• 1
  • 0

SIMPTOMI 

 
Prvi simptom je suvo grlo koje golica. Glas postaje promukao, prisutan je bol dok se govori, glas je slabijeg intenziteta ili privremeno potpuno nestane (afonija). Gubitak glasa je ono što se najčešće dešava, nema nikakve groznice, niti infekcije.
 

UZROCI 

 
Larinks je smešten između grla i dušnika, i njemu se nalaze glasne žice. Laringitis je retko kad opasan, može biri akutan i da traje samo par dana, ali može biti i hroničan, pa da traje nekoliko meseci. Uzrok je obično virusna infekcija, poput prehlade, ali može nastati i kada se duži vremenski period priča bez prestanka, naročito ako je glas povišen. Hronični laringitis može biti posledica pušenja, dok konzumiranje alkohola pogoršava stanje. Laringitis ponekad ima veze sa izraslinama na glasnim žicama. „Promuklost“ je kada se govori sa teškoćama, a „afonija“ kada se potpuno izgubi glas. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Nemojte govoriti! Pokušajte da ništa ne pričate dan-dva. Nemojte čak ni šaputati. Samo pišite kad hoćete nešto da kažete. Stavite neko zvono pored svog kreveta i zazvonite njime kada vam nešto treba.
 
– Uzmite kratkotrajan post sa sokovima od voća i povrća. Pomoći će u izbacivanju viška sluzi.
 
– Pijte što više tečnosti, 8-10 čaša na dan; samo nemojte piti hladna pića, niti bilo šta s ledom.
 
– Dišite kroz nos, jer se tako povećava vlažnost u grlu. Vazduh u avionima je veoma suv (jer je pod pritiskom). Stoga, nemojte disati na usta ako ste u avionu.
 
– Postavite glavu nad sudom sa toplom vodom i držite tako 5 minuta, 2 puta dnevno.
 
– Na svaka 3 sata možete primenjivati tople komprese na grlo. Zagrevana kompresa može istovremeno da se primenjuje na grlo i grudi.
 
– Na grlo može se primeniti kesa sa ledom. Hladne komprese možete iscediti iz ledene vode i staviti na grlo. (Da, i tople i hladne komprese pomažu kod laringitisa.)
 
– Nemojte pušiti. Nemojte uzimati aspirin. On produžava vreme zgrušavanja krvi, zbog čega se proces izlečenja može usporiti.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Veoma korisno sa ublažujućim dejstvom na grlo ima brest, sa limunom i medom.
 
– Čaj od hrastove kore je odličan za grlo. Jednu kašičicu stavite u jednu šolju kipuće vode, procedite, ohladite i pijte 4-6 puta na dan.
 
– Pijte i ispirajte grlo čajevima od kore divlje trešnje, divizme i/ili plave verbene.
 
– Napravite sirup od kore divlje trešnje i uzimajte ga po malo.
 
– „Biljka za pevače“ je divlja gorušica (Sisymbrium officinale). Uzimajte je u obliku tečnog ekstrakta.
 
– Đumbir, očajnica i divizma (zajedno ili odvojeno) deluju protiv laringitisa. Stavite 1-2 kašičice osušenog bilja u šolju kipuće vode. Pijte kada se ohladi.
 
– Beli slez godi grlu. Njegova biljna sluz godi grlu i štiti ga od bakterijskih infekcija. 
 
– Pijte po šolju čaja od biljke vidac, 3-4 puta dnevno.
 
– Pijte i ispirajte grlo čajem od ljutića.
 
– Pomešajte 2 kašičice lanenog semena i jednu kašičicu očajnice. Kuvajte to 10 minuta u pola litra vode i onda procedite. Iscedite jedan limun u čaj i dodajte malo đumbira. Svakih pola sata uzimajte po jednu kašiku toga.
 
– Evo četiri lekovite biljke koje je nemačka vlada odobrila za lečenje laringitisa: ehinacea, bokvica, troskot i jagorčevina.
 

BUDUĆA PREVENTIVA

 
– Naučite da dišete i govorite pravilno, bez naprezanja i napetosti. Izbegavajte glasno govorenje. Učite sami sebe da pričate polako. Ako imate nešto lepo da kažete, drugi ljudi će vas saslušati. Nemojte gubiti strpljenje i onda vikati. 
 
– Čim osetite da vam je glas malo promukao, prestanite da mnogo govorite i odmarajte više.
 
– Pazite na ishranu. Promuklost može da izazove hrana koja stavra sluz (poput mlečnih proizvoda, mesa, slatkiša i pšenice). Isti učinak dobijate ako pijete tečnost tokom jela. Ne zaboravite da alkohol i duvan štetno utiču na glas. U cilju njegovog jačanja, svakog dana koristite hladnu vodu za grgoljenje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *