pomoći da otklonite ovaj problem. Dobar kiropraktičar vam ovaj problem može otkloniti bukvalno za 15 minuta.

 
Ako ne bude poboljšanja nakon primene prirodnih, kućnih metoda lečenja, onda ćete možda konsultovati specijalistu, koji će vam verovatno reći da je neophodna operacija. Ali da li treba da operišete svoju kičmu?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *