• 1
  • 0
Tretman traje jedan ili nekoliko dana i sastoji se isključivo od voćne ishrane, pri čemu treba da se unese u organizam 2-4 kg voća na dan i to razdeljeno u 4-5 porcija.
 
Dnevna količina voća se može smanjiti na 1-2 kg kod određenih bolesti: srčana hronična oboljenja, hipertenzija (povišen krvni pritisak), gojaznost, kostobolja.
 
Ova terapija se preporučuje kod većine bolesti, a najbolji efekti se postižu ako se primenjuje u sklopu praktičnih metoda lečenja određene bolesti.
 

Lečenje jabukama

 
Traje 2 ili 3 dana, pri čemu se ishrana sastoji samo od svežih, izrendanih jabuka.
 
Dnevna količina je 2 ili više kilograma za odrasle i 1 kg za decu i to podeljeno u 5-7 obroka na dan.
 
Kada su u pitanju deca 2-3 godine starosti, koriste se oljuštene jabuke.
 
Odstranjujući iz ishrane, tokom ishrane, namirnice koje sadrže belančevine, sprečava se proces truljenja u crevima jer se eliminišu patogene klice i njihovi otrovi.
 
S obzirom da su bogate vitaminima i prirodnim kiselinama, jabuke deluju kao antidijareik (protiv proliva), antiputrid (protiv truljenja), antifermentativ (protiv rastvaranja organskih supstanci, vrenja), olakšavaju razvoj normalne intestinalne (crevne) flore, istovremeno sprečavajući stvaranje kamena iz mokraćne kiseline.
 
Čaj od jabuke (ljuska) je dobar depurativ (čisti krv) i diuretik (pospešuje mokrenje).
 
Sveže isceđen sok od jabuka se preporučuje protiv groznice.
 

Lečenje grožđem

 
Primenjuje se, kao i lečenje jabukama, u kratkom vremenskom periodu (2-3 dana), a u slučaju malignih oboljenja lečenje traje 15-30 dana.
 
Konzumira se samo pulpa (pihtijasta srž) grožđa, bez semenki i opne, ili se cedi svež sok.
 
Tretman se započinje sa 1 kg grožđa. Količina se postepeno povećava dok se ne dođe na 2-3 kg dnevno.
 
Bogato prirodnim šećerima, mineralnim solima, vitaminima, auksinima (supstancama koje učestvuju u regeneraciji ćelija), grožđe olakšava metabolizam (promet materija u organizmu), uravnotežuje vitaminski balans, podstiče eliminisanje mokraćne kiseline, deluje dekongestivno (otklanja zastoj krvi). Kao i ishrana jabukama, lečenje grožđem se preporučuje kod mnogih oboljenja, i to kao dodatak već preispitanim metodama lečenja određene bolesti.
 
Svež sok od grožđa ima efikasno depurativno, diuretično, tonično dejstvo, a preporučuje se naročito kod zaraznih oboljenja (šarlah, rubeole, male boginje, difterija, grip, itd.), takođe i protiv malignih tumora.
 

Lečenje kruškama

 
Primenjuje se na isti način kao i lečenje jabukama.
 
Naročito se preporučuje kod: ateroskleroze, hipertenzije, srčanih oboljenja, hroničnog nefritisa (hronične upale bubrega), edema (otoka), oligurije (smanjene sposobnosti mokrenja).
 

Lečenje bananama

 
Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3-4 banane konzumiraju 4-5 puta dnevno. Na ovaj način se stimuliše varenje, posebno kod odojčadi.
 
Banane su bogate vitaminima i mineralnim solima i stoga se preporučuju anemičnim osobama, kao i u sledećim slučajevima: skrofuloza (otečenost vratnih žlezdi), TBC (tuberkuloza), kostobolja, bolesti jetre, renalna i bilijarna litijaza (kamen u žuči i bubregu), oboljenja nervnog sistema.
 

Lečenje limunovim sokom

 
Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli, deluje depurativno (oslobađa od otrova i prečišćava krv), neutrališe kiselost krvi i normalizuje tonus (napetost) kapilarnih zidova.
 
Prvog dana terapije pije se sok od jednog limuna. U nastavku lečenja, povećava se doza svakog dana za po jedan limun, dok se ne dođe do sedam plodova na dan. Od osmog dana, smanjuje se dnevna doza za po 1 limun sve dok se ne izjednači sa primarnom dozom (1 limun na dan).
 
Ovakav režim se primenjuje 14 dana, a posle pauze od 2 sedmice, može se ponoviti isti postupak.
 
Tretman je veoma efikasan kod kamena u bubregu, kostobolje, gojaznosti, angine, migrene, variksa (proširenih vena), išijasa, oboljenja jetre, oboljenja respiratornog trakta (disajnih puteva). (Podrazumeva se da se tokom tretmana konzumira i druga hrana).
 

Lečenje celim limunovim plodom

 
Slično je kao i lečenje limunovim sokom, s tim što se konzumira ceo plod, uključujući i koru.
 
Ovo se praktikuje samo kada smo sigurni da plodovi nisu prskani insekticidima i pesticidima.
 
Pre započinjanja tretmana, plod se dobro opere četkom pod mlazom vode. Prvog dana treba pojesti 1-2 limuna, a dalje se doza svakodnevno povećava za po 1 limun, dok se ne dostigne mera od 4-5 na dan. Ovu dnevnu dozu treba održavati u periodu od mesec dana, zatim napraviti pauzu od 2 sedmice, posle čega se tretman može ponoviti.
 
Najpre se pije sok, a nakon toga se izrenda pulpa i kora. Radi prijatnijeg ukusa, može se pomešati sa izrendanom šargarepom ili jabukama, dinjom ili nekim drugim voćem.
 

Sirova ishrana za oporavak

 
Prednost ovog režima ishrane sastoji se u značajnom doprinosu hranljivih komponenti: šećera, proteina i lipida, vitamina, minerala, u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam može lako asimilovati.
 
Primenjuje se u vidu režima u trajanju od 5-7 dana, tokom jednog meseca. Preporučuje se pri oporavku od akutnih oboljenja, zatim nakon konzumtivnih oboljenja (TBC – tuberkuloza, kancer – rak), kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti, karencijalnih bolesti (nedostatak hranljivih materija u organizmu).
 
Evo jednog primera takve ishrane:
 
– 08:00 – Proklijala pšenica; 250-300 ml svežeg soka od voća ili povrća (jabuka, grožđe, kruške, slatka paprika, paradajz i krastavci), itd.
– 10:00 – Tanjir salate od povrća: šargarepa, celer, paradajz, ko priva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, kupus, itd, čemu se dodaju: limunov sok, malo ulja i prirodni začini
– 13:00 – Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha, lešnika, bundevinog semena, itd.), graham hleb ili crni hleb, dobro ispečen;
– 17:00 – 1 šolja biljnog mleka (šaka oraha ili badema sa 2 dl vode izmiksani u blenderu) i sušeno voće;
– 19:00 – Voće po želji, graham ili crni hleb sa medom ili biljnim mlekom.
 
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak, kupina, jagoda, malina itd.), prema potrebi.
 

Presna depurativna ishrana

 
Preporučuje se najviše u proleće i u leto. Ovaj režim ishrane olakšava odstranjivanje toksina i štetnih materija iz organizma, uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i mineralnih materija, što je organizmu koji je osiromašio u ovim vitalnim elementima tokom zimskog perioda itekako potrebno.
 
Ovakva ishrana se praktikuje kao za izlečenje od određenih bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mesečno.
 
– 08:00 – 250 ml soka od paradajza ili celera; uljasto voće (orasi, lešnici, bademi, masline…), graham hleb; 
– 12:00 – Tanjir salate od koprive, maslačka i vodopije, prelivene sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina; nastrugana šargarepa, endivija, celer, krastavac, slatka paprika, špargla, sa sokom od paradajza i prirodnim začinima; graham ili crni (dobro ispečeni) hleb;
– 17:00 – Tanjir salate od presnog voća;
– 19:00 – 250 ml soka od celera.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *