• 1
  • 0

SIMPTOMI 

 
Nos krvari, jer je pukla mala vena u njemu.
 

UZROCI 

 
Krvarenje iz nosa je karakteristično za decu pre puberteta, a obično nestaje samo od sebe. Često ide uz infekcije gornjeg dela respiratornog trakta, dok zid može biti oštećen duvanjem i brisanjem nosa.
 
Kod ljudi starijih od 50 godina krvarenje iz nosa može predstavljati veću opasnost, jer kod njih mali krvni sudovi u nosu mogu lakše da puknu. Uzroci mogu biti i lekovi protiv zgrušavanja krvi; krvarenje duže traje ako imate visok krvni pritisak. kod alkoholičara postoji veća sklonost ka krvarenju iz nosa.
 
Najčešći tip je anteriorno krvarenje iz nosa, odnosno, krvarenje iz samog nosa. Drugi tip je posteriorno krvarenje, koje je prisutno kod starijih ljudi. Kvarenje počinje u zadnjem delu nosa i krv teče niz grlo. Krvni pritisak u tom slučaju mora da se smanji! Treba povećati unos vode i videti lekara. Ako krvarenje traje duže od pola sata, posetite lekara.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

ANTERIRORNO KRVARENjE (iz nosa)

 
– Izduvajte ugruške krvi i potom sedite na stolicu i nagnite se napred, s tim da ne zabacujete glavu unazad (jer ćete tako progutati krv). Stavite u nos malo parče vlažne tkanine (ili krpice), stisnite i držite tako 5 minuta. Zatim primenite hladne obloge ili kesu sa ledom na nos, obraz i vrat.  (Drugi način je da blago udahnete kroz nos hladnu vodu sa malo soli ili soka od limuna.)
 
– Posle toga pažljivo nanosite u nos ulje od vitamina E (ili vazalin) 7-10 dana, da biste membrane održavali vlažnim. Lezite na leđa i odmarajte se povremeno. Ako je krvarenje iz nosa često, što više se odmarajte tokom dva dana. Raspsnutom krvnom sudu, koji je uzrokovao krvarenje, treba 7-10 dana da se potpuno zaleči. Kada prestane krvarenje formira se korica, koju ne treba dirati.
 
– Hrastova kora i voskovac su astrigenti. Udahnite kroz nos malo od tih biljaka pre nego što stavite vatu.
 
– Može se progutati malo aleve paprike zajedno sa vodom, jer će tako da se krv odvuče od glave ka stomaku. 
 
– Evo leka Džetra Krosa za krvarenje iz nosa: stavi se jedna kašičica ljutića u pola litra vode. To se krčka, a kad se ohladi, stavite malo toga na svoj dlan i udahnite preko nosa. Ovo se ponavlja nekoliko puta dnevno. Ili, napravite čaj od listova leske, wild alum root i hrastove kore. Primena hladnog čaja na zadnji deo vrata ili pritisak na isto sprečava da krv teče ka glavi.
 
– Pobrinite se da uzimate dovoljno vitamina K. Ima ga u tamnozelenom povrću. U debelo crevo stavite lactobacillus acidofilus, kako bi se vitamin K sintetizovao i time njegova količina povećala (zamrznuta hrana nema vitamina K).
 
– Pobrinite se da uzimate dovoljno vitamina C. Kalcijum, magnezijum, lucerka i vitamin E su takođe važni. 
 
– Pored vitamina C (sok limuna i kivi) uzimajte i 2 mg bakra, koji je značajan za formiranje kolagena i elastina, koji dalje pomažu u zaustavljanju krvarenja iz nosa.
 
– Nekonzumiranje slatkiša pomaže u sprečavanju ponovnog krvarenja iz nosa.
 
– Do krvarenja može doći ako nos naglo postane previše suv. Probajte da povećate vlažnost u prostorijama. Razmislite o tome da kupite ovlaživač vazduha. Pušenje isušuje nosne membrane.
 
– Lekovi koji razređuju krv mogu izazvati krvarenje iz nosa. Aktivni sastojak otrova za pacove jeste lek za razređivanje krvi. Čaj i kafa isto spadaju u ovu kategoriju.
 

POSTERIORNO KRVARENjE

 
– Morate sniziti krvni pritisak. To ćete postići dovoljnim unosom sveže vode, zdravom vegeterijanskom ishranom i fizičkom aktivnošću. Konzumirajte beli luk i izbacite kafu. Smanjite upotrebu soli na minimum.
 
– Imajte na umu da je posteriorno krvarenje mnogo bolje nego da vam puknu krvni sudovi u glavi od visokog pritiska, jer tada nastupa šlog! Bilo koja vrsta krvarenja iz nosa da je u pitanju, evo još nekoliko sugestija:
 
– Osoba kojoj nos često krvari treba da unosi više gvožđa, potrebnog za stvaranje hemoglobina. I rutin je isto neophodan.
 
– Nemojte uzimati oralna kontraceptivna sredstva. Sve što menja nivo estrogena u telu može izazvati krvarenje iz nosa.
 

HIDROTERAPIJA

 
Evo nekoliko vrsta lečenja nosnog krvarenja iz odeljka o hidroterapiji:
 
Kontrastna kupka za šake i ruke. Mogu se koristiti dva duboka suda. Vruća voda treba da bude što je moguće vrelija. Za zaustavljanje nosnog krvarenja može se primeniti i topla kupka stopala. Isti učinak ima i prskanje hladnom vodom po stopalima. Stavite kesu sa ledom na zadnji deo vrata, a u isto vreme stavitre toplu fomentaciju preko lica. Nanesite led na šake i ako bude potrebno, podignite ih u vertikalana položaj. Primenite toplu kupku stopala ili tople obloge na noge.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *