• 1
  • 0

SIMPTOMI – crvene, suve ruke sa ispucalom kožom.


UZROCI slaba vlažnost tokom leta suši i iritira kožu. Koža starijih ljudi sadrži manje prirodnih ulja. Tada dolazi do problema. Ipak, rešenja ima kod uzroka koji su navedeni ispod.

PRIRODNI LEKOVI

– ako imate ovaj problem, postoji nekoliko stavri koje možete učiniti da biste to sprečili ili ublažili.

– voda otklanja ulja sa kože. Posebna vrsta vode je naročito štetna po tom pitanju: voda sa sapunom. Voda kojom se pere posuđe ne samo da otklanja ulje sa tanjira, već i sa vaše kože. To je jedan od razloga zašto su vaše šake ispucale, ali ne i cele ruke! Kada perete ruke, perite samo dlanove, a ne i gronji deo šaka, koji se brže suši jer je tu koža tanja. 

– nakratko potopite ruke u  toplu vodu (bez sapuna). Dok to radite, deo vode će upiti suva koža. Zatim ih obrišite tapkanjem i nežno istrljajte sa malo biljnog ulja. 

– ono što je na vašoj koži telo upija u sebe. Zato se pazite svih vrsta krema i losiona iz prodavnica. Proizvođači istih nisu u obavezi prema zakonu države da ih opskrbe hranljivim sastojcima. A telo upija sve te proizvode i mora da se izbori sa njima. 
 
– masirajte ruke sa nekoliko kapi glicerina ili maslinovog ulja u kombinaciji sa nekoliko kapi ulja od limuna (ima ih apotekama), pre spavanja.

– stavite ulje na ruke pred spavanje i navucite pamučne rukavice na njih.

– ventilatori sa vrućim vazduhom mogu da osuše ruke. Koristite peškir umesto takvih sprava.

– nosite bele pamučne rukavice dok radite nešto. Kod težih poslova, koristite kožne rukavice. Ako je moguće, ne koristite najlonske rukavice, jer će one samo pogoršati problem! Plastika zarobljava vlagu unutra i onemogućava koži da diše.

– koristite neku četku sa dužom drškom za pranje posuđa.

– dobro izmeljite nekuvanu (ili kuvanu) ovsenu kašu. Stavite je na ruke da bi koža smekšala i zalečila se. Možete je dodati i u kupku.

– primenite gel iz listova obične aloje, radi lečenja ispucalih ruku, usana i manjih opekotina.

– pomešajte sok od svežeg praziluka sa biljnim uljem, i to namažite na ruke.

– koristite prirodne kreme sa šea puterom, kokosovim uljem, maslinovim uljem, kakao puterom, vitaminom E, medom, itd. Ukoliko krema nije zdrava za konzumacinu onda nije zdrava ni za vašu kožu. Zapamtite to!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *