• 1
  • 0
SIMPTOMI: često kašljanje, sa ili bez izbacivanja sluzi.
 
UZROCI: čest kod prehlada i drugih infekcija; predstavljaju refleksnu radnju, kojom se disajni putevi čiste od sluzi, stranih tela, iritanata ili neke vrste blokade. Kašalj može biti produktivan i da izabcuje sluz, a može biti i suv.
 
Bronhijalni kašalj je jak i bolan. Infekcijom sinusa sluz uglavnom silazi niz grlo, te se javlja kašalj.
 
Kašalj usled gušobolje je glasan i grub, izbacujući sluz sa poteškoćama. Oštećenje plućnog tkiva, u slučaju zapaljenja pluća, može dovesti do hroničnog kašlja. Postoje još dve vrste kašlja: kod raka pluća i tumora može doći do blagog kašlja koji se vremenom pogoršava i može biti praćen izbacivanjem krvi. Isto se odnosi i na kašalj pušača. Ako se duvan ne odbaci, sledi rak pluća. 
 
Ako postoji sumnja na tuberkulozu, pročitajte odeljak o njoj.

PRIRODNI LEKOVI
 
nekoliko kapi lobelije ispod jezika može da opusti mišiće aktivne pri kašlju i da rastrese sluz. Obavezno pijte dosta vode i tečnosti, kako sluz ne bi postajala gušća. 
 
– pomoći će i primena inhalacije sa eukaliptusovim uljem svakog dana po 10 minuta.
 
– odličan sirup za kašalj pravi se mešanjem jednakih delova limunovog soka i meda, sa malo ljute aleve paprike u čaju, možete koristiti i tinkturu za cirkulaciju. Kada je potrebno, uzmite jednu kašičicu toga.
 
inhalacija-decembar-2017.jpgkompresa sa alevom paprikom za vrat: kuvajte 1 litar vode. smanjite jačinu vatru što je više moguće i dodajte pola kašičice ljute aleve paprike. Čekajte nekoliko minuta. Zatim potopite peškir u vodu, iscedite i stavite oko vrata. neka voda bude topla i tu fomentaciju menjajte na svaka 3-4 minuta. Primenjujte pola sata, dok su vam stopala pritom u vrućoj vodi. 
 
– u korisno bilje spadaju: sladić, smokvini listovi, divizma, verbena, mahonija, lovorovi listovi, isop i majčina dušica
 
– pomešajte jedan jak čaj od lanenog semena sa 1-2 kapi eukaliptusovog ulja, i to pijte polako.
 
– kad god je prisutna prehlada, neka vam usta i nos budu čisti. Tako prehlada neće preći na pluća. Dodajte 1 kašičicu morske soli u oko pola litra tople vode, i sa tim isperite nos uz pomoć flašice sa „cuclom“. Potom lagano izduvajte isto kroz nos. Ponavljajte dok se nos skroz ne očisti od sluzi. Dobro isperite grlo i usta uz pomoć slane vode.  
 
očistite debelo crevo visokom klizmom. Primenjujte je dok voda ne dosegne gornji deo gde počinje poprečni deo debelog creva. 
 
ako je prisutna mučnina ili loš osećaj u stomaku, uzmite veću količinu lobelije da biste povraćali. Mlaka voda ili voda sa malo soli uglavnom pomaže u tome. Popijte što više vode možete, i onda stavite prst u grlo. Ponavljajte to dok se stomak ne očisti. Posle toga popijte nekoliko šolja vrućeg biljnog čaja (od žalfije, isopa, hajdučke trave, ženskog korena, pitome nane ili kamilice). Kasnije tokom dana uzmite još da pijete. 
 
budite mirni i ostanite u krevetu. Samo konzumirajte sok od voća ili limunov sok u toploj vodi. Kasnije pojedite čorbu od krompirovih ljuski (koja se zove i kalijumska čorba).  
 
HIDROTERAPIJA
 
– zagrevana obloga za grudi koja se menja svakih 6 sati. Ako se temperatura povisi, menjati je svaka 2-4 sata. Piti velike količine vode.
 
kompresa-decembar-2017.jpg– leđna fomentacija, i po malo se pije topla voda. Obloga za grudi. Hladna kompresa za grlo, uz ispiranje toplom vodom nekoliko puta dnevno. Inhalacija parom 15 minuta svakog sata, i kada treba da dođe do kašlja, pije se po malo pola čaše tople vode.
 
– za plahovit kašalj bez izbacivanja sluzi: po malo se pije vruća voda; ispiranje toplom vodom; inhalacija parom. Probajte da ne dišete kroz usta. Neka vazduh u sobi bude topao (24-27 stepeni) i neka se vlaži uz pomoć pare. Čuvajte zadnji deo vrata, grudi i ramena od promaje, i da ne nazebete tokom tretmana zbog ispravanja.
 

– za kašalj sa izbacivanjem lepljive sluzi: konzumiranje velike količine tople vode; tečna ishrana; fomentacija na grudi svaka 2 sata, uz zagrevanu oblogu za grudi.

 
– za bolni kašalj: fomentacija na grudi svaka 2 sata i zategnut zavoj oko grudi, da bi se smanjili pokreti, ako je neohpdno. Revulzivna kompresa 15 minuta svakog sata ili onoliko često koliko je potrebno. Suva pamučna obloga za grudi između drugih hidroterapijskih metoda.
 
– za infektivni kašalj: povećajte snagu iskašljavanja trljanjem i pritiskanjem grudi rukom potopljenom u ledenu vodu ili pljeskanjem grudi hladnim, vlažnim peškirom.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *