• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Na početku je prisutan povremen, tup bol koji se proširuje od gornjeg dela leđa ka donjem delu abdomena, i uglavnom biva jači pri pokretima.
 
Prisutno je krvarenje i renalni grčevi (jak bol u bubrezima) kada kamenje uđe u mokraćne kanale. Ti oštri bolovi mogu trajati satima ili danima. Dolazi do povećanog mokrenja sa gnojem i krvlju, bledila, mučnine i povraćanja. Ponekad su prisutni groznica i drhtavica.
 
Ako imate krvi u mokraći i bol u bešici ili bubrezima (bol je jači nego pri porođaju), veoma je mogućno da imate kamenje u bubregu.
 

UZROCI

 
Kamenje u bubregu (ili kamenje u bešici ili cistični kalkuli) predstavljaju abnormalno nagomilavanje mineralnih soli (najviše kalcijum-oksalata (70-80%), kristala mokraćne kiseline (10%), i/ili kalcijum-fosfata, magnezijum amonijak fosfata, mokraćne kiseline ili cistina). Nastaju u burbezima i prilikom prolaska kroz mokraćne kanale, mogu da se zaglave tu ili u bešici. Najčešće se javlja kod sredovečnih i starijih muškaraca (dok žene uglavnom imaju kamenje u žučnoj kesi).
 
Zanimljivo je da je ključni faktor u nastanku kamenja nedostatak kalcijuma i/ili magnezijuma, kao posledica pijenja gaziranih sokova umesto vode. Minerali iz tog kamenja dolaze iz vaših sopstvenih kostiju!
 
Rafinisani ugljeni hidrati, naročito šećer, podstiču nastanak kamena u bubregu, tako što povećavaju količinu šećera u pankreasu, koji onda proizvodi više insulina i tako izaziva bubrege da izbacuju ciše kalcijuma putem urina.
 
Kalcijum je ptoreban telu. Ako ga ne unosimo dovoljno preko hrane, paratiroidne žledzde će dati signal telu da poćne sa izvlačenjem kalcijuma iz kostiju, kako bi nivo kalcijuma u krvi održale na nivou.
 
Nedostaci magnezijuma i vitamina B6 takođe mogu uzrokovati nastanak kamena. Jedna švedska istraživačka grupa je otkrila da je unošenje istih na dnevnom nivou zaustavilo formiranje kamena kod 90% pacijenata. Magnezijum, poput kalcijuma, može da se veže za oksalate, dok B6 (10 mg dnevno) smanjuje količinu oksalata u urinu.
 
Zbog smanjenog nivoa kalcijuma u krvi, paratiroidne žlezde izazivaju izvlačenje kalcijuma iz kostiju.
 
Najvažnije je da svakog dana imate uravnoteženu ishranu sa vitaminima i mineralima.
 
Delimični uzroci kamena u bubregu mogu biti dehidratacija (nedovoljno pijenje vode), infekcije, previše vremena provedenog u krevetu, i samo u ređim slučajevima, uzimanje dodatka vitamina D u velikim količinama i kalcijuma.
 
Previše hrane, uključujući kiselu hranu – naročito meso, ali i proizvode od belog brašna, šećer, kafa, čaj, začini i sirće – svi oni stvaraju višak otpadnih produkata u bubrezima. Vremenom od njih nastaje kamenje.
 
Ako jedete nezdravu vrstu masnih kiselina (iz nedzrave hrane), one će se pomešati sa kalcijumom i biće izbačeni putem stolice. Tako oksalat iz hrane ostaje u telu i ne vezuje se za kalcijum, već ide do bubrega i stvara kamenje.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

POVEĆATI UNOS VODE

 
– Veoma je važno da povećate količinu vode koju pijete! Zdravlje bubrega zavisi od adekvatnog nivoa tečnosti u krvi. Najbolje je piti samo destilovanu vodu ukoliko imate problema sa bubrezima. Kupite aparat za destilovanje vode, da ne biste kupovali istu u flašama (pored toga, te flaše su napravljene od meke plastike, koja se delom apsorbuje u vodu).
 
– Zajedno sa unosom više tečnosti, čaj od kukuruzne svile povećava količinu izabčenog urina, što je veoma važan faktor u pročišćavanju i detoksikaciji bubrega.
 
– Lubenica sadrži dodatne količine vode. Jedite je često, ali uvek samo nju, ne zajedno sa drugim jelima.
 
– Pijte čaj od semena lubenice. Kuvajte 15 minuta u vreloj vodi, iscedite, dodajte malo meda i pijte.
 

NUTRITIJENTI

 
– Nedostatak vitamina A može dovesti do nastanka kamenja. On štiti sluzokožu urinarnog trakta. Nedostaci vitamina B6 i magnezijuma imaju isti učinak.
 
– Kiseliji urin sprečava i rastvara kamenje iz bubrega. Pijte često sok od brusnice. Sve druge vrste sokova su alkalne prirode. Jedno istraživanje je pokazalo da se kod 10 pacijenata koji su pili sok od brusnice kamenje smanjilo u veličini u proseku za 50%.
 
– Pijte kalijumsku čorbu od debelih ljuski krompira. Kuvajte je sa šargarepama, belim lukom i celerom. Neka se krčka 30-40 minuta, onda iscedite i popijte. Ono što ostane može da se stavi u frižider na najviše 2 dana.
 

IZBEGAVATI

 
– Glavna hemikalija koja učestvuje u nastanku kamenja u bubregu – oksalat – ima ga u prirodnom obliku u raznim vrstama zelenog povrća, negde više, negde manje. Rabarbara sadrži najviše oksalata od sve hrane koja postoji. Njega neće napasti skoro nijedna buba. Ni ljudi ne bi trebalo da je jedu. Takođe nemojte jesti spanać, blitvu i zeleni deo cvekle. Skoro 60% svih kamenja sastoji se iz kalcijum-oksalata. Nemojte unositi sirće.
 
– Možda je prisutan višak purina. Zato nemojte jesti meso. Proteini iz mesa su uzročni faktor nastanka kamenja u bubregu. Nemojte se prejedati ni drugih vrsta proteina. Pored toga, kalcijum i magnezijum su najvažniji, jer morate zaustaviti izvlačenje kalcijuma iz kostiju. Dok meso sadrži previše fosfora, koji sprečava iskorišćavanje kalcijuma.
 
– Ne konzumirajte gazirana pića, kofein, čokoladu, kakao, orašaste plodove, mak, biber i crni čaj.
 
– Smanjite unos soli.
 
– Striktna makrobiotička ishrana (puno žitarica, malo voća i povrća) koncentriše urin i može izazvati formiranje kamenja. Ovo pak nije glavni uzrok problema.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Uzimajte sladić, kako biste smanjili oticanje mokraćnih kanala i kako bi onda kamenje lakše prošlo.
 
– Tople komprese sa koncentrisanim čajem od đumbira ublažuju bol pri napadima kamenja u bubregu.
 
– Nemačka vlada preporučuje čaj od rastavića, radi povećanja količine izbačenog urina tokom napada kamenja u bubregu.
 
– Čaj od peršuna sprečava formiranje i leči kamenje u bubregu. Uzmite jednu kašičicu osušenog korena, kuvajte 10-15 minuta, iscedite i pijte 2-3 šolje dnevno. 
 
– Pijte nekoliko šolja čaja od koprive dnevno, radi preventive i lečenja kamenja u bubregu. (Koristite rukavice dok budete brali koprive. Svoju moć žarenja one gube kada se skuvaju. Njihovi listovi su preukusni.)
 
– Od koristi su i: maslaćak, kilavica i broć.
 
 

ZA RASTVARANjE KAMENA

 
– Za rastvaranje većine kamenja u renalnom delu karlice, mokraćnim kanalima ili bešici, pijte 3-3,7 litara tople vode zajedno sa limunovim sokom ili sokom od brusnice, tokom 3 uzastopna dana. Nakon toga, trećeg dana popijte 60 ml maslinovog ulja. Za celu formulu pogledati poglavlje „Kamen u žučnoj kesi“.
 
– Alternativna formula je post sa sokom od jabuke i sokom od limuna, i kasnije maslinovim uljem.
 
– Za rastvaranje kamenja u bubregu dr M. Tjera preporučuje sledeće: naprvite dekokt od po 2 dela korena peršuna, gravel root, korena belog sleza, pola dela lobelije i korena đumbira. Krčakte jedan sta 60 mg po litru vode ili dok ne ispari polovina tečnosti. Za prezervaciju dodajte jednaku kolčinu biljnog glicerina. Uzimajte polovinu šolje 3 puta dnevno. 
 
– Za bolji prolazak kamenja dr Dž. B. Last preporučuje da se uradi ovako: pomešajte jednake delove pirevine, listova breze, veronike i vodopije. Kuvajte jednu kašičicu u pola šolje kipuće vode. Uzimajte 1-1,5 šolje dnevno, nezaslađenu, u povećim gutljajima.
 
– Dr Giljermo Asis preporučuje sledeće protiv bolova dok kamenje prolazi: napunite neki veliki sud sa 8 ili više litara vode i kuvajte je dok ne provri. Uzmite parče svežeg đumbira (veličine vašeg dlana), stavite ga u neku tkaninu, dobro pričvrstite i ubacite u kipuću vodu na 2-3 minuta. Odmah potom smanjite temperaturu, tako da vrenje prestane. Uzmite onu tkaninu i iscedite je tako da sok pada u sud sa vodom. Uzmite to, izbacite đumbir i stavite ga u novu tkaninu, a onu izvađenu stavite na donji deo leđa na predeo obolelog bubrega. Trebalo bi da bude vruće, ali ne sme da peče. Preko stavite neki plastični materijal i suvi peškir. Ponavljajte ovu proceduru svakih 5-10 minuta tokom perioda od 30-45 minuta. Ako vas i dalje boli nakon 12 sati, ponovite postupak. Ovime bi trebalo da se meutrališe bol i da se prolazi otvore za kamenje. To se radi uz pomoć toplote i đumbira protiv bolova.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *