• 1
  • 0

SIMPTOMI I UZROCI – pritisak i trljanje uzrokuje pojavu žuljeva ispod i sa strana stopala. Mogu nastati i na rukama, a čak i na laktovima i kolenima.

 
Kurje oko nastaje između prstiju i ostaje meko zbog znojenja stopala. Nastaju zbog trenja dve susedne kosti prstiju. Bolnije je od žuljeva.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– nosite udobnu odeću! Nikad ne nosite obuću koja vam je knap uz nogu!
 
– ne koristite „meleme za žuljeve“. Oni sadrže kiseline koje nagrizaju. Mogu nagristi i susedno zdravo tkivo.
 
– ne secite žuljeve! Tako se situacija samo pogoršava. Naročito važi za dijabetičare.
 
plovucac-avgust-2018.jpg– kurje oko ili žuljevi su stvrdnuta, osušena koža. Ključ do izlečenja je neprestano vlaženje tog dela kože. Čim se tako nešto pojavi, nanesite ulje da bi omekšalo. Ili potopite stopalo u vrlo razblažen čaj od kamilice. Umiriće i omekšaće tvrdu kožu. Ili samo potopite stopalo u toplu vodu tokom nekoliko minuta, i potom nanesite kremu za ruke koja sadrži 20% uree. Time će se skroz omekšati tvrda koža. Radite tako svakog dana. Druga dnevna formula je da stopalo potopite u mešavinu ulja od zimzelena, leska, i tinkture crnog oraha. Uz pomoć  plovućca ili štapića od šmirgle kurje oko.
 
– otvorite svežu maslinu i unutrašnji deo nanesite na kurje oko, zalepite i držite preko noći. Isto možete učiniti i sa parčetom kore ananasa. Sledećeg jutra sklonite i potopite stopalo u vruću vodu. Sat-dva kasnije bi trebalo da možete lako da otklonite kurje oko. Ili ga nežno istrljajte uz pomoć plovućca.
 
– herbalisti iz brojnih zemalja primenjuju ulje ili mast od nevena. Ili namasirajte ricinusovo ulje, ulje od vitamina E ili melem napravljen od jednakih delova mekog sapuna i pečenog crnog luka. 
 
– još jedna metoda jeste da zdrobite 5-6 tableta aspirina, i uz po pola kašičice vode i soka od limuna napravite smesu. To se primenjuje na otvrdnute delove kože. Stavite stopalo u plastičnu kesu, zavijte to toplim peškirom i sedite 10 minuta. Potom to sklonite i uz pomoć plovućca skinete taj deo kože. Mrtvo, stvrdnuto tkivo bi trebalo da se oljušti i otpadne.
 
– nanesite nekoliko kapi limunske kiseline. Sledećeg jutra uz pomoć plovućca ili štapića od šmirgle otklonite mrtvi deo kože. 
 
– druga metoda je da parče tkanine potopite u sok od limuna ili ananasa i zalepite. Tako će koža omekšati, ali morate biti uporni.
 
svaka vrsta biljnog ulja kada se nekoliko puta dnevno nanosi, uz upotrebu plovućca i štapića od šmirgle, otkloniće mrtvi deo kože.
 
– drugi načini za omekšavanje kože: potopite stopala u vodu u kojoj se kuvala ovsena kaša. Nanesite sledeću smesu i neka stoji preko noći: mrvice hleba, jabukovo sirće, pivski kvasac i sok od limuna
 
– primenite nemedicinske posebne flastere (male ovalne ili kružne jastučiće sa rupom u sredini) na žuljeve. Ako bude neophodno, raširite flaster tako da ne dodiruje žulj po sredini. Primenite ulje od vitamina E, prekrijte i zalepite. Radite tako često.
 
KAKO POBOLjŠATI OBUĆU
 
– kada kupite malo veću obuću, stavite malo jagnjeće vune između prstiju, da biste ih razdvojili. 
 
– žene ne bi trebalo nikada da nose obuću sa štiklama, jer one uništavaju stopala, oštećuju kičmu i pomeraju organe iz karlice.
 
– žene ne bi trebalo da nose lakovane cipele. Zbog njih stopala klize napred i prigušuju prste na nogama. Bolje je da umesto njih nosite običnu obuću sa pertlama.
 
– uvek kupujte obuću koja ima prostor za vazduh. Najbolja obuća je od kože.
 
– mala obuća naneće štetu prstima, nastaće žuljevi, itd. Prevelika obuća će dovesti do frikcije i pucanja kože. Ipak, od ova dva slučaja, manje štete nanosi veća obuća.
 
– neke vrste žuljeva nisu štetni, ne bole i ne treba ih dirati.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *