• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Crvene, suve ruke sa ispucalom kožom.
 

UZROCI

 
Slaba vlažnost tokom jeseni i zime suši i iritira kožu. Koža starijih ljudi sadrži manje prirodnih ulja. Tada dolazi do problema. Ipak, rešenja ima kod uzroka koji su navedeni ispod.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Ako imate ovaj problem, postoji nekoliko stavri koje možete učiniti da biste to sprečili ili ublažili.
 
– Voda otklanja ulja sa kože. Posebna vrsta vode je naročito štetna po tom pitanju: voda sa sapunom. Voda kojom se pere posuđe ne samo da otklanja ulje sa tanjira, već i sa vaše kože. To je jedan od razloga zašto su vaše šake ispucale, ali ne i cele ruke! Kada perete ruke, perite samo dlanove, a ne i gronji deo šaka, koji se brže suši jer je tu koža tanja. 
 
– Nakratko potopite ruke u  toplu vodu (bez sapuna). Dok to radite, deo vode će upiti suva koža. Zatim ih obrišite tapkanjem i nežno istrljajte sa malo biljnog ulja. 
 
– Ono što je na vašoj koži telo upija u sebe. Zato se pazite svih vrsta krema i losiona iz prodavnica. Proizvođači istih nisu u obavezi prema UHL (FDA) da ih opskrbe hranljivim sastojcima. A telo upija sve te proizvode i mora da se izbori sa njima. 
 
– Masirajte ruke sa nekoliko kapi glicerina ili maslinovog ulja u kombinaciji sa nekoliko kapi ulja od limuna (ima ih apotekama), pre spavanja.
 
– Stavite ulje na ruke pred spavanje i navucite pamučne rukavice na njih.
 
– Ventilatori sa vrućim vazduhom mogu da osuše ruke. Koristite peškir umesto takvih sprava.
 
– Nosite bele pamučne rukavice dok radite nešto. Kod težih poslova, koristite kožne rukavice. Ako je moguće, ne koristite najlonske rukavice, jer će one samo pogoršati problem! Plastika zarobljava vlagu unutra i onemogućava koži da diše.
 
– Koristite neku četku sa dužom drškom za pranje posuđa.
 
– Dobro izmeljite nekuvanu (ili kuvanu) ovsenu kašu. Stavite je na ruke da bi koža smekšala i zalečila se. Možete je dodati i u kupku.
 
– Primenite gel iz listova obične aloje, radi lečenja ispucalih ruku, usana i manjih opekotina.
 
– Pomešajte sok od svežeg praziluka sa biljnim uljem, i to namažite na ruke.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *